Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Postavení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rozvoj rodové společnosti
Název: Manželky Karla IV.
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Šablona: ICT PRV ČAJZ Složky potravy- pracovní listy Anotace: základy zdravého způsobu stravování Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Člověk současného typu – homo sapiens sapiens
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Člověk rozumný – homo sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Kinematika Téma:Posuvný a otáčivý pohyb Ročník:1. Datum.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŘÍMSKÉ HRY Vypracovaly: Světlana Moravčíková, Lucie Zetková, 2. A.
Stavba těla živočichů Savci
Název: Stavební slohy - procvičování Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Archaické období Dagmar Zemanová
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
VY_32_INOVACE_Lul_III_11 Gladiátoři a Spartakus
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18-35_Spartakovo povstání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Transkript prezentace:

číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení otroka v Římě Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Didaktický učební materiál Postavení otroka v Římě slouží k podpoře výkladové části hodiny. Na straně 10 je opakovací cvičení, na straně 11 jsou uvedeny kontrolní otázky k upevnění získaných poznatků. Řešení není uvedeno, neboť odpovědi vyplývají z prezentace. METODICKÝ LIST – ANOTACE:

 Na počátku republiky bylo v Římě jen málo otroků.  Jejich počet stoupl během dobyvačných válek.  Otroci byli zejména cizinci – zajatci z válek.  Římští občané se je kupovali na trzích stejně jako Řekové.  Otroci byli majetkem svého pána.  Byli označováni za „mluvící nástroje“, na rozdíl od „bučících nástrojů“ a „němých nástrojů.“ OTROCI

 Pracovali jen za trochu jídla a skromný oděv.  Neměli žádná práva!  Jejich pán je směl libovolně trestat, dokonce i zabít.

 Otrok, který uprchl a byl dopaden, musel nosit na krku kruh s nápisem CAPEME QUIAF /kapeme kviaf/, což znamená CHYŤ MNE, PROTOŽE JSEM UTEKL.  Někdy se otrokům vypalovala na čelo písmena FVG z latinského slova fugivitus, česky ZBĚH.

 Zvláštní skupinu mezi otroky tvořili GLADIÁTOŘI, z latinského slova gladius – meč.  Žili odloučeni od okolního světa, v gladiátorských školách, kde se cvičili v různých druzích zápasů.  Pro pobavení Římanů pak bojovali na život a na smrt v zápasnické aréně buď s dravými zvířaty nebo mezi sebou. GLADIÁTOŘI

PALEC DOLŮ ZNAMENAL SMRT

 Podle křiku diváků dal pořadatel her znamení, jaký bude další osud poraženého gladiátora.  Palec zdvižený nahoru znamenal, že poražený gladiátor zůstane naživu, palec otočený dolů znamenal smrt.  Po řadě vítězství mohl být gladiátor propuštěn na svobodu. SMRT ŽIVOT O ŽIVOTĚ ROZHODUJÍ DIVÁCI

 Je nesvobodný  Pracuje v zemědělství  Je plnoprávným občanem  Pracuje na stavbách  Je gladiátorem  Může se svobodně stěhovat  Slouží v armádě  Je zajatcem z války  Je majetkem svého pána  Vydává zákony  Pracuje v dílnách  Může svobodně uzavřít sňatek SPOJ SE SPRÁVNOU ODPOVĚDÍ: OTROK

1.Kde se získávali otroci? 2.Kde pracovali otroci? 3.Jaké bylo postavení otroků? 4.Kdo to byl gladiátor? 5.Mohl být gladiátor propuštěn na svobodu? 6.Co znamenala pro gladiátory tato gesta? KONTROLNÍ OTÁZKY:

 BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 139 s. Duhová řada. ISBN  Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Gladiátor [online]. c2014 [citováno ]. Dostupný z WWW: did=  Obrázek ze strany 5 byl stažen :  rence_Rudolphe_The_Slave_Market.jpg rence_Rudolphe_The_Slave_Market.jpg  Obrázek ze strany 8 byl stažen :  Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg  Obrázky z Klipartu ZDROJE A CITACE: