FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
8. Zprostředkování zjevení v dějinách Fundamentální teologie Denisa Červenková.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková.
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
Úvod.
Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Prof. Marie Königová Havlíčkův Brod června 2008.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Církevní dějiny starověku a středověku
Principy diakonické služby
Poselství starozákonní svatyně
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
DĚJIINY SVĚTOVÉHO DIVADLA III
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
DĚJIINY SVĚTOVÉHO DIVADLA III Úvod 2014 / Struktura přednášky DSD Dějiny světového divadla I – ZS Dějiny světového divadla II – LS
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Filosofie křesťanského středověku
_____________________________________ FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE Teologické nauky 2009/2010 ThLic. Mgr. Denisa Červenková.
Fyzická geografie Podzim 2013 Z0026/4 – pondělí 13 – 13.50, Z3 Z0026/5 – pondělí 12 – 12.50, Z3 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Křesťanství – církevní dějiny
5.1 Zjevení - konstitutivní moment
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do teologického myšlení
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Fundamentální teologie
Ježíš.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Filosofická antropologie
Poznání Boží vůle.
Fundament a jeho strukturace
Přípravné kurzy (programy) a další nabídka k přijímacím zkouškám na UK v akademickém roce 2018/2019 Informační, poradenské a sociální centrum UK Mgr.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Úvodní přednáška – základní informace
Ve škole liturgie Pavel Ambros, ak. rok 2018–2019,
Transkript prezentace:

FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE Denisa Červenková FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE _____________________________________ Teologické nauky 2014/2015

‚Co oko nevidělo a ucho neslyšelo, co ani člověku na mysl nepřišlo, Moudrosti sice učíme, ale jen ty, kteří jsou dospělí ve víře – ne ovšem moudrosti tohoto věku či vládců tohoto věku, spějících k záhubě, nýbrž moudrosti Boží, skryté v tajemství, kterou Bůh od věčnosti určil pro naše oslavení. Tu moudrost nikdo z vládců tohoto věku nepoznal; neboť kdyby ji byli poznali, nebyli by ukřižovali Pána slávy. Ale jak je psáno: ‚Co oko nevidělo a ucho neslyšelo, co ani člověku na mysl nepřišlo, připravil Bůh těm, kdo ho milují.‘ Nám však to Bůh zjevil skrze Ducha; Duch totiž zkoumá všechno, i hlubiny Boží. Neboť kdo z lidí zná, co je v člověku, než jeho vlastní duch? Právě tak nikdo nepoznal, co je v Bohu, než Duch Boží. My jsme však nepřijali ducha světa, ale Ducha, který je z Boha, abychom poznali, co nám Bůh daroval. O tom i mluvíme ne tak, jak nás naučila lidská moudrost, ale jak nás naučil Duch, a duchovní věci vykládáme slovy Ducha. Přirozený člověk nemůže přijmout věci Božího Ducha; jsou mu bláznovstvím a nemůže je chápat, protože se dají posoudit jen Duchem. Člověk obdařený Duchem je schopen posoudit všecko, ale sám nemůže být nikým správně posouzen. 1Kor 2,6-15

STYL PRÁCE Artikulovat základní problematiku vybraných témat oboru Zadat a komentovat studijní literaturu Poskytovat odpovědi na dotazy studentů 1:3 = poměr přednáška:samostatné studium možnost individuálních konzultací

Požadavky ke zkoušce: účast na průběžných testech znalost základní problematiky (viz pomocné otázky k jednotlivým tématům) Nezbytná je četba skript a doporučených církevních dokumentů

Literatura – povinná L. Ovečka – M. Ryšková: Proč studovat teologii. Smysl studia teologie v současnosti, in Teologie a Společnost, 2 (2004) 5, s. 3-8, či http://www.cdk.cz/ts/clanky/70/proc-studovat-teologii DRUHÝ VATIKÁNSKÝ KONCIL, Dogmatická konstituce o božském zjevení Dei Verbum in Dokumenty druhého vatikánského koncilu. Praha, Zvon 1994. Skripta (ke stažení na stránkách KTF pod jménem vyučujícího).

4. Doporučuji také jeden z uvedených titulů : Fiorenza Francis S. - Galvin John P. (ed.): Systematická teologie I, Římskokatolická perspektiva. CDK 1996. Boublík Vladimír: Teologie dějin spásy. Karmelitánské nakladatelství 2002. Kasper Walter, Uvedení do víry. Řím-Velehrad 1987. Ratzinger Josef: Úvod do křesťanství. Karmelitánské nakladatelství 2007. Rahner Karl: Základy křesťanské víry. Trinitas 2002.

moodle Materiály ke studiu jsou přístupné také na stránkách fakulty, v rubrice elektronických kurzů (moodle): http://dl.ktf.cuni.cz/

Obsah kurzu Úvod do teologického myšlení Teologická epistemologie Fundamentální otázky v průběhu dějin Fundament teologie a jeho strukturace Zjevení Boha v Ježíši Kristu Zjevení (systematická část) Víra: přijetí zjevení Tradice: předávání zjevení