Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Advertisements

KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ
Zkoušení asfaltových směsí
Zkoušení kameniva Projekt 1716/2011
Půdy:.
Mechanika zemin a zakládání staveb
Pevné látky a kapaliny.
V003 - „Navrhnout a ověřit nové neaplikované způsoby využití vedlejších energetických produktů pro ostatní odvětví průmyslu“ Dílčí cíl byl zaměřen na využití.
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
STANOVENÍ MODULU PRUŽNOSTI TLUMENÝM RÁZEM
KLASIFIKACE A CHARAKTERISTIKY STAVU ZEMIN
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
PODLOŽÍ VOZOVKY A JEHO CHARAKTERISTIKY
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Zkoušení zemin Projekt 1716/2011
BISHOPOVA METODA je dokonalejší úpravou proužkové Pettersonovy metody. Na rozdíl od Pettersona ale zavádí do výpočtu i vodorovné účinky sousedních proužků.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Mechanika zemin a zakládání staveb
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 4
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
KONSOLIDACE Napětí v zemině ….. totální napětí ….. efektivní napětí u
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
Zpracoval: Štěpán Sýkora a Lukáš Humplík.  svrchní část zemské kůry  je prostoupená vodou, vzduchem, a organismy  vzniká procesem pedogeneze pod vlivem.
F=pasivní síly/aktivní síly
TDS HYDROIZOLACE PLOCHÝCH STŘECH – FÓLIOVÉ SYSTÉMY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mechanické vlastnosti dřeva
Dopravní a liniové stavby
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem I
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
Vp Vw V ms= md= mz ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY ZEMIN Va vzduch mw voda m
Návrh složení cementového betonu.
OCHRANA PODZEMNÍCH VOD V.
Zámková dlažba Vypracoval: Dušan Král.
Hydraulika podzemních vod
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
PROTLAČOVÁNÍ. Protlačování Soubor metod, který umožňuje zabudovat do zeminy potrubí (konstrukce malých kruhových i nekruhových profilů) bez porušení nadloží.
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Kontrola hutnění zemin Podle ČSN
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Přetváření zemin. Mezi nejdůležitější technické vlastnosti v mechanice zemin patří přetvárné vlastnosti – určují stlačení zeminy (sedání) tj. deformaci.
Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
ZKOUŠKY KONZISTENCE BETONOVÉ SMĚSI teorie
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI MM
Smyková pevnost zemin Pevnost materiálu je dána největším napětím, který materiál vydrží. Proto se napětí a pevnost udává ve stejných jednotkách – nejčastěji.
Zakládání na skále.
Příklad 6.
ZKOUŠKY KONZISTENCE BETONOVÉ SMĚSI METODA ROZLITÍ
ZKOUŠKY KAMENIVA velikost zrn
Zkoušení zemin a hornin podle nových norem
Mechanika zemin a zakládání staveb
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem
© 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Stabilizace vápnem Lime Stabilization
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Konsolidace Consolidation
Úvod Historie - Účel - Rozdělení metod „ÚPRAVY HORNIN A ZEMIN“
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Nízkoteplotní asfaltové směsi
Transkript prezentace:

Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory: ZHUTŇOVÁNÍ ZEMIN Zhutnitelnost zeminy závisí na granulometrickém složení, na tvaru zrn, na podílu a vlastnostech výplně z jemných částic, ale zejména na vlhkosti. Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory: -jaký materiál (zemina) se má zhutňovat -jaké míry zhutnění má být dosaženo -v jakém stavu (vlhkost) se má zemina zhutňovat -v jakých vrstvách bude zemina do zhutňované konstrukce ukládána -jaké budou použity hutnící stroje -jaký zvolíme počet pojezdů

Zhutnitelnost soudržných zemin – Proctorova zkouška VLHKOST w

Mokré větve se téměř překrývají (tzn Mokré větve se téměř překrývají (tzn. že pro danou vlhkost existuje dosažitelné maximum ve stupni nasycení vodou), suché větve hutnících křivek jsou přibližně rovnoběžné.

