Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Osvobozené divadlo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Český jazyk a literatura
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Josef Kajetán Tyl
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Slovenský romantismus
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Osobnosti národního obrození
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Josef Kajetán Tyl Vojtěch šimon.
Jan Kollár Mgr. Ludmila Růžičková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
3. ETAPA – VYVRCHOLENÍ N.O. Mgr. Michal Oblouk.   30. – 50. léta 19. století, celonárodní hnutí  1830 – 1848 = revoluce na mnoha místech v Evropě,
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Portréty literárních osobností světové literatury
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Procvičování českého romantismu
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Divadlo v době národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková.
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Osobnosti divadla Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
DUM - Digitální Učební Materiál
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
NÁRODNÍ OBROZENÍ TŘETÍ FÁZE
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 Josef Kajetán Tyl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: I Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: od klasicismu k romantismu Klíčová slova: dramata, vlastenectví, báchorkové rysy, zpěvy, aktualizace, práce s historickými fakty Forma: výklad Datum vytvoření: 22. 10. 2012

Josef kajetán tyl

J. K. Tyl dramatik, prozaik, básník, kritik, publicista organizátor divadla a společenského života autor textu české hymny vlastenec Obrázek č. 1

Kdo složil hudbu k naší hymně?

Život… k lásce k divadlu ho přivedl V. K. Klicpera působil v kočovné divadelní společnosti dramaturg ve Stavovském divadle, redaktor časopisu Květy po porážce revoluce z divadla propuštěn, působil jako herec v kočovné herecké společnosti předčasně zemřel v Plzni (zklamán, vyčerpán, v relativním nedostatku a bídě)

Kdo je dramaturg a kdo dramatik?

Prózy s historickou a vlasteneckou tematikou Prózy s historickou tematikou volně pracuje s historickými fakty Dekret kutnohorský Prózy s vlasteneckou tematikou mají výchovnou funkci, výrazné vlastenectví Poslední Čech – povídka zkritizována Karlem Havlíčkem Borovským, označil ji za naivní a sentimentální

Vysvětlete pojem sentimentální.

Divadelní tvorba dramatické báchorky (Strakonický dudák, Tvrdohlavá žena) historické hry (Jan Hus, Kutnohorští havíři, Krvavé křtiny čili Drahomíra a její synové) hry ze současnosti (Paní Marjánka, matka pluku) hry se zpěvy (Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka)

Co je to báchorka?

Strakonický dudák aneb hody divých žen důležitá role pohádkových bytostí hlavní postava – dudák Švanda je typem venkovského člověka s dobrými i špatnými vlastnostmi vydá se do světa vydělat peníze, aby se mohl oženit ve světě se nechá zlákat mocí peněz a slávy a na svou milou zapomene milující dívka ho vyhledá a přivede ho domů silný vlastenecký motiv

V čem je vlastenecký záměr autora?

Film – strakonický dudák https://www.youtube.com/watch?v=CjQeOUXDgQU Obrázek č. 2

Ukázka… Vocilka „Já vím – ale ono je teď mnoho takových muzikantských bláznů – to je teď jako cholera. Při tom pozoruju, že nemáte u sebe žádného člověka, kterýž by se o vaše pohodlí staral, vaše koncerty vyjednával, recenzentům bilety roznášel, - i pokládal bych se za šťastného, kdybych vám mohl ke všemu tomu svoje mizerné služby obětovat.“ Marie Sochrová, Čítanka II. k Literatuře v kostce pro SŠ, str. 39

Charakterizujte vocilku. V čem je tato postava aktuální i dnes?

Jan hus nepřesná práce s historickými fakty historii využívá k aktualizaci společenských problémů a k výchovným cílům postavy divadelní hry vyjadřují aktuální názory

Jsou historické hry tyla nadčasové?

Ukázka… Chlum: „Svobodný jsem Čech, a vedu tady slovo jménem svobodného národu! Čech jsem, pravím; tedy domovem – a tebe chrání jenom právo hosta, že se domácího práva nechápu.“ Marie Sochrová, Čítanka II. k Literatuře v kostce pro SŠ, str. 42

Doložte na ukázce vlastenecké rysy divadelní hry.

shrnutí Tyl – dramatik, prozaik, organizátor divadla, vlastenec autor textu hymny divadelní hry s historickou a vlasteneckou tematikou využití zpěvů a pohádkových motivů snaha reagovat na současné společenské a sociální problémy

Použité zdroje Literatura Obrázky BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 176-523- 95. POLÁŠKOVÁ, Taťána, Kateřina SRNSKÁ, Alena ŠTĚPÁNKOVÁ a Vlasta TOBOLÍKOVÁ. Literatura pro 2. ročník středních škol: Učebnice. Brno: Didaktis, 2009. ISBN 978-80- 7358-129-9. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0187-6. Obrázky Obrázek č. 1 Wikipedie: otevřená encyklopedie [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg Obrázek č. 2 Filmarena [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.filmarena.cz/dvd- strakonicky-dudak-papirovy-oba

Použité zdroje Internet YouTube. [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=CjQeOUXDgQU