Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Úřad práce v Jihlavě Informační poradenské středisko
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
Školy a zaměstnavatelé u jednoho stolu
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Vzdělávání a výcvik pro automobilový průmysl 2. ročník odborné konference Kroměříž, 10. března 2005.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Jak pokračovat v oblasti podpory vzdělávání Předkladatel: sekretariát Sdružení automobilového průmyslu Jednání pracovní skupiny pro vzdělávání, Brno, 3.
SOS a SOU, Kladno, U Hvězdy 2279 představuje Otázky demografických změn a poptávky trhu práce - vzdělávání dospělých.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
(c) RPIC-ViP s.r.o. 1 Průzkum mezi podniky v v Moravskoslezském kraji 2006 Hlavní výstupy RPIC-ViP, s.r.o. Výstavní 8, Ostrava,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Podpora odborného vzdělávání v médiích Jana Machálková 12. prosince 2012
Budoucnost odborného školství ??? 9.června 2011, Praha.
Zabezpečení struktury absolventů škol v souladu s potřebami zaměstnavatelů Ing. Jiří Vojtěch vedoucí oddělení analýz potřeb trhu práce Národní ústav odborného.
Každý náš žák může být uznávaným odborníkem nebo vyhledávaným řemeslníkem.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
„Okna technickým oborům dokořán“
Budoucnost odborného školství
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Schůzka TS odborné vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
4. schůzka TS odborné vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Změny na trhu práce?.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání

O průzkumu Průzkum realizovala Francouzsko-česká obchodní komora v listopadu a prosinci 2014 Vzorek 200 průmyslových podniků malé a střední velikosti (11 – 249 zaměstnanců dle Asociace MSP) Respondenti: majitelé, ředitelé nebo jednatelé firem nebo osoby, které zodpovídají za nábor nových zaměstnanců Sběr dat: TNS Aisa 2

Proč toto téma průzkumu Česká republika patří historicky k zemím s vysokým podílem průmyslu na celkovém HDP V posledních dvaceti letech dochází k postupnému poklesu zájmu o tradiční průmyslové profese a řemesla Přesun mladší generace do oblasti služeb Má-li si Česká republika dlouhodobě udržet vysokou konkurenceschopnost průmyslové výroby a nadále ji rozvíjet, je nutné usilovat o propagaci a popularizaci tradičních průmyslových profesí 3

Koho firmy hledají 4 Největší poptávka je po kvalifikovaných zaměstnancích se středním odborným vzděláním či vyučením Polovina firem nepotřebuje pracovní sílu se základním, středním všeobecným vzděláním s maturitou a vysokoškolským vzděláním Třetině firem se nedaří nalézt vyučené zaměstnance Čtvrtina pociťuje nedostatek absolventů středních odborných škol s maturitou Hlavním důvodem je nezájem o studium technických oborů a nabízenou práci v této oblasti

Zaměstnávání čerstvých absolventů 5 (v %), N = 200 (v %)

Nízká kvalita absolventů 6 Firmy vnímají nedostatečnou kvalitu absolventů odborných škol Nejčastěji si stěžují na praktickou připravenost Další aspekty, které chybí čerstvým absolventům: sociální dovednosti flexibilitu jazyková vybavenost

Nedostatečná kvalita absolventů 7 (v %)

Zájem je o odborníky s praxí 8 Nejčastěji firmy zaměstnávají odborníky s praxí 3 – 5 let Průměrný věk nově přijímaných zaměstnanců je většinou v rozmezí 26 – 35 let, zatímco v případě stávajících zaměstnanců 36 – 45 let

Na trhu chybí některé profese 9 Již dnes firmy postrádají některé profese, jako např. zámečníky, svářeče, obráběče kovů, zedníky, elektrikáře Situace se nezlepší ani v příštích 5 – 10 letech Důvody, proč budou řemesla chybět: Nezájem mladých lidí o studium řemesel (54 %) Již nyní řemeslo chybí na trhu práce (28 %) Nedostatek a rušení odborných učilišť (14 %)

Na trhu chybí některé profese 10 Poznámka: pouze odpovědi nad 5 % (v %), N = 200

Řešení situace – role státu i firem 11 Firmy vidí jasnou roli státu Ve zvýšení atraktivity technických oborů a to především v jejich propagaci V podpoře odborných škol formou dotací a stipendií Ve změně systému školství Zaměstnavatelé ale mohou sami pomoci zlepšení situace Více se prezentovat Nabízet lepší plat Vychovávat studenty jako své budoucí zaměstnance Spolupracovat se školami Umožnit studentům získat praxi

Řešení situace – role státu i firem 12 (v %), N = 200 Poznámka: pouze odpovědi nad 5 %

Vlastní vzdělávací programy firem 13 Nadpoloviční většina respondentů organizuje doplňkové vzdělávací programy – nejčastěji formou exkurzí, dlouhodobých praxí či náborových prezentací ve školách Vlastní vzdělávací program však nemá 80 % dotazovaných 13 (v %), N = 200

PRŮMYSLOVÉ OBORY DOTAZOVANÝCH 14 (v %), N = 200