Masožravé rostliny Lubomír Knopp, 1L , 2013/2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Cestujeme a poznáváme svět - světové strany
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Masožravé rostliny.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Projevy života, třídění organismů
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Polární pás
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
Mláďata v pražské ZOO Co se již letos narodilo?
Belgie, Lucembursko III2-Z7-III-10
Tropický pás OK.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Planeta Země – Pedosféra
Jetel Luční (Trifolium pratense )
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
1. Doplňte název dřeviny a druh listu: A B. D C E F.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
Růst rostlin Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Rostliny na jaře určeno pro 4. ročník ZŠ březen 2011Mgr. Hana Patschová VY_52_INOVACE_9.
Rostliny VY_52_INOVACE_10 pro 5. ročník ZŠ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Masožravé rostliny Jiří Hausner
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, spotřební,
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Poznávání listnatých a jehličnatých stromů
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Stavba rostlinného těla Květ, květenství
Živočichové na podzim. Živočichové na podzim Najdi správný úkryt pro zvířátko.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Vznik půdy - půda pokrývá povrch zemské kůry
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ROSNATKOVITÉ Droseraceae. většinou vytrvalé byliny nízkého vzrůstu většina zástupců rozšířená v tropických lesích u nás zejména na rašeliništích a místech.
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_378.
Elektronická učebnice - II
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: PŮDA
Stepi.
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
Aneb večeře pro Adélu Masožravky…. Kde a proč… Vlhké, podmáčené louky, rašeliniště, skály, jezírka – extrémně málo živin Boj o místo – konkurence Evoluce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Nerosty a horniny III Rudy - drahé kovy.
ASIE Státy Střední Asie V.
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Léto. Léto Povídej, co děláš o prázdninách. Poznej, jaké ovoce v létě dozrává.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, interaktivní.
Chráněné rostliny.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Živočichové na jaře
Živočichové tropických deštných lesů (2)
ICT – 2 – 3 – Solmizační slabiky
Gorila nížinná Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
Polygonales.
Výskyt masožravých rostlin
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Pedosféra.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Transkript prezentace:

Masožravé rostliny Lubomír Knopp, 1L , 2013/2014

Masožravé rostliny - Jsou rostliny které získávají více či méně živin (ale ne energii) tím, že chytají drobné živočichy, prvoky a zvláště pak hmyz - Masožravé rostliny obvykle rostou na místech, kde je půda velmi chudá na živiny(kyselé bažiny,chudé písčité oblasti a kamenité oblasti)=velmi řídká vegetace

Vývin Často se uvádí, že si masožravé rostliny vyvinuly tento neobvyklý způsob výživy kvůli nedostatku dusíku v těchto půdách, ale hlavním limitujícím činitelem pro ně jsou spíše některé těžké kovy nutné pro správnou funkci enzymů Byl to Charles Darwin, který v roce 1875 napsal první velké pojednání o masožravých rostlinách. Na jeho počest byla po něm pojmenována česká společnost pěstitelů masožravých rostlin - Darwiniana

Pasti (masožravek) Gravitační-Rostliny lákají kořist na horní část pasti, kterou nazýváme láčka. Dělají to obvykle vůní, vytvářením nektaru, zbarvením, ale často kombinací všech uvedených možností Lepící pasti-V tomto případě rostlina produkuje lepkavou tekutinu na kterou láká drobný hmyz ,tekutina zároveň obsahuje trávicí enzymy, je čirá a připomíná kapičky rosy

Zajímavosti Botanici objevili v jihovýchodní Asii největší novou masožravou rostlinu, která je schopna pozřít nejen hmyz, ale i menší živočichy Tato láčkovka dorůstá až 30 centimetrů v průměru. Její úponek se na konci rozšiřuje v jakýsi velký trychtýř a zároveň past pro budoucí oběti Masožravé rostliny se pěstují i v akváriu

Pěstování v ČR V Česku je většina MR vzácná a chráněná Bývají to nejčastěji rašeliniště a podmáčené louky se zanedbatelným obsahem živin, což i znevýhodní okolní rostlinstvo Důvodem ohrožení našich druhů MR je nejčastěji úbytek vhodných stanovišť pro jejich růst. Proto je důležitý pravidelný management nebo ochrana zbylých území Na našem území se můžeme setkat s 13 původními druhy a jejich dvěma kříženci

Zdroje Obrázek č.1 - http://www.tbsg.net/masozravky/dionaea1.jpg Obrázek č.2 - http://botany.cz/foto/centaurasperherb2.jpg Obrázek č.3 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Nepenthes_bicalcarata.jpg/450px-Nepenthes_bicalcarata.jpg Obrázek č.4 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Dionaea_muscipula01.jpg Obrázek č.5 - https://lh6.googleusercontent.com/-IIxZX2svC_Q/SoKuGlqZu0I/AAAAAAAABXw/cosayh7VmwU/s550/PICT0099.JPG Obrázek č.6 - http://gidnes.cz/u/n4/pouzijte-tlacitko-sdilet.gif?smysl=ochrana-proti-kopirovani Obrázek č.7 - http://nd02.jxs.cz/905/633/5f10336aac_52112558_u.jpg?1267604408 Obrázek č.8 - http://mrjs.zonerama.com/photos/4018672_960x319.jpg