Laboratorní metody zhutňování Proctorova zkouška standard modifikovaná Hmotnost pěchu [kg] 2,5 4,5 Zdvih pěchu [m] 0,30 0,45 Průměr dosedací plochy pěchu [mm] 51 Průměr nádoby [mm] 101,5 Výška nádoby [mm] 117 Počet vrstev 3 5 Počet úderů na každou vrstvu 25 Zhutňovací energie [J/cm3 ] 59,44 267,5

Účel laboratorních metod zhutňování Stanovení optimální vlhkosti – vlhkost zemin je v našich klimatických podmínkách často o něco vyšší – většinou zhutňujeme na mokré straně Proctorovy křivky. Zemina se v laboratoři zhutní podle požadavku a z takto připravených vzorků se určí stlačitelnost smyková pevnost propustnost Určení citlivosti materiálu na změnu vlhkosti podle charakteru hutnící křivky

Faktory ovlivňující dosažený stupeň zhutnění soudržných zemin v terénu 1) Vliv méně zhutněné spodní části vrstvy

2)Vliv časového průběhu zhutňování Vliv časových prodlev na zhutňování zemin (dle Vokřála) a – hutnění s prodlevami, b – hutnění bez prodlev c – stupeň zhutnění

Zvýšení stupně zhutnění (efektivní stlačení skeletu) je možné až po uvolnění reziduálního přetlaku pórového vzduchu, tzn. po časové prodlevě. Soudržné zeminy s vlhkostí nad opt. PS – 1 – 2 hod. Soudržné zeminy s vlhkostí pod opt. PS – 0,5 – 1 hod.

Zhutnitelnost nesoudržných zemin Nejvyšších hodnot objemové hmotnosti je dosaženo u zcela suchého nebo vodou nasyceného písku.

Křivka zhutnitelnosti nesoudržné zeminy nemá mokrou větev, protože při hutnění se přebytečná voda ze zeminy vytlačí. V případě podílu jemných prachovitých a jílovitých frakcí (nad 10 %) – křivka zhutnitelnosti má tvar soudržných zemin. Nesoudržné zeminy (písky, štěrky) se dobře hutní v mokrých klimatických podmínkách. Pro čisté nesoudržné materiály se Proctorova zkouška běžně nepoužívá. Stanovuje se tzv. minimální a maximální ulehlost emin a emax pro vyjádření indexu relativní hutnosti ID.

emax - číslo pórovitosti pro nejnakypřenější stav emin - číslo pórovitosti pro nejtěsnější uložení zrn e - konkrétní číslo pórovitosti V praxi se předepisuje zhutnění na ID = 0,8 – 0,95.

Nesoudržné zeminy Soudržné zeminy Produktem mechanického zvětrávání Produktem mechanického a chemického zvětrávání Úlomky hornin a zrna prvotních materiálů Druhotné minerály, které v jílech převládají Pórovitost malá Pórovitost střední až vysoká Fyzikální stav závisí na pórovitosti Závisí na vlhkosti Mechanické vlastnosti ovlivňuje především ulehlost Mechanické vlastnosti závisí v rozhodující míře na konzistenčním stavu zeminy Stlačitelnost malá, možné dobře zhutnit vibrací Stlačitelnost střední až vysoká, vibrace neúčinné Konsolidují rychle Konsolidují pomalu O smykové pevnosti rozhoduje úhel vnitřního tření, který prakticky nezávisí na vlhkosti Úhel vnitřního tření nízký, často rozhoduje soudržnost, která závisí na vlhkosti zeminy

Druh zeminy a zhutnění

Na obrázku jsou přehledně porovnány křivky zhutnění pro různé typy zemin. Vzhledem k proměnlivosti zemin na stavbách je zřejmé, že ani pro blízké typy zemin nelze používat objemovou hmotnost zeminy jako kritérium zhutnění.