ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.
Advertisements

Stručný úvod do UML.
Projektové řízení Modul č.1.
Úvod do objektového modelování
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Úvod do teorie grafů.
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Historie UML Bc. Lukáš Ščurek. Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Tvorba software Konceptuální modely. Konceptuální model (vodopádový) Formulace problému Analýza Programování Testování Užívání.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Objektová analýza a návrh
the Unified Modeling Language
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Úvod do databází Databáze.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Vizuální modelování Vlastnosti “Informace v obrázcích”
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Rozšíření dotazu a vývoj tématu v IR Jiří Dvorský Jan Martinovič Václav Snášel.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Systémy pro podporu managementu 2
Základy objektově orientovaného programování Jiří Strach.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Modelování a simulace MAS_02
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Dokumentace informačního systému
Hodnotová analýza Hodnotová analýza je účelně sestavený soubor metod, jehož smyslem je hledání a navrhování zlepšeného nebo až zásadně nového řešení analyzovaného.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Moderní byznys Jan Kovařík. ”Zlepší-li se toky informací ve firmě, pak řešení jednotlivých podnikatelských problémů již přijdou sama.” Bill Gates, Byznys.
Databázové modelování
Object-Oriented Hypermedia Design Model Ing. Martin Molhanec, CSc. České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Česká.
Jan Smolík UML.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Projektové plánování.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
UML Jan Zachrla.
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
Databázové systémy Datové modely.
David Osička OSI011 UML – přehled, notace VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a Informatiky Katedra Informatiky.
11/2003Přednáška č. 41 Regulace výpočtu modelu Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C, Modul M8 ZS, 2003, K126 EKO Předn./Cvič.:
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Model struktury strategického managementu
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Podklady pro zpracování semestrální práce
IS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Dobývání znalostí z databází znalosti
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Object Modeling Technic Objektový modelovací jazyk
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Tradiční metody vývoje softwaru
Geografické informační systémy
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Diagramy aktivit Michale Blaha, James Rumbaugh: Object-Oriented Modeling and Design with UML®, Second Edition, Pearson – Prentice Hall, 2005.
Transkript prezentace:

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově orientovaných metod pro analýzu a návrh řídicích systémů složitých komplexů Prof. Jiří Bíla

Vývoj přístupů k analýze složitých komplexů.

Stručný nástin vývoje OMT a UML Model Entity – Relationship Codd et al statické vztahy mezi entitami OOA Coad, Yourdon 1990 Objektově orientovaná analýza DFD DeMarco 1978 Diagram toku dat State diagrams Ward, Mellor 1985 Stavové diagramy OOSE Jacobson 1994 Zavedení Use-Case OMT Rumbough et al Objektová modelovací technika Object-oriented design Booch 1991 komponentový diagram, diagram nasazení Unified Method 0.8 Rumbaugh, Booch 1995 UML UML OMG – Object Management Group UML

Základní pojmy OMT a UML – Objektový diagram

Základní pojmy OMT a UML – Stavový diagram

Z pohledu analytika – „Je splněno zadání?“ Z pohledu zadavatele – „Plní systém požadovanou funkci?“ Z pohledu experta – „Dokáži se orientovat v modelech, abych je mohl zkontrolovat?“ Z pohledu implementátora – „Jsou modely napsány korektně pro implementaci?“ Z pohledu optimálnosti – „Jsou modely nejlepší z možných (srovnatelných)?“ Korektnost návrhů

Aplikace OMT a UML na analýzu složitého komplexu.

Automobilový tunel Mrázovka – řídicí software

Přístupy k metodě hodnocení vytvořených modelů v UML.

HODNOCENÍ VARIANT

Přehlednost a jednoduchost

Přehlednost a jednoduchost modelů - Substrátně strukturní entropie u1 u2u3 u4u5 u7 u6 u8 a1a2 a3 a5 a4 a7 a6 Kde: n – počet uzlů, m – počet vazeb e ik – počet dvojic vázaných vztahem i, který vychází z uzlu k

Objektové diagramy - Substrátně strukturní entropie

SAT ATMPČR

Objektové diagramy - Substrátně strukturní entropie SAT ATMPČR

Stavové diagramy - Substrátně strukturní entropie

Substrátně strukturní entropie objektových modelů kde n – počet všech stavů v celém modelu (včetně Start a Stop stavů), m – počet všech stavových přechodů [%] Objektové / třídové diagramy kde n – počet všech tříd / objektů v celém modelu, m – počet všech vazeb (asociací, agregací, …) e ik – počet dvojic tříd / objektů vázaných vazbou i, která vychází ze třídy / objektu k Stavové diagramy

Optimálnost

Optimálnost modelů - Modifikovaná Míra Explanační Koherence Explanační koherence (H. Takeda 1994): kde e je celkový počet specifikací (#S), N je celkový počet vrcholů důkazového grafu a N ij je počet vrcholů s k v důkazovém grafu, pro který existuje sekvence přímých hran z vrcholu s k do vrcholu s i a zároveň z vrcholu s k do vrcholu s j (vrcholy s k, s i, s j jsou části specifikace) Abduktivní přístup: Na dané znalosti K aplikujeme návrh řešení D S. Výsledek porovnáme s požadavky S. Postupnými kroky za neustálého rozšiřování znalostí K dosáhneme daných požadavků S.

Optimálnost modelů - Modifikovaná Míra Explanační Koherence Množina Asociovaných Znalostí X Množina X Asociovaných Znalostí je získána jako výsledek Dotazovací fáze – hledání chyb ve struktuře UML modelu a hledání nadbytečných informací v tomto modelu. K této množině X definujme další dvě množiny:  … množina koeficientů důležitosti;  … množina koeficientů objektové kategorie Množina Koeficientů důležitosti  Tyto koeficienty jsou získány libovolnou expertní metodou při zachování dvou podmínek: čím větší „důležitost“, tím vyšší je hodnota  ; hodnoty koeficientů  musí být v intervalu  1, 2 . Množina Koeficientů objektové kategorie  Hodnota koeficientů  j je dán konceptuální kategorizací:  0 = {  (třída) = 1,75;  (objekt) = 1,65;  (vazba) = 1,5;  (závislost) = 1,4;  (atribut) = 1,3;  (operace) = 1,2 } Kontext návrhového problému Příklad: CNX = { (SOS_Skříň; 1,3;  1,75); (Hasiči; 1,2;  1,3); … 

Optimálnost modelů - Modifikovaná Míra Explanační Koherence Závislost (Nezávislost) Asociovaných Znalostí Definice 1.: Asociované znalosti x 1, x 2 jsou závislé (DNT(x 1,x 2 )), jestliže splňují jednu (nebo obě) z následujících podmínek: - Změna (variace) x 1 je spojena se změnou x 2. - Použití x 1 v řešení problému vylučuje použití x 2. V této práci je přitom uvažován pouze kvalitativní aspekt vztahu DNT, nikoli jeho vliv. Definice 2.: Asociované znalosti x 1, x 2, které nejsou závislé, jsou uvažovány jako nezávislé (IND(x 1,x 2 )). Vztah DNT (resp. IND) je vyjádřen pomocí kvalitativní matice M Q typu: X1X1 X2X2 X3X3 X4X4 X5X5 X1X X2X2 100 X3X3 10 X4X4 1 X5X5 Pole 1 zde znamenají, že znalost x i je závislá na znalosti x j

Optimálnost modelů - Modifikovaná Míra Explanační Koherence Modifikovaná Míra Explanační Koherence kde indexy (j,k) odpovídají prvku 1 v Kvalitativní Matici M Q (tyto 1 reprezentují páry (x j,x k ), každý s hodnotou (  j,  j ), (  k,  k ). Koeficienty (  e,  e ) jsou ty větší z obou). N je počet X. Maximální a Relativní Modifikovaná Míra Explanační Koherence EC R = EC M / EC MAX

Optimálnost modelů - Modifikovaná Míra Explanační Koherence

a) b)

Optimálnost modelů - Modifikovaná Míra Explanační Koherence

Software podporující aplikaci metod SSE a EC m.

Program UMLEvaluation - screenshots