POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura a vlastnosti kapalin
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
IDEÁLNÍ PLYN.
7. Mechanika tuhého tělesa
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Kapaliny.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Co jsou ekvipotenciální plochy
Struktura a vlastnosti kapalin
COULOMBŮV ZÁKON.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
9. Hydrodynamika.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Gravitace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
POVRCHOVÁ SÍLA.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Struktura a vlastnosti kapalin
Kde je elektrické pole „silnější“
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Kapaliny.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Přípravný kurz Jan Zeman
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
STRUKTURA A VLASTNOSTI
IDEÁLNÍ PLYN.
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
Jevy na rozhraní kapaliny a pevného tělesa
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Povrchová vrstva kapalin
Vlastnosti kapalných látek
POVRCHOVÁ SÍLA.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Vlastnosti kapalin.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY

Experimenty Volný povrch kapaliny se chová podobně jako tenká Do „plného“ poháru vody vkládáme kovové předměty. Na volný povrch vody položíme minci. Volný povrch kapaliny se chová podobně jako tenká pružná blána.

Sféra molekulového působení Molekuly kapaliny na sebe navzájem působí přitažlivými silami, jejichž velikost klesá se vzdáleností  lze najít takovou vzdálenost, ve které je vzájemné silové působení molekul zanedbatelné. rm  1nm rm - poloměr sféry molekulového působení Je oblast v okolí molekuly, v níž se projevuje vzájemné silové působení molekul – koule o poloměru rm.

Molekuly, jejichž sféra vzájemného molekulového působení leží uvnitř kapaliny Celá „sféra“ je vyplněna molekulami kapaliny. Výslednice přitažlivých sil, které působí na uvažovanou centrální molekulu, je nulová.

Molekuly, jejichž vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než rm Výslednice sil působících na molekulu ve středu sféry je nenulová – vektor síly FV je kolmý k volnému povrchu kapaliny a směřuje dovnitř kapaliny.

Na molekuly, jejichž vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než rm, působí výsledná síla kolmá k volnému povrchu kapaliny a směřuje dovnitř kapaliny.

Povrchová vrstva je vrstva molekul, jejichž vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než rm. Na každou molekulu, která leží v povrchové vrstvě kapa- liny, působí sousední molekuly přitažlivou silou, která míří dovnitř kapaliny. Tloušťka vrstvy je  10-9 m.

Povrchová energie je energie povrchové vrstvy kapaliny. Je jednou ze složek vnitřní energie kapaliny. Při posunutí molekuly zevnitř kapaliny do její povrchové vrstvy je třeba vykonat práci působením síly orientované proti síle FV. Molekula v povrchové vrstvě má tedy větší potenciální energii vzhledem k okolním molekulám.

Po přelití kapaliny do jiné nádoby se změní obsah povrchu kapaliny daného objemu o S ... Se změnou obsahu povrchu kapaliny se změní také energie povrchové vrstvy o hodnotu DE.  - povrchové napětí (závisí na druhu kapaliny a na prostředí nad jejím volným povrchem; klesá s rostoucí teplotou.)

Kapalina daného objemu má snahu zaujmout takový tvar, aby její povrch měl co nejmenší obsah a tím byla také minimální povrchová energie. Volné kapky, např. mlhy nebo rosy, mají kulovitý tvar. Koule má při daném objemu nejmenší obsah povrchu.

Řešte úlohu: Vypočítejte změnu povrchové energie při spojení drobných vodních kapek s poloměrem 2,0 mm do jedné velké kapky s poloměrem 2,0 mm. Povrchové napětí vody ve styku se vzduchem je s = 73 mN.m-1. Zmenší se o 3,7 mJ.

Test 1 Sféra molekulového působení je oblast v okolí molekuly: a) v níž se projevuje gravitační silové působení mezi molekulami, b) v níž se projevuje elektrické silové působení c) v níž se projevuje magnetické silové působení d) v níž se projevuje vzájemné molekulové silové působení. 1

Test 2 Na molekuly, jejichž vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než poloměr sféry molekulového působení: a) působí výsledná síla kolmá k volnému povrchu kapaliny a směřuje ven z kapaliny, b) působí výsledná síla vodorovná s volným povrchem kapaliny a směřuje dovnitř kapaliny, c) působí výsledná síla kolmá k volnému povrchu d) působí výsledná síla vodorovná s volným povrchem kapaliny a směřuje ven z kapaliny. 2

Test 3 Změní-li se povrch kapaliny daného objemu o S, změní se povrchová energie o hodnotu: 3

Test 4 Vyberte správné tvrzení: a) Na každou molekulu, která leží v kapalině, působí sousední molekuly přitažlivou silou, která směřuje dovnitř kapaliny. b) Na každou molekulu, která leží v povrchové vrstvě kapaliny, působí sousední molekuly přitažlivou silou, která směřuje ven z kapaliny. c) Na každou molekulu, která leží v povrchové vrstvě která směřuje dovnitř kapaliny. d) Na každou molekulu, která leží v povrchové vrstvě kapaliny, působí všechny molekuly přitažlivou silou, 4