TVORBA TÉMATICKÝCH MAP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Počítačová grafika Nám umožňuje:
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Využití výškových dat.
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Statistika I 2. cvičení.
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
Metody zkoumání ekonomických jevů
Indexy pojem OA a VOŠ Příbram.
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Geometrická podstata map
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
KARTODIAGRAM A AREÁLOVÁ METODA
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Bitmapová (rastrová) grafika
bitmapová (rastrová) grafika, vektorová grafika, výhody a nevýhody
Bitmapová a Vektorová grafika
Kartografie.
Mapové zobrazení.
GRAFIKA.
Kartogramy jednoduché tematické mapy s dílčími územními celky, do kterých jsou plošným způsobem znázorněna statistická data - reprezentují zásadně relativní.
Zásady pro hezký vzhled textu Používáme Word 2003.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Kartografická generalizace
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY (uč.14-15).
Základy zpracování geologických dat
švýcarský vektorový program pro kresbu map
Rozdělení elektrotechnických schémat přehledové blokové obvodové
Mapování a kartografie
Bitmapová (rastrová) grafika
Kartografie Láďa Mráz.
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Statistika - definice Statistika je vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter. Statistika je v určitém smyslu jazykem pro.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Kartografie – tematické mapy, kartografické vyjadřovací metody
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Prostorové analýzy Vymezení a rozdělení. Definice prostorových analýz Geoinformace Geodata (prostorová data) Prostorové analýzy jsou souborem technik.
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Geografická kartografie
Geografická kartografie
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Transkript prezentace:

TVORBA TÉMATICKÝCH MAP 5. Grafické způsoby pro znázornění kvalitativních údajů do mapy Liniové (čarové) znaky Plošné znaky (areálová metoda) Schémata

Metoda LINIOVÝCH znaků (čarových) Jsou charakteristické extrémním protažením v jednom rozměru PRAVÉ x NEPRAVÉ linie Určení SMĚRU Mimoměřítkovost liniových prvků – kresba nad míru Generalizací dochází ke zkracování linie (zjednodušování křivočarosti)

Pravé x nepravé linie

Liniové prostředky podle druhu objektu / jevu Identifikační – patří mezi „pravé“ linie – řeky, komunikace, elektrická vedení … Izaritmické – vždy se jedná o reprezentaci PLOŠNÝCH prvků, často jsou vyplněné barvou – barevná hypsometrie, zobrazují KVANTITATIVNÍ charakteristiku Hraniční (konturové) – reprezentace ploch – administrativní jednotky, ale i ploty Pohybové – pravé linie, vyjadřující dynamiku jevu – jeho vývoj v čase a prostoru – fronty, stěhování národů, často se kombinují s kvantitativními charakteristikami – intenzita změny

Identifikační liniové znaky Slouží ke znázornění objektů, které lze jednoznačně určit délkovým rozměrem (čarou), zatímco šířku znázornit v daném měřítku nelze Linie lze nad, na nebo pod povrchem jednoznačně identifikovat Ke kvalitativnímu rozlišení používáme následující vizuální parametry: Typ čáry (textura) Síla (tloušťka, šířka) čáry Barva čáry Doplnění o další identifikační znak, obvykle popis / signatura Znásobení liniového prvku – vícečaré linie (může nahradit sílu)

Změna atributů liniových znaků

Identifikační linie v praxi

Izaritmické liniové znaky IZOLINIE jsou čáry spojující body o stejné hodnotě sledovaného jevu. Vyjadřují kvantitativní hodnotu a mezi kvalitativní čarové znaky nepatří.

Hraniční (konturové) liniové znaky Vymezují plochy se stejnou kvalitativní charakteristikou jevu nebo ohraničující objekt – administrativní hranice, hranice pozemků, výskyt malárie, úpatnice Zásady používání vizuálních atributů u hraničních linií: Hranice, které lze v krajině jednoznačně určit, se znázorňují PLNOU čarou (parcely) Hranice, které nelze ve skutečnosti přesně určit, nebo jsou tvořeny přechodovým pásmem, znázorňujeme PŘERUŠOVANĚ Vedle sebe nemají být zakresleny více než dvě hraniční linie – vykreslují se pouze dvě nejdůležitější, ostatní se vykreslují přerušovaně po obou stranách linie v problematických oblastech Pokud není zakreslení hraniční linie dostatečným způsobem znázornění objektu, lze použít barevnou lemovku nebo hraniční linie kombinovat s areálovou metodou

Hraniční linie v praxi

Pohybové liniové znaky Vyjadřují změny určitého jevu s místem a časem, jeho dynamiku a tendenci. Používáme šipky, a klíny pro určení směru. Rozlišujeme: Vektorové – změna jevu s místem a časem Vektory trsové (relativní četnost větru) Vektory dostupové (délka vektoru = vzdálenost, síla vektoru = intenzita) Vektory proudové (mořské proudy) Stuhové – zachovávají průběh linie podél které jev probíhá, reprezentuje-li šířka stuhy intenzitu, řadí se mezi liniově lokalizované diagramy (kvantitativní) Proudnicové – vyjadřují dynamiku a intenzitu jevu, ne nutně v kvantitativním slova smyslu – záznamy průběhu historických událostí

Pohybové liniové znaky

Pohybové linie v praxi

Metoda PLOŠNÝCH znaků (areálová metoda) Areálová metoda se používá pro vyjádření kvalitativního rozlišení jevu. Její pomocí se vyznačují plochy, na nichž se vyskytuje určitý jev nebo jsou nějakým způsobem charakteristické. Plochy jsou vymezeny na základe RAJONIZACE, REGIONALIZACE nebo TYPOLOGIE Z hlediska ZPŮSOBU vymezení rozlišujeme areály: Ohraničené Přesně neohraničené Otevřené Dynamické (využití animací) Podle prostorového uspořádání rozlišujeme areály: Izolované Dotykové Překrývající se

Grafické vyjadřovací prostředky používané pro kvalitativní rozlišení areálů Barva Tón Odstín Sytost Textura Rastry bodové Rastry čarové Rastry dezénové Rastry alfanumerické Popis Podrobněji viz přednášky Z8112 – Kartografická vizualizace)

Areálová metoda v praxi

Schémata Jsou častým nadstavbovým kompozičním prvkem tématických map Znázorňují místní, prostorové a věcné vztahy určitých pojmů, jevů, ukazatelů nebo jednotek Řadíme je mezi grafické marginálie Rozlišujeme: Schémata věcných soustav (klasifikační a organizační schémata) Schémata časových soustav (rozmístění jevů, jejich kvality a rozmístění v čase - harmonogramy) Schémata prostorových soustav (topogramy – znázornění rozmístění jevů v prostoru, mohou být umístěny přímo na podkladové mapě - územní sítě zařízení)

Schémata věcných soustav

Schémata časových soustav

Schémata prostorových soustav

Schémata prostorových soustav