Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Teorie kyselin a zásad.
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I
REDOXNÍ DĚJ RZ
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
opakování učiva chemie 8.ročníku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Kyseliny a zásady.
CHEMICKÉ REAKCE.
Chemické výpočty – část 2
Rovnováhy v roztocích elektrolytů. Elektrolyt je látka, která se při interakci s molekulami polárního rozpouštědla štěpí nebo-li disociuje na volně pohyblivé.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Elektrochemie.
Rovnováhy v roztocích elektrolytů
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Síla kyselin a zásad.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
OBECNÁ CHEMIE ROZTOKY ELEKTROLYTŮ Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
PROTOLYTICKÉ REAKCE.
Chemické rovnováhy ve vodách
Rovnovážné stavy.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Rovnovážné stavy.
Kapaliny a roztoky Rozpustnost – děj na molekulární úrovni
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Látkové množství, molární hmotnost
Disociace slabých elektrolytů
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
Disociace vody a koncept pH
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Chemické výpočty RZ
A CIDOBAZICKÉ VLASTNOSTI ROZTOKŮ RNDr. Marta Najbertová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Stanovení půdní reakce, výměnné acidity
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
Roztoky - elektrolyty.
Měření pH VY_32_INOVACE_29_591
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Protonová teorie kyselin a zásad, vodíkový exponent pH
Mezimolekulové síly.
pH a pufry Základy lékařská chemie 1. ročník - zimní semestr
Transkript prezentace:

Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie Arrheniova kyselina je látka která ve vodě poskytuje H+ (H3O+). Arrheniova zásada je látka která ve vodě poskytuje OH-.

Kyseliny a zásady – teorie Brønsteda a Lowryho Kyselina podle Brønsteda je látka schopná poskytnout proton (= donor). Zásada podle Brønsteda je látka schopná přijmout proton (= akceptor). zásada kyselina kyselina zásada zásada kyselina konjugovaná kyselina konjugovaná zásada

Konjugované páry V Brønsted–Lowryho konceptu se zásada mění na svoji konjugovanou kyselinu a naopak, včetně změny acidobazických vlastností. Př.: Identifikujte každou z následujících částic jako kyselinu nebo jako zásadu a najděte k nim příslušné konjugované částice: , , F, H2CO3, Amfoterní látky se mohou chovat buď jako kyseliny nebo jako zásady (např. H2O):

Některé běžné silné kyseliny a zásady Síla kyselin a zásad Stupeň disociace kyseliny na proton a konjugovanou zásadu záleží na relativní síle kyseliny a konjugované zásady: Silné kyseliny a zásady reagují (vyměňují proton) prakticky úplně, např.: Silné kyseliny a zásady reagují za vzniku slabších konjugovaných zásad/kyselin. Některé běžné silné kyseliny a zásady kyseliny zásady HClO4 LiOH H2SO4 NaOH HI KOH HBr Ca(OH)2 HCl Sr(OH)2 HNO3 Ba(OH)2

Relativní síla kyselina zásad Z relativní síly kyselin a konjugovaných zásad lze předpovědět směr acidobazické reakce. Př.: které z následujících částic spolu budou reagovat? HNO3 + CN- nebo HCN + HF + nebo F- + HNO3 HClO + S2- nebo HS- + ClO-

Faktory ovlivňující sílu kyselin Binární kyseliny: Disociační energie vazby je nepřímo úměrná síle kyseliny. Disociační energie HI a HBr je nižší než pro HF and HCl, proto jsou HI a HBr silnější kyseliny. Kyslíkaté kyseliny obsahují v molekule kromě kyslíku centrální atom nekovu, např. HNO3, HClO... Síla kyseliny je ovlivňována polaritou vazby O–H: Vyšší elektronegativita centrálního atomu zvyšuje polaritu vazby O–H a zvyšuje kyselost. Více kyslíků = vyšší polarita a kyselost. Př.: Odhadněte relativní kyselost HIO, HBrO a HClO. Př.: Ověřte tvrzení: HClO4 je nejsilnější kyselina mezi kyslíkatými kyselinami chlóru.

H2O + H2O  H3O+ + OH. Kw = [OH][H3O+] = 1.00 x 1014. Autoprotolýza vody Voda reaguje zároveň jako kyselina a jako zásada: H2O + H2O  H3O+ + OH. Kw = [OH][H3O+] = 1.00 x 1014. V čisté vodě při pokojové teplotě [OH] = [H3O+] [H3O+] = 1 x 107 M (neutrální roztok) kyselý [H3O+] > 1.00x107 M neutrální [H3O+] = 1.00x107 M zásaditý [H3O+] < 1.00x107 M Ve vodných roztocích kyselin/zásad musí být zachována rovnovážná konstanta autoprotolýzy. Kyseliny/zásady pouze přidávají do vody H3O+ nebo OH. Př.: Koncentrace hydroxoniových iontů v kyselém roztoku byla 1.00x105 M. Jaká je koncentrace [OH]? Př.: Jaká je koncentrace hydroxoniových iontů v roztoku jednosytného hydroxidu o koncentraci 2.50x103 M?

pH pH = log[H3O+]  [H3O+] = 10pH kyselý pH < 7.00 neutrální pH = 7.00 zásaditý pH > 7.00 Př.: Určete pH roztoku kde [H3O+] = 5.40x106 M. Př.: Určete pH roztoku kde [OH] = 3.33x103 M. Př.: Určete [H3O+] je-li pH roztoku 7.35. Každá veličina pX je definována stejně jako pH. Př.: Kolik je pCa je-li [Ca2+] = 6.44x10-4 M?

HIn(aq) + H2O(l)  H3O+(aq) + In(aq) Měření pH pH papírky nasycené sloučeninou která mění barvu v prostředí o různém pH, pouze indikativní. Barevné indikátory přidány do roztoku, mění barvu s pH: HIn(aq) + H2O(l)  H3O+(aq) + In(aq) Př.: fenolftalein je v kyselém prostředí bezbarvý a v zásaditém prostředí růžový. pH při kterém dochází ke změně barvy závisí na rovnovážné konstantě disociace indikátoru. Nejpřesnější měření pH pomocí pH metru: kombinace elektrod a voltmetru.

pH indikátory a pH běžných tekutin

Silné kyseliny a zásady Silná kyselina ve vodě kompletně disociuje na [H3O+] a příslušný aniont. Př.: Vypočítejte [H3O+], [OH] a [Cl] pro 0.048 M roztok HCl. Autoprotolýzu vody zanedbejte. Př.: Vypočítejte koncentraci obou iontů a pH v roztoku NaOH o koncentraci 0.080 M. Př.: Kolik je pH a [OH] v 0.125 M roztoku Ba(OH)2. Koncentrace H3O+ z autoprotolýzy vody je nízká vzhledem k množství H3O+ z disociace silné kyseliny a obvykle se ve výpočtech zanedbává. Přesnější postup: Druhý člen je zanedbatelný kromě případů kdy je koncentrace kyseliny velmi nízká.

Ionizace slabých kyselin Slabé kyseliny disociují na ionty pouze částečně; stupeň disociace se experimentálně stanovuje nejčastěji měřením elektrické vodivosti. Disociační reakce probíhá do rovnovážného stavu: Koncentraci hydroxoniového iontu lze určit ze známé rovnovážné konstanty. Relativní sílu slabých kyselin lze stanovit z hodnoty rovnovážné konstanty ionizační reakce. Vyšší disociační konstanta  silnější kyselina Nižší disociační konstanta  slabší kyselina Př.: Určete která z následujících kyselin je nejsilnější a která nejslabší: kyselina Ka HCN 4.9x1010 HCOOH 1.8x104 CH3COOH 1.8x105 HF 3.5x104

Stupeň ionizace Stupeň nebo % ionizace jednoduše vyjadřuje sílu kyseliny: 100% ionizace  silná kyselina. Stupeň ionizace slabých kyselin je nižší než 1 (méně než 100%). Př.: Určete stupeň ionizace 0.100 M a 0.001 M roztoků HCN (Ka = 4.9x1010). Řešení: zapsat rovnovážnou konstantu, dosadit z bilance, řešit pro x, výsledek dosadit do výše uvedeného vztahu. Stupeň ionizace je vyšší u zředěnějších roztoků.

Slabé zásady Zachází se s nimi stejně jako se slabými kyselinami, pouze se místo koncentrace protonu počítá [OH]. Obecná reakce zásad ve vodě: Stupeň ionizace slabé zásady získáme opět z rovnovážné konstanty ionizační reakce: Protože CB je obvykle známé, můžeme bilanci dosadit do vztahu pro Kb a získat x . Pozor: x = [OH], nikoli [H3O+]. Př.: Vypočítejte pH 0.10 M roztoku NH3(aq).

Dusíkaté báze Řada sloučenin které obsahují dusík jsou bazické, nejdůležitější skupinou jsou aminy. Většina aminů má volný elektronový pár který je možné využít pro vazbu s kyselým protonem. Vodíky v řadě aminů jsou nahrazeny uhlovodíkovými řetězci. R N R 2 1 H

Vztah mezi Ka a Kb HA(aq) + H O(l) « O (aq) + A +OH 2H = K •K Ka a Kb konjugovaných párů jsou navzájem nepřímo úměrné. Nepřímá úměra vysvětluje proč jsou konjugované báze velmi slabých kyselin relativně silné a naopak. Př.: se znalostí Ka kyselin v tabulce sestavte seznam jejich konjugovaných bází seřazený podle relativní síly. HA(aq) + H 2 O(l) « 3 O (aq) + A - ] HA [ ][ A K a = +OH OH b 2H w = K •K kyselina Ka HF 3.5x104 HCOOH 1.8x104 HClO 3.5x108 HCN 4.9x1010

Vícesytné kyseliny Některé kyseliny mohou v roztoku odštěpit více protonů, např. dvojsytné kyseliny H2S a H2SO4 nebo trojsytná kyselina H3PO4. První proton se uvolňuje snadno, další mnohem obtížněji. Rovnovážná konstanta ionizace do 2. stupně je typicky 10-5 krát menší než první ionizační konstanta. Př.: Určete pH 0.100 M roztoku H2SO3 a koncentraci .

Co3+(aq) + 6F(aq)  [CoF6]3 Kyseliny a zásady – Lewisova teorie Lewisova kyselina: akceptor elektronového páru Lewisova báze: donor elektronového páru Lewisova definice je nejobecnější (ve srovnání s teoriemi Brønsteda a Arrhenia). Př.: Určete Lewisovu kyselinu a bázi v reakci: Určete Lewisovu kyselinu a bázi v reakci: Co3+(aq) + 6F(aq)  [CoF6]3

Kyseliny a zásady – srovnání Brønstedovy a Lewisovy teorie + OH- • H O H • H+ Kyselina podle Brønsteda uvolňuje proton. kyselina zásada N H • H N H H + H+ + Kyselina podle Lewise je akceptorem elektronového páru. kyselina zásada F B F N H • H F B F N H H + kyselina zásada

Antacidy a pH v žaludku NaHCO3 (aq) + HCl (aq) NaCl (aq) + H2O (l) + CO2 (g) Mg(OH)2 (s) + 2HCl (aq) MgCl2 (aq) + 2H2O (l)