Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VEJCE Použitý zdroj:
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vejce Vejce – pouze slepičí
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_07 Název DUMu: Vejce Pro obor vzdělávání: 29-54-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum: 12.04.2013

Vejce obr. 1

Vejce jsou samičí pohlavní buňky ptáků obsahují plnohodnotné bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky (P, Ca, Fe) a vitamíny (A, D, E, K, B2). používají se především vejce slepičí, perliččí, křepelčí a pštrosí.

Popis vejce v podélném řezu 1. skořápka 2. papírová blána 4. poutko 6. bílek 8. žloutek 9. zárodečný terčík 13. poutko 14. vzduchová komůrka 15. vosková vrstvička obr.2

Složení vejce bílek – plnohodnotná bílkovina, obsahuje minerální látky a vitamíny čerstvý bílek je hustý a průhledný teplem se sráží má velkou šlehatelnost žloutek – tuková emulze, obsahuje cholesterol, vitamíny A, D, PP, B barva je žlutá až oranžová, tvar pravidelný kulovitý leží ve středu vejce a je nepohyblivý

Konzumní druhy vajec a jejich značení čerstvá vejce podle jakosti - A, B, C podle hmotnosti – XL, L, M 53 - 63 g na obalu jsou údaje o způsobu chovu, původu vajec, údaje o výrobci vytloukaná vejce (vaječná hmota) vaječná melanž, vaječné žloutky nebo bílky

Vady vajec prasklá skořápka přichycený žloutek skvrny z tepla krvavé stopy plísňové skvrny plynný rozklad – pukavec hniloba zatuchlá vejce

Skladování vajec vejce mají omezenou trvanlivost ukládají se do papírových proložek po 30 kusech špičkou dolů skladovací teplota nesmí překročit 18 °C a nesmí klesnout pod 5 °C skladují se v temnu odděleně od aromatických látek nesmí zmrznout vlhkost vzduch do 80 %

Obrázek spotřebitelského balení

Značení vajec

obr.3

Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN 80-85970-2. obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Anatomy_of_an_amiotic_egg.svg obr.1,3 klipart Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.