SYMBOLISMUS Mgr. Lucie Rusová 12. 04. 2014 český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0260BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Literární moderna Konec 19. století.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Čtenářský deník.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní umělecké směry v literatuře
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Rovnice v součinovém a podílovém tvaru
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Christian Morgenstern
FUTURISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Česká moderna - výklad (9. roč.)
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Karel Toman Anarchistický buřič.
Nerovnice s absolutní hodnotou
Rovnice s absolutní hodnotou
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Polohové úlohy 2 Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Symbolismus.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – sčítací metoda
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
SYMBOLISMUS 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Arthur Rimbaud – Opilý koráb Dáša Svobodová
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Sebepoznání a sebepojetí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Česká moderna.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_27_ Vlastnosti živočichů
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Belojarský.
Transkript prezentace:

SYMBOLISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková organizace Nad Špejcharem 574, Semily, Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

autoři zprostředkovávají realitu pomocí symbolů literární směr, v němž autoři zprostředkovávají realitu pomocí symbolů, snaží se v poezii uplatnit fantazijní výraz SYMBOL znaknáznak SYMBOL není skutečnost, ale pouze znak, náznak, pod nímž se skutečnost skrývá pokud bychom v básni vyslovili přímo to, oč tam běží, zničili bychom veškerý půvab této básně kouzlo básnických obrazůzahalenou myšlenku Jinými slovy báseň napsaná pomocí symbolů obsahuje kouzlo básnických obrazů, zahalenou myšlenku

E. A. Poe HavranAnnabell-Lee E. A. Poe – Havran, Annabell-Lee (dekadent) Ch. Baudelaire Květy zla - Ch. Baudelaire – Květy zla - v jeho poezii obrovská míra obrazotvornosti, překladatel E. A. Poa A. Rimbaud Opilý koráb A. Rimbaud – Opilý koráb – absolutní spontánnost, bohatství imaginace, symbolika lodi zmítající se na moři (člověk potácející se životem)

O. Březina Ruce O. Březina – postavená na symbolech, např. symbol spjatých rukou = lidstvo jde ruku v ruce – kolektiv - Ruce K. Hlaváček Pozdě k ránuMstivá kantiléna K. Hlaváček - živelná obrazotvornost, melancholická i rozmarná Pozdě k ránu, Mstivá kantiléna K. Toman MěsíceF. Šrámek K. Toman - Měsíce, ale i F. Šrámek někteří tito autoři vešli do literární historie pod názvem Česká literární moderna Viktor Dyk Krysař Viktor Dyk – symbolistické umění zkratky a narážky – sarkasmus symbol píšťaly, krys, nemluvněte v novele Krysař J. Deml J. Deml - mystické obrazy

…Mne, zbloudilou loď, vrženou za vichřice do vzduchu bez ptactva za gigantický plot, mne nezachrání už záchranná plachetnice, můj trup je opilý přívaly slaných vod, já, koráb z mlhovin, já, fantastické zvíře, já, jenž jsem prorážel kouř nebes jako zeď, kde roste převzácná pochoutka pro malíře – sluneční lišejník, zašlý jak stará měď, já, prkno, poseté žhavými půlměsíci, rejnoky, kostrami mořských koníků, já plul jsem za nocí v červenci při měsíci pod ultramarínem šílených lodníků, já, prkno, poseté žhavými půlměsíci, jež rozléhaly se na sto mil do dálky, já náhle zatoužil jsem podívat se domů na starou Evropu a lesní rusalky. … …Mne, zbloudilou loď, vrženou za vichřice do vzduchu bez ptactva za gigantický plot, mne nezachrání už záchranná plachetnice, můj trup je opilý přívaly slaných vod, já, koráb z mlhovin, já, fantastické zvíře, já, jenž jsem prorážel kouř nebes jako zeď, kde roste převzácná pochoutka pro malíře – sluneční lišejník, zašlý jak stará měď, já, prkno, poseté žhavými půlměsíci, rejnoky, kostrami mořských koníků, já plul jsem za nocí v červenci při měsíci pod ultramarínem šílených lodníků, já, prkno, poseté žhavými půlměsíci, jež rozléhaly se na sto mil do dálky, já náhle zatoužil jsem podívat se domů na starou Evropu a lesní rusalky. … ukázka č. 1

… A ruce naše, zapjaté v magický řetěz rukou nesčíslných, Chvějí se proudem Bratrské síly, jenž do nich naráží z dálek, Stále mocnější tlakem věků. Nepřetržité vlny Bolesti, odvahy, šílenství, rozkoše, oslnění a lásky Probíhají nám tělem. A v úderu větru jejich, smysly zhasínajícím, Cítíme, jak řetěz náš, zachycen rukama bytostí vyšších, V nový řetěz se zapíná do všech prostorů hvězdných A objímá světy. – A tehdy na otázku bolestnou, Staletí skrývanou v bázni jako tajemství rodu, Jež prvorození sdělují prvorozeným, umírajíce, Uslyšeli jsme kolozpěv vod, hvězd a srdcí a mezi slokami jeho, V intervalech kadence melancholické, dithyramb světů za sebou následujících. … A ruce naše, zapjaté v magický řetěz rukou nesčíslných, Chvějí se proudem Bratrské síly, jenž do nich naráží z dálek, Stále mocnější tlakem věků. Nepřetržité vlny Bolesti, odvahy, šílenství, rozkoše, oslnění a lásky Probíhají nám tělem. A v úderu větru jejich, smysly zhasínajícím, Cítíme, jak řetěz náš, zachycen rukama bytostí vyšších, V nový řetěz se zapíná do všech prostorů hvězdných A objímá světy. – A tehdy na otázku bolestnou, Staletí skrývanou v bázni jako tajemství rodu, Jež prvorození sdělují prvorozeným, umírajíce, Uslyšeli jsme kolozpěv vod, hvězd a srdcí a mezi slokami jeho, V intervalech kadence melancholické, dithyramb světů za sebou následujících. ukázka č. 2

ukázka č. 1 – Jean Arthur Rimbaud: Samohlásky, Opilý koráb: OPILÝ KORÁB. In: [online] [cit ]. Dostupné z: ukázka č. 2 – Česká básnická moderna. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1987, s ISBN ostatní použité obrázky pocházejí z databáze Microsoft klipart