BVV12Zk Základy obchodního práva 29. 10. 2012 Alena Pokorná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Obchodní společnosti.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Ustavení a vznik.
Orgány Společnosti s ručením omezeným
Komanditní společnost
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
17. září 2013VY_32_INOVACE_100318_Obchodni_spolecnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
se vznikem nových společností
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
Společnost s ručením omezeným
Obchodní společnosti II.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
Společnost s ručením omezeným
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Vnitřní organizace společností z pohledu jejich forem
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Obchodní společnosti I.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Obchodní právo I. Akciová společnost
Působnost valné hromady
Další vnitrostátní předpisy
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Postup při zřizování obchodní společnosti
Transkript prezentace:

BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná

 zákon nepředpokládá, že by společníci kapitálových společností sami řídili a kontrolovali společnost  proto vytváří soustavu vnitřních orgánů (tj. kromě statutárních orgánů i další orgány)  společníci řídí a kontrolují společnost nepřímo, prostřednictvím své účasti a hlasování na valné hromadě  členy orgánů mohou být i třetí osoby (tj. osoby odlišné od společníků)  srovnání s osobními obchodními společnostmi:  mají pouze statutární orgány, jimiž jsou sami společníci  účast třetích osob na řízení a kontrole společnosti je vyloučena

 s.r.o.:  valná hromada (povinný orgán)  jednatel, resp. jednatelé (povinný orgán)  dozorčí rada (nepovinný orgán)  a.s.  valná hromada (povinný orgán)  představenstvo (povinný orgán)  dozorčí rada (povinný orgán)  další orgány (nepovinné)

 § 125 a násl. ObchZ  nejvyšším orgánem společnosti  formalizované shromáždění společníků  rozhodují o zásadních otázkách existence a činnosti společnosti a uplatňují svá vlastní společnická práva  společník se VH účastní osobně nebo v zastoupení  rozhoduje se hlasováním  každý společník má jeden hlas na každých Kč svého vkladu, nestanoví-li spol. smlouva jinak  zákon stanoví, kdy jsou pozastavena hlasovací práva společníka (např. když je společník v prodlení se splácením vkladu)  usnášeníschopnost (tj. kdy může VH přijímat rozhodnutí)  přítomnost společníků, kteří mají alespoň polovinu všech hlasů, nestanoví-li spol. smlouva vyšší počet (nižší není možný!)

 přijetí rozhodnutí  VH rozhoduje alespoň prostou většinou hlasů přítomných společníků, nestanoví-li zákon nebo spol. smlouva vyšší počet  k některým rozhodnutím (schvalování stanov a jejich změn, změna obsahu spol. smlouvy, zvýšení a snížení ZK, připuštění nepeněžitého vkladu, započtení peněžité pohledávky vůči společnosti proti pohledávce na splacení vkladu, smlouvy o dispozicích s podnikem a zrušení společnosti s likvidací) – alespoň 2/3 všech hlasů společníků, nevyžaduje-li zákon či spol. smlouva vyšší počet + notářský zápis  VH svolávají jednatelé (pozvánkou) nejméně jednou ročně, pokud zákon, spol. smlouva nebo stanovy (s.r.o. může, ale nemusí vydat stanovy) nestanoví kratší lhůtu, a dále v zákonem stanovených případech  zákon umožňuje i přijímání rozhodnutí mimo VH  možnost domáhat se u soudu vyslovení neplatnosti usnesení VH (žalobu může podat společník, jednatel, likvidátor, insolvenční správce, člen dozorčí rady)

 zákon stanoví, co patří do působnosti VH – např.:  schválení jednání učiněných jménem společnosti před jejím vznikem  schvalování účetní závěrky  rozhodování o rozdělení zisku nebo jiných vlastních zdrojů a o úhradě ztrát  schvalování stanov a jejich změn  rozhodování o změně obsahu společenské smlouvy  rozhodování o zvýšení či snížení ZK, o připuštění nepeněžitého vkladu, o možnosti započtení peněžité pohledávky vůči společnosti proti pohledávce na splacení vkladu  jmenování, odvolání a odměňování jednatelů a členů dozorčí rady  schválení smlouvy o výkonu funkce  jmenování, odvolání a odměňování likvidátora a rozhodování o zrušení společnosti s likvidací, jestliže to spol. smlouva připouští  vyloučení společníka  schvalování smluv týkajících se podniku a jiných významných smluv  rozh. o fúzi, převodu jmění na společníka, rozdělení a změně právní formy (VH si může navíc vyhradit rozhodování věcí, které jinak náleží do působnosti jiných orgánů společnosti)

 § 133 a násl.  výkonným orgánem společnosti  působnost  vně společnosti  jednatelé jednají jménem společnosti navenek – jsou statutárním orgánem  dovnitř společnosti  obchodní vedení společnosti (rozhodování o běžných záležitostech provozu podniku společnosti)  další funkce (svolávají VH, řídí její jednání, než je zvolen její předseda, zabezpečují zápis z VH a rozesílají jej společníkům, mají povinnost poskytovat společníkům informace o záležitostech společnosti)  jednatelem FO – společník nebo třetí osoba  18 let, způsobilá k právním úkonům, bezúhonná ve smyslu ŽZ (zákona o živnostenském podnikání) a není u ní dána překážka provozování živnosti dle ŽZ  je-li jednatelem společník, nutno rozlišovat, kdy jedná jako jednatel a kdy jako společník!

 jednatele jmenuje VH – jednoho nebo více jednatelů  vztah jednatele a společnosti se řídí smlouvou o výkonu funkce (chybí-li, pak přiměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě - § 566 a násl. ObchZ)  obchodní vedení  má-li společnost více jednatelů, vyžaduje se souhlas většiny jednatelů, nestanoví-li spol. smlouva jinak  jednání navenek:  pokud jednatelů více, každý může jednat samostatně, pokud spol. smlouva nebo stanovy nestanoví jinak (způsob jednání) – zapisuje se do OR  omezit jednatelská oprávnění může spol. smlouva, stanovy nebo VH, vůči třetím osobám neúčinné!  tzn. porušení takového omezení ze strany jednatele by vedlo k povinnosti náhrady škody jednatele vůči společnosti, pokud by vznikla, tyto právní úkony však společnost zavazují!  nutno rozlišovat : omezení jednatelského oprávnění a způsob jednání jednatelů navenek

 počet jednatelů i délku funkčního období musí stanovit spol. smlouva (zákon nestanoví žádné pravidlo)  při výkonu své působnosti jsou jednatelé povinni řídit se zásadami a pokyny schválenými valnou hromadou (nikdo jim ale není oprávněn udílet pokyny týkající se obchodního vedení)  působnost vykonávají s péčí řádného hospodáře a mají povinnost zachovávat mlčenlivost o věcech, jejichž prozrazení třetím osobám by mohlo společnosti způsobit škodu  poruší-li jednatel své povinnosti, je povinen společnosti uhradit škodu, pokud vznikla (povinnost k náhradě škody nelze ve spol. smlouvě vyloučit nebo omezit); pokud škodu způsobilo více jednatelů, odpovídají za ni společně a nerozdílně  jednatelé, kteří odpovídají za škodu, ručí vůči věřitelům společně a nerozdílně za závazky společnosti, pokud odpovědný jednatel škodu neuhradil (ručení do výše neuhrazené škody) - ručení zaniká, jakmile jednatel škodu uhradí  pro jednatele platí zákaz konkurenčního jednání (pro společníky může stanovit spol. smlouva)

 § 137 a násl. ObchZ  kontrolní orgán, fakultativní (nepovinný) orgán - zřizuje se, stanoví-li tak spol. smlouva nebo zvláštní zákon  musí mít alespoň 3 členy, voleni valnou hromadou  členem pouze FO (způsobilost stejná jako u jednatelů)  členem nemůže být jednatel společnosti  na členy se vztahuje zákaz konkurence  členové jsou oprávnění účastnit se valné hromady a musí jim být uděleno slovo, kdykoli o to požádají  o odpovědnosti platí totéž co v případě jednatelů

 působnost dozorčí rady:  dohlíží na činnost jednatelů  nahlíží do obchodních a účetních knih a jiných dokladů a kontroluje tam obsažené údaje  přezkoumává účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku a úhradu ztráty a předkládá své vyjádření valné hromadě  podává zprávy o své činnosti valné hromadě alespoň 1 x ročně  svolá VH, jestliže to vyžadují zájmy společnosti

 stanoví-li tak spol. smlouva, bude valná hromada usnášeníschopná, i pokud nebudou přítomni společníci, kteří mají alespoň polovinu všech hlasů  nyní: pro usnášeníschopnost nutná přítomnost společníků, kteří mají alespoň polovinu všech hlasů, nestanoví-li spol. smlouva vyšší počet  společníci mohou svolit ke konkurenčnímu jednání jednatele nebo člena dozorčí rady (i pouhým mlčením)  nyní: zákaz konkurence je kogentní - nelze jej vyloučit ani se souhlasem všech společníků  členem orgánu může být i právnická osoba, vykonává-li svoji působnost prostřednictvím fyzické osoby  nyní: členem orgánu může být pouze FO

 § 184 a násl. ObchZ  nejvyšším orgánem společnosti  formalizované shromáždění akcionářů  rozhodují zde o zásadních otázkách existence a činnosti společnosti a uplatňují svá vlastní akcionářská práva  akcionář se VH účastní osobně nebo v zastoupení  rozhoduje se hlasováním  počet hlasů určují stanovy  pokud a.s. emituje akcie o též jmenovité hodnotě - na jednu akcii připadá určitý počet hlasů  pokud a.s. emituje akcie s různou jmenovitou hodnotou – na určitou sumu jmenovité hodnoty připadá určitý počet hlasů  zákon stanoví, kdy jsou pozastavena hlasovací práva akcionáře (např. když je akcionář v prodlení se splácením emisního kursu akcií)  usnášeníschopnost (tj. kdy může VH přijímat rozhodnutí)  přítomnost akcionářů, kteří mají akcie, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje 30 % základního kapitálu (stanovy mohou určit přísnější pravidlo)

 přijetí rozhodnutí  VH rozhoduje alespoň prostou většinou hlasů přítomných akcionářů, nestanoví-li zákon nebo stanovy vyšší počet  pro přijetí některých rozhodnutí stanoví zákon 2/3 většinu hlasů přítomných akcionářů (např. změna stanov nebo zrušení společnosti s likvidací) nebo 3/4 většinu hlasů přítomných akcionářů (např. zvýšení ZK nepeněžitými vklady) + notářský zápis ; v některých případech zákon vyžaduje dosažení většiny navíc u akcionářů vlastnících akcie určitého druhu, případně souhlas všech akcionářů vlastnících akcie určitého druhu  VH svolává představenstvo (pozvánkou nebo oznámením) nejméně jednou ročně a dále v zákonem nebo stanovených případech  možnost domáