EVVO v Jihomoravském kraji 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Advertisements

Základní škola, Brno, Štolcova 16
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
EVVO v Karlovarském kraji
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
EVVO v Plzeňském kraji.
ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Mgr. Jana Slaninová (OŽP) Ing. Stanislava Bulantová (OLVHZ)
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
21. října 2009 expozice 21. budovy Zlínského kraje.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
MAP – Místní akční plán ORP RK
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Statutární město Ostrava
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Pracovní setkání středních škol
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

EVVO v Jihomoravském kraji 2010 Aktuální situace v JMK Co se podařilo v roce 2010 Možná inspirace pro ostatní kraje Co se v roce 2010 nedařilo Andrea Dvořáková Arnošt Drbušek

Aktuální situace v JMK Koncepce EVVO: - první dokument schválen ZJMK v listopadu 2002 - aktualizována na období 2006 – 2010 - v současné době systematicky probíhá dopracování nové koncepce na období 2011-2020 pro stávající cílové skupiny - koncepce je začleněna mezi důležité koncepční materiály JMK, v XII/2010 bude připravena k projednání v jeho příslušných orgánech - fáze přípravy koncepce 2009/2010: kulaté stoly, pilotní analýza, dotazníková šetření… Akční plán: - probíhá realizace hlavních úkolů Koncepce zahrnutých do jejího AP 2010

Co se v JMK daří Konference zástupců KrÚ a samosprávy s NNO - každoroční pracovní setkání s úředníky a politiky JMK - vzájemná spolupráce při tvorbě nové Koncepce EVVO - koordinace aktivit AP Síť environmentálního poradenství v Jihomoravském kraji - v roce 2010 Jihomoravský kraj ve spolupráci s NNO pokračuje v realizaci projektu sítě ekoporaden v JMK - JMK v rámci tohoto projektu uspořádal dva vzdělávací semináře zaměřené na odpadové hospodářství a ochranu kvality ovzduší - kofinancování ze strany JMK pro rok 2010 1.167000,- Kč

Co se dále podařilo v roce 2010 JMK navázal spolupráci se společnostmi Asekol a Elektrowin v oblasti osvěty veřejnosti i úředníků KrÚ při recyklaci elektrospotřebičů Soutěž o ekologicky nejpříznivější provoz úřadu/instituce (V. ročník) Činnost Lipky: informační servis a ekologické výukové programy pro školy, konference KONEV a KONVIČKA, projekt Ekoškola, tvorba regionálních učebnic, publikační činnost, asistentské praxe… Krajský ekologický portál pro veřejnost DVPP, specializační studium pro koordinátory EVVO, smluvní výuka Lipky pro 3 VŠ - vzdělávání posluchačů VŠ Pravidelné akce: dotační titul pro NNO a podnikatele, Jihomoravský Den Země, Jihomoravské ekolisty, Biojarmark…

Vzdělávací centrum Aleše Záveského Od r. 2009 další OP Lipky 1. specializované prac. v ČR zaměřené na environmentální vzdělávání dospělých Cílové skupiny: Pedagogičtí pracovníci všech stupňů škol (MŠ, ZŠ, SŠ) Studenti pedagogických oborů VŠ Pracovníci i dobrovolníci v mimoškolní výchově a vzdělávání např. SEV, Brontosaurus, Junák, Pionýr…) Pracovníci veřejná správy a samosprávy Odborná veřejnost

Soutěž studentských prací V roce 2010 již 8. ročník soutěže bakalářských a diplomových prací zaměřených na životní prostředí se vztahem k území JMK Cílem je navázání užší spolupráce s VŠ, setkávání a výměna zkušeností a poznatků studentů různých škol a fakult, které spojuje zájem o EVVO a životní prostředí v JMK Studentská konference - vyhlášení výsledků, předání ocenění hejtmanem JMK, prezentace nejlepších soutěžních prací Výstupem je sborník referátů, elektronická databáze na webu, kontakty, možnost spolupráce s úřadem i mezi sebou navzájem

Enersol 2010 6. ročník soutěžní přehlídky projektů Programu EVVO žáků a studentů SŠ a VOŠ „Úspory energií, OZE, snižování emisí v dopravě“ s cílem podpořit potřebu vzdělávání v oblasti OZE, tvůrčí schopnosti a řešení aktuálních odborných úkolů u žáků Role a význam SOŠ a SOU Letovice – RVC JMK, projekt FEED Krajské, národní a mezinárodní konference EVVO, podíl partnerů Národní řídící výbor, růst zapojení krajů Spolupráce škol s podniků, výrobci OZE Sborník nejlepších prací žáků ze všech krajů ČR a Slovenska, elektronická databáze projektů v projektu FEED pro celou ČR.

Rezervy EVVO v JMK Finanční zajištění některých aktivit, např. dotačního titulu na podporu EVVO škol Větší zájem k zapojení cílové skupiny podnikatelé Různorodá podpora EVVO na regionální úrovni Nedostatečná opora v koncepčních dokumentech Návrh výše rozpočtu pro rok 2011: - OŽP…2.500 tis. Kč - OŠ … 500 tis. Kč + zabezpečení každoroční komplexní činnosti Lipky…

Děkujeme za pozornost. Kontakt: Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3/5, 601 82 Brno www.kr-jihomoravsky.cz Ing. Andrea Dvořáková dvorakova.andrea@kr-jihomoravsky.cz Mgr. Arnošt Drbušek drbusek.arnost@kr-jihomoravsky.cz