Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Advertisements

Jetel luční Trifolium pratense.
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 9 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí Obor: Zemědělec - farmář 41-51-H/01 Zahradník - 41-52-H/01 Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí Téma: vybrané zahradnické plodiny cibule Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_238 Datum: 28.2.2013 Anotace: cibule kuchyňská – původ,význam, vlastnosti, obsah látek, odrůdy, požadavky na pěstování, technologie pěstování, ošetřování, sklizeň

Cibule kuchyňská Čeleď : Liliovité ( Liliaceae ) Význam pěstování: ( Allium cepa L. ) Čeleď : Liliovité ( Liliaceae ) Původ: stáří 5000 let, Střední Asie, Malá Asie, Středomoří Význam pěstování: Konzum v syrovém stavu 2. Kuchyňské úpravy jídel 3. Masný průmysl 4.Sušení 5.Léčivé účinky protizánětlivé účinky, x kašli snižení rizika arteriosklerózy, trombózy posiluje imunitní systém snížení rizika vzniku nádorových onemocnění , x osteoporéze

Cibule nadívaná Polévka - cibulačka Cibule sušená Sterilované cibulky Cibule zapékaná Sterilované cibulky Sterilované cibulky

Biologická charakteristika: Vlastnosti rostliny: dvouletá – 1.veget.rok – cibule 2.veg.rok – květní svol, nové listy Obsah látek: voda 88%, 12% sušina, cukr 8 – 9%, minerální látky - Ca, Mg, P, Na,K, vitamíny ( provitamín A ,vitamíny skupiny B, E ), karotén, éterické oleje Biologická charakteristika: Kořeny: u místěny na bázi cibule, drobné, krátké , podpučí Cibule: tvořena zkrácenou osou, suknicemi, slupkou List : rourkovitý - dužnatý Květní stvol: trubkovitý, vysoký 1m, okolík, bílé kvítky Plod: tobolka Semeno: malé černé ( 1g = cca 250 semen ) vegetační doba – 160 dní

OP - dobrá předplodina - okopaniny Odrůdy: podle barvy - žlutá, červená ( karmínová ), bílá podle tvarů - kulatá, plochá, ploše kulovitá, vejcovitá…. podle doby uchovatelnosti a) jarní b) letní ( delší cibule, v zimě vymrzají ) c) zimní ( delší veg.doba ) Požadavky na prostředí: zásada: vyšší polohy + vlhko prodlužuje vegetační dobu, trvanlivost teplotu - nenáročná, oblasti ČR - Všetatsko vláhu - stepní rostlina, 200 – 300 mm/ srážek /vegetace - kritické období - po výsevu ( počáteční fáze růstu ) d) půdu – HP, pH neutrální až alkalická, dostatečně zásobená pohotovými živinami , optimální vlhkost Požadavky na hnojení: 2 - 3.trať OP - dobrá předplodina - okopaniny

Odrůdy: žluté bílé červené Odrůdy – žluté, bílé,červené ( karmínové )

zimní cibule - mrazuvzdornost

Technologie pěstování: z přímého výsevu – a) jarní - jednoleté pěstování doba – březen – duben, výsevek – 4,5 – 8 kg.ha-1, hloubka - 2 – 3mm, moření , š.ř.25 cm + značkovací plodina ( ředkvička ) b) podzimní – částečně 2 roky doba – pol.srpna, zvýšení výsevku o 10 – 18% ze sazečky – dvouleté pěstování a) zeleňačka b) pro skladování 3. ze sadby – jednoleté pěstování - vyjímečně vypěstování sazečky ze semene ( 2 roky ) 1.rok – vypěstování sazečky, hustým výsevem 2.rok – výsadba sazečka a dopěstování cibule - velké sazečky – zelenačka ( spon 30x 10 cm ) - malé cibule - na skladování

Ošetřování : Sklizeň: Zelenačka cibule na skladování,běžný znak: meziřádková kultivace, aplikace herbicidů x pozdním trávovitým plevelům Sklizeň: Zelenačka sklizeň celých rostlin ( s listy ) , z přímého podzimního výsevu, konec května cibule na skladování,běžný znak: polehlost listů 1/3 až 1/2 zasychání natě krčku postupné žloutnutí pokles listů k zemi doba – konec července, srpen Další druhy cibule - cibule šalotka ( vytrvalá ), mrazuvzdorná - cibule perlovka podobná cib.kuchyňské,

Porost cibule kuchyňské

Kontrolní otázky: l. Jaké je využití cbule v lidské výživě? 2.Popište biologickou charakteristiku cibule. 3.Jaký je obsah látek? 3.Jaké množství vody, sušiny, cukrů cibule obsahuje? 4.Má cibule léčivé účinky? 5.Jaké druhy cibule znáte? 6.Jaké má cibule vláhu, teplotu, půdu ? 7.V jaké trati budeme pěstovat cibuli? 8.Jak pěstujeme cibuli kuchyňskou z přímého výsevu? 9. Vysvětlete pojem zelenačka. 10. Jaký vliv má při pěstování cibule přísev značkovací plodiny?

Malý Ivan a kolektiv: Polní zelinářství.Praha: Agrospoj, 1998. Zdroj: www.celysvet.cz www.ireceptar.cz www.Moravo Seed.cz www.MoravoSeed.cz www.top.recepty,cz www. wikipedie.cz www.zelinarska-unie.cz Literatura: Malý Ivan a kolektiv: Polní zelinářství.Praha: Agrospoj, 1998. Melichar Miroslav: Zelinářství, Praha, KVĚT, 1997. ISBN 80- 85362-29- 5