Teorie čísel a kryptografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Advertisements

Kryptografie Šifrování
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Asymetrická kryptografie
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Tomáš Kuča Prezentace pro paní Cahelovou
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lineární algebra.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Třídění a řazení dat Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2.
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Korekturní značky 1. - úvod
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Zde naleznete různé typy šifer a jejich řešení.
Radim Farana Podklady pro výuku
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Formátování tabulek n postupné formátování tabulek n automatické formátování tabulek Vypracovala: Veronika Nováková, 4. B 2.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
EXCEL 2010 Zadávání jednoduchých číselných a textových hodnot 2. část.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
R OVNICE A NEROVNICE Soustava lineárních rovnic o více neznámých II. VY_32_INOVACE_M1r0114 Mgr. Jakub Němec.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_250 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Historie kryptografie
Nerovnice v podílovém tvaru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Statistika 4  Korelace VY_32_INOVACE_ Korelace - teorie.
Malovaná abeceda Vypracovala: Mgr. Hana Toflová, dne ICT2/1/3/3.
Nonogram, kódovaný obrázek
Měření fyzikálních veličin
Teorie čísel a kryptografie
Tabulky v Microsoft Excel Vypracovala: Mgr. Drahoslava Drábková Dne: ICT2/1/3/15.
Nerovnice v součinovém tvaru
Převody mezi číselnými soustavami 1
Hillova šifra Lester S. Hill (1929) Polygrafická šifra Φ: Amx K  Bm
Nerovnice s absolutní hodnotou
Rovnice s absolutní hodnotou
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
JULES VERNE
Základy hudební abecedy
Textový editor.
Matice přechodu.
Radim Farana Podklady pro výuku
ODČÍTÁNÍ DESETINNÝCH ČÍSEL Při odčítání desetinných čísel platí stejná pravidla jako při odčítání přirozených čísel, viz zápis 4.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Variace s opakováním VY_32_INOVACE_M4r0110 Mgr. Jakub Němec.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
KOMBINATORIKA Permutace bez opakování
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Šifrování – historické zajímavosti
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Informatika – Tabulka v Excelu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Název: Tabulka ve Wordu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Klasické šifry – princip substituce, transpozice
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Teorie čísel a kryptografie Přednáška čtvrtá

Transpoziční šifra Transpozice neboli přesmyčka spočívá ve změně pořadí znaků podle určitého pravidla. Například tak, že otevřený text je zapsán do tabulky po řádcích a šifrový text vznikne čtením sloupců téže tabulky.

Cardanova mřížka Jednou z nejstarších kryptografických transpozičních metod byla takzvaná Cardanova mřížka. V mřížce jsou nepravidelně umístěné otvory pro jednotlivá písmena šifrovaného textu. Základní princip použití Cardanovy mřížky je v podstatě velmi jednoduchý. Mřížku položíme na list papíru a do jednotlivých okének – otvorů v mřížce – vepíšeme text. Poté mřížku odděláme a do mezer mezi písmeny dopisujeme další text tak, abychom vyplnili veškeré mezery.

Cardanova mřížka http://kryptologie.uhk.cz/transpozicni_sifry.htm

Gerolamo Cardano 1501-1576 Italský matematik, filosof, astronom a astrolog. Jeden z nejvýznamnějších představitelů rozvoje přírodních věd, neoplatonismu a hermetických nauk období renesance. Patřil k nejvýraznějším renesančním astrologům. Patřil také mezi vášnivé hráče šachu.

Jules Verne 1828-1905 Francouzský spisovatel dobrodružné literatury. Je považován za jednoho ze zakladatelů žánru vědeckofantastické literatury. Šifra Matyáše Šándorfa.

Matyáš Sandorf Matyáš Sandorf je třídílný dobrodružný román francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Tabulka v níž jsou některá políčka vystřižena a do těchto je vpisován otevřený text. Po zaplnění všech políček je tabulka otočena o 90° a postup se opakuje. 

Jednoduchá transpozice Zvolíme pevně danou permutaci. Text rozdělíme na úseky odpovídající délce permutace. Každý úsek z permutujeme podle permutace.

Dešifrování Text opět rozdělíme na úseky odpovídající délce permutace. Každý úsek z permutujeme pomocí inverzní permutace.

Tvorba permutace z hesla Řekněme, že smluvený text bude nějaké slovo. Číselné heslo vytvoříme tak, že očíslujeme jednotlivá písmena ve slově podle abecedy od A do Z (vyskytne-li se některé písmeno několikrát, berme při číslování pravidlo zleva doprava). Pro názornost si ukážeme, jak bychom získali číselné heslo ze slova SEDMIKRASKA. (10,4,3,8,5,6,9,1,11,7,2)

Transpozice po sloupcích Text zapisujeme do řádků tabulky a vybíráme po sloupcích tabulky dle pořadí určeného permutací. Nejjednodušší takovou transpozicí je permutace založená na identitě – tzn. Text zapíšeme do řádků a přečteme po sloupcích.

Dvojitá permutace Pro dvojitou transpozici potřebujeme dvě hesla. Následně provádíme dvě transpozice po sloupcích. Viz. http://kryptologie.uhk.cz/transpozicni_sifry.htm

Zubatka Tamtéž