Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Povrch České republiky
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VODSTVO ČR.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Opakování – přírodní poměry ČR
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 – reky_CR
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Vodní toky Jan Dušek.
MORAVA.
Česká republika Vodstvo
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROLOGIE Mgr. Iva Lulayová.
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
VYSOČINA.
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Příroda naší republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_04_Česká republika – vodstvo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_07 Název materiáluČeská vysočina.
Vodstvo České republiky
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_01 TÉMA:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
VODSTVO ČR Řeky na území Česka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vodstvo České republiky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Opakování - přehrady
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Česká republika vodstvo.
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Řeky české republiky řeky (tekoucí vody) - zajišťují odtok vody a tvoří základní součást hydrologického cyklu

Území České republiky je nazýváno tzv Území České republiky je nazýváno tzv. „střechou Evropy“, prochází tudy totiž hlavní evropské rozvodí oddělující povodí Severního, Baltského a Černého moře.  Rozvodnicí těchto tří moří je Králický Sněžník. povodí Moravy povodí Odry povodí Labe Rozvodí Severního, Baltského a Černého moře dělí území České republiky na tři hlavní povodí – povodí Labe, Odry a Moravy (Dunaje).

povodí Labe povodí Vltavy povodí Ohře povodí Odry povodí Moravy Z hlediska praktické státní správy je území republiky u nás rozděleno do pěti dílčích povodí hlavních toků : povodí Labe povodí Vltavy povodí Ohře povodí Odry povodí Moravy p. Vltavy p. Odry p. Ohře p. Labe, Moravy

číslo hydrologického pořadí Toto číslo je základním řazením toků podle příslušnosti k povodí moří. Je uváděno v podobě osmimístného čísla a je sestaveno ze čtyř skupin : X-YY-ZZ-KKK X - určuje povodí I. řádu (hlavní povodí) YY - určuje povodí II. řádu (dílčí povodí) ZZ - určuje povodí III. řádu (základní povodí) KKK - určuje povodí IV. řádu

Celostátní dlouhodobý roční průměr srážek, které jsou hlavním zdrojem vody, je 693 mm. Řekami odtéká asi 1/3 z tohoto množství. Labe odvodňuje 63,3 % území do Severního moře (hlavním přítokem je Vltava). 27,3 % území je odvodňováno Dunajem (neprotéká územím Česka) do Černého moře, řeka Morava s hlavním přítokem Dyjí odvádí vodu do Dunaje z většiny území Moravy. K povodí Odry, která odtéká do Baltského moře, náleží 9,3 % území, a to zejména ve Slezsku a na severní Moravě.

České řeky jsou napájeny především dešťovými srážkami a na jaře táním sněhu. Nejvyšší průtok je dosahován především v jarních měsících, nejnižší od srpna do zimních měsíců. Vysoké vodní stavy mohou nastat i během prudkých a dlouhotrvajících dešťů v létě. K záplavám často tedy dochází během jarního tání a v létě.

nejdelší řeky v ČR: Vltava (430 km) – pramení na Šumavě; ústí do Labe v Mělníku Labe (370 km) – pramení v Krkonoších; ústí do Sev. moře v Cuxhavenu Ohře (256 km) – pramení v Německu; ústí do Labe v Litoměřicích Morava (246 km) – pramení na Králickém Sněžníku; ústí do Dunaje v Devínu Berounka (246 km) – pramení v Českém lese a na Šumavě; ústí do Vltavy v Praze

Hydrologickou síť tvoří přes 76 tisíc km vodních toků, významné vodní toky dosahují délky přes 15 tisíc km. Úhrnná délka drobných vodních toků činí přes 60 tisíc km.

využití řek: zavlažování (hlavně Morava) zisk vodní energie (hlavně Vltava) vodní doprava (nejvíce Labe a Vltava) přehrady a nádrže (hlavně Vltava) vodáctví fauna

Zdroje: http://www.czregion.cz/jezera-reky http://www.ceske-reky.cz/ http://cs.wikipedia.org http://www.trasovnik.cz/k_ainfcr/vodopis/vodopis.asp