I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství látek
Advertisements

Sytá pára Proč se za letadlem vytváří bílá viditelná stopa? ( produkty hoření –žhavé plyny z motoru odeberou teplo vodní páře a ta kondenzuje) Jak funguje.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Metody dělení složek směsí
20. Změny skupenství látek
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Fázové rovnováhy.
Technické plyny Složky vzduchu kyslík, dusík, vzácné plyny
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Metody oddělování složek směsí
Fyzika nízkých teplot 01 Zkapalňování plynů.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Fázové rovnováhy podmínky rovnováhy v heterogenních soustavách
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Fázový diagram.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
VY_32_INOVACE_13_VZDUCH Anotace Rozšíření poznatků o vzduchu Autor
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Oddělování složek směsí
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Autor: Stejskalová Hana
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Základy chemických technologií
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Vzduch.
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výroba kyslíku a dusíku I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

tlaková lahev na dusík (vlevo) a na kyslík (vpravo) Obsah prezentace Vzduch – zdroj dusíku a kyslíku Zkapalňování vzduchu Rektifikace Jiné možnosti oddělování plynů http://svarecskepotreby.cz/lahve-na-stlaceny-plyn.html tlaková lahev na dusík (vlevo) a na kyslík (vpravo)

Vzduch – zdroj dusíku a kyslíku Plyn Obj. % dusík 78,00 kyslík 21,00 argon 0,93 oxid uhličitý 0,03 ostatní plyny Obsah vybraných plynů ve vzduchu vyjádřený v objemových procentech (hodnoty jsou zaokrouhleny) Hodnoty v grafu jsou zaokrouhleny.

Zkapalňování vzduchu Obecné vysvětlení zkapalňování lze demonstrovat na izotermickém fázovém diagramu. Popis grafu: T - trojný bod (koexistence tří fází) K - kritický bod A - plyn A1 - plyn A2 – kapalina t – teplota plynu A tk – kritická teplota t1 – teplota plynu A1 p1 – tlak plynu A1 p2 – tlak rovnováha plyn/kapalina I. – sublimační křivka II. – křivka tání III. – křivka nasycených par

Zkapalňování vzduchu Vzhledem k tomu, že vzduch je směs a každá složka má jinou kritickou teplotu (viz Tabulka), bylo třeba najít optimální postup pro zkapalnění a oddělení kyslíku a dusíku. Složka Kritická teplota (°C) Teplota varu (°C) při normálním tlaku dusík - 147 - 196 kyslík - 119 - 183 argon - 86 - 186 oxid uhličitý + 31 - 78

Zkapalňování vzduchu 1/ Úprava vzduchu odstranění prachových částic odstranění CO2 odstranění vodní páry 2/ Lindeho způsob zkapalňování stlačení vzduchu kompresorem ochlazení v chladiči expanze plynu přes škrtící (expanzní) ventil

Rektifikace oddělení jednotlivých složek kapalného vzduchu frakční destilace - rozdělení složek na základě jejich rozdílné teploty varu dvě spojené dělící kolony http://www.konstrukce-vymeniky-nadoby.cz/cz/realizace Dolní – vysokotlaká kolona tlak 0,5 MPa teplota ve spodní části -175 °C teplota ve vrchní části kolony -179 °C Horní – atmosférická kolona tlak 0,1 MPa teplota ve spodní části -183 °C teplota ve vrchní části kolony -196 °C rektifikační kolona

Rektifikace

teplota °C tlak MPa N2 (g) -196 atmosférická kolona 0,1 O2 (l) -183 var směsi (l) bohaté na O2 EXPANZNÍ VENTIL -179 0,5 vysokotlaková kolona N2 N2 O2 O2 -175 vzduch (l) var směsi (l)

Jiné možnosti oddělování plynů adsorpce plynu na molekulových sítech např. metoda PSA (Pressure Swing Adsorption) = adsorpce s pohupujícím se tlakem WICHTERLE, K.: Chemická technologie. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, 2010.

Jiné možnosti oddělování plynů http://www.technikaatrh.cz/kompresory/dusikove-generatory-atlas-copco http://www.jmp-glas.cz/aktuality/levne-molekulove-sito-neni-alternativa