Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁRODNÍ OBROZENÍ TŘETÍ FÁZE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁRODNÍ OBROZENÍ TŘETÍ FÁZE"— Transkript prezentace:

1 NÁRODNÍ OBROZENÍ TŘETÍ FÁZE
1830 1848

2 HISTORICKÝ KONTEXT UDÁLOSTI – FAKTA revoluce po celé Evropě
formování politických požadavků o státním uspořádání v monarchii 1. obrozenecký politický program – austroslavismus (František Palacký) idea sjednocení Slovanů v rámci federace ÚKOLY: Zjistěte, jak probíhala revoluce v českých zemích (v Praze). Vytvořte komentovanou prezentaci, ve které přehledně uspořádáte jednotlivé události, data, význam osobností, zmíníte dokumenty a požadavky a nakonec výsledný stav .

3 FILOSOFICKÝ ZÁKLAD ÚKOLY: 1.Vyložte v čem spočíval BIEDERMEIER.
období střetu dvou protichůdných směrů romantismus x biedermeier zásadní spor o směřování české literatury polemika o podobu vlastenectví mezi Tylem a Havlíčkem ÚKOLY: 1.Vyložte v čem spočíval BIEDERMEIER. Porovnejte s ideály romantismu. 2. Jakým dílem byla rozpoutána polemika mezi J. K. Tylem a K. Havlíčkem Borovským o podstatu vlastenectví? O co ve sporu šlo? Jak probíhal?

4 ZNAKY LITERATURY ÚKOLY:
spisovná čeština ustálena mizí učenecký ráz literatury, do popředí se dostává beletrie převažuje lidovýchovná tendence směrem od rodící se buržoazie k lidovým vrstvám objevují se sociální témata v české literatuře se odráží vliv evropského romantismu, biedermeieru i počátků realismu ÚKOLY: Velmi významnou úlohu v literatuře a kultuře vůbec hrají noviny a časopisy. Vypracujte přehled německých a českých periodik, která u nás vycházela. Jmenujte osobnosti, které jsou s jejich vydáváním spojeny.

5 ŽÁNRY A FORMY publicistika v rozmanitých žánrech
beletrie v plné šíři – próza, poezie, drama naučná literatura s pestrým zaměřením a v různosti žánrů vědecká literatura, literární teorie, polemika ÚKOLY: Jednou ze zajímavých osobností doby reprezentující biedermeierovský směr byla Magdalena Dobromila Rettigová. Zjistěte o ní některé životopisné údaje a seznamte spolužáky s tím, čím se zapsala do povědomí celých generací.

6 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
JOSEF KAJETÁN TYL (1808 – 1856) Kutná Hora studia v Hradci Králové a Praze novinář básník dramatik kritik dramaturg ve Stavovském divadle kočovné divadlo Plzeň DÍLO: Próza: Rozina Ruthardova, Dekret kutnohorský (povídky s náměty z české minulosti) Kusy mého srdce, Rozervanec (povídky se soudobou tematikou) Poslední Čech (román) Drama: Fidlovačka (1834 – píseň Kde domov můj – František Škroup) Paličova dcera Strakonický dudák Kutnohorští havíři Jan Hus Krvavé křtiny

7 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
KAREL HYNEK MÁCHA (1810 – 1836) Praha Malá Strana filozofie, práva herec v Tylově Kajetánském divadle romantický básník cesty po Čechách a do Itálie obdiv k romantickým místům, turistika osudová láska, tragická smrt Litoměřice 1939 manifestační převezení ostatků z Litoměřic na Vyšehrad DÍLO: prvotiny poezie německy, později výhradně česky Máj (lyrickoepická skladba – základ moderní české poezie) Křivoklad (první díl zamýšlené čtyřdílné románové skladby Kat) Cikáni (román) Obrazy ze života mého (povídky s autobiografickými prvky Márinka, Večer na Bezdězu) Pouť krkonošská (básnická próza) deníky

8 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
KAREL JAROMÍR ERBEN (1811 – 1870) Miletín v Podkrkonoší básník, historik, sběratel lidové slovesnosti, vydavatel české literatury, překladatel, novinář sekretář Českého muzea spolupracovník F. Palackého archivář města Prahy DÍLO: Prostonárodní písně a říkadla Sto prostonárodních pohádek a pověstí v nářečích původních Kytice z pověstí národních KAREL SABINA (1813 – 1877) romantik, přítel a pokračovatel Máchův revolucionář, vězněn, po propuštění spolupráce a policejním režimem Básně libreta ke Smetanovým operám (Prodaná nevěsta, Braniboři v Čechách) JOSEF VÁCLAV FRIČ (1829 – 1890) spisovatel, politik, revolucionář, překladatel Paměti Upír (básnická skladba ovlivněná Byronem a Máchou)

9 SEZNÁMENÍ S VYBRANÝM DÍLEM
MÁJ (1836) lyrickoepická skladba 4 zpěvy, 2 intermezza tragický příběh jednotlivců i společnosti filozofické úvahy nad zmařeným životem, poselství k vlasti barvité obrazy přírody bohatý jazyk, pestré jazykové prostředky současníky nepochopen a odmítán jako odvádění pozornosti od vlastenectví k subjektivnímu vnímání pozdější generace Májem nadšeny a inspirovány ÚKOLY: Přečtěte si Máchův Máj (nebo poslechněte kompletní recitovanou nahrávku v podání některého z kvalitních českých recitátorů – herců). Je dobré při poslechu sledovat text v knize. Zhlédněte film Máj na náměty Máchova díla režiséra a kameramana F. A. Brabce z roku 2008. Napište recenzi filmu se zvláštním věnováním pozornosti tomu, jak autor scénáře a režisér (F. A. Brabec) nakládá s předlohou (dějem, textem, obrazy, postavami), zhodnoťte vhodnost převedení poezie na filmové plátno.

10 SEZNAM DOPORUČENÝCH POMŮCEK K VYPACOVÁNÍ ÚKOLŮ:
POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN Internet – vyhledané údaje ověřovat z několika zdrojů Další knižní publikace – encyklopedie, slovníky, literární přehledy Konkrétní literární díla (školní knihovna, městská knihovna, úryvky v čítankách)

11 Seznam použité literatury
POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury vyd. Praha: Fortuna, 1995, 239 s. ISBN


Stáhnout ppt "NÁRODNÍ OBROZENÍ TŘETÍ FÁZE"

Podobné prezentace


Reklamy Google