Vznik a poslání písemnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Český egyptologický ústav FF UK
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Historie mapování světa
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
Kultura starověkého Egypta
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověký Egypt Náboženství
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
Kultura starého Egypta
Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol
III/2 XV A
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Staří Sumerové Barbora Broncová.
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CHETITÉ.
STAROVĚK.
Obecná charakteristika literatury Mgr. Michal Oblouk
Starověká Mezopotámie
STAROVĚKÝ EGYPT Pavel Trtílek, 2010 TAPDV /
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Pro 2.ročník ZŠ, vytvořeno : březen 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_01_Informace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_08_SEI_PISMO.
VY_32_INOVACE_211_Mezopotámie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
STAROVĚKÁ MEZOPOTÁMIE
Starověk.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Úvod do starověku; Vznik písma
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
OP VK Využívání ICT Sada č
Pomocné vědy historické
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Úvod do starověku uč. str
MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
STAROVĚKÁ ORIENTÁLNÍ LITERATURA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15-13_ Úvod do Starověkého Egypta Číslo projektu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Vznik a poslání písemnictví

Proč vzniklo písmo První písmo nevzniklo z potřeby uchovávat mytologická vyprávění, ale spíše ze snahy vést přesné účetnictví. K záznamu číselných údajů se nejprve používaly oblázky ukládané do nádoby z pálené hlíny. V okamžiku, kdy někoho napadlo namalovat sčítaný prvek na zátku nádoby vznikl piktogram a z něho se později vyvinulo písmo.

Významné civilizace Egypt – pyramidy, matematické výpočty při stanovení hranic polí kvůli povodním Mezopotámie – zavlažovací systémy, stupňovité chrámy Indie – znají pravý úhel Čína – vyspělé zemědělství Řecko – rozvoj filosofie – Thálés, Pythágorás… → obyvatelé vyspělých civilizací chtěli své poznatky zaznamenat pro své potomky.

„úrodný půlměsíc“

Egypt Egyptské písmo vzniklo kolem roku 3100 př.n.l. Psalo se na rostlinné materiály – dřevo, listy, kůra. Ty ale rychle podlehly zkáze a tak nejstarší dochované záznamy byly vyryté do kamene, slonovinových destiček nebo hliněných předmětů. Starověký Egypt používal několik druhů písma: hieroglyfické hieratické démotické

Hieroglyfy Hieroglyfy jsou nejstarší formou egyptského písma, také byly nejdéle používány. První úlomky kamene a střepiny s hieroglyfickými nápisy známe z doby 3100-3000 př.n.l. a ty poslední z roku 394. Znaky hieroglyfického písma jsou převážně obrázkové povahy. Není stanoven pevný počet znaků. Podle potřeby byly stále vytvářeny nové znaky a staré zanikaly. Dosud bylo doloženo více než 6000 hieroglyfů.

Hieratické a démotické písmo Obě písma se čtou většinou zprava doleva. Tento směr obvykle platil i pro hieroglyfy, které se mohlo zapisovat také zleva doprava nebo shora dolů, nikdy ale zdola nahoru. Nejslavnějším dokumentem v dějinách luštění hieroglyfů je čedičová deska s vyrytými znaky, která je známá pod názvem Rosettská deska – jsou na ní tři verze téhož textu a díky tomuto dokumentu Champollion oživil zájem o civilizaci starověkého Egypta.

Rosettská deska Na konci řeckého textu se píše: "Ať je tento dekret přepsán na stély z tvrdého kamene v posvátných znacích (tedy hieroglyfy), ve znacích domorodců (tedy démotickým písmem) a v řeckém písmu."

Mezopotámie a klínové písmo Znaky byly otiskovány rákosovým pisátkem do hlíny, která mohla být následně vypálena. Klínopisné znaky mohou být i tesané do kamene či psány na jiný materiál. První, kdo použil tento způsob písma, byli Sumerové.

Texty nejstaršího písemnictví Praktické: Kupní smlouvy Zápisy matematických výpočtů Zápisy seznamu zásob Zápisy zákonů → sloužily praktickým záležitostem Estetické: Oslavné písně Náboženské texty Texty probouzející fantazii a působící na emoce → do určité míry měly vyvolat estetický dojem

Materiály, které se používaly k zaznamenání písma: papyrové svitky kůže hliněné destičky kámen dřevo

Papyrus Je psací materiál sloužící k zápisu textů. Pro svou kvalitu, lehkost a skladnost brzy vytlačil ostatní psací materiály - hliněné, dřevěné, kamenné destičky. Základní surovinou pro výrobu byla stébla rostliny, která rostla a těžila se ve starověkém Egyptě.

Funkce písemnictví PRAKTICKÁ - administrativní, právní, hospodářské účely. - naučná = trvalý zápis odborných a vědeckých poznatků ESTETICKÁ - snaha zachytit a předat dalším generacím lidské cítění, přání a tužby, vítězství a prohry, úspěchy a omyly, lásku a nenávist…→ snaha zachytit to, co probouzí lidskou fantazii, co člověka zajímá a baví.

Literatura Pojem literatura zahrnuje texty obojího druhu. a) literatura odborná b) literatura umělecká = krásná = beletrie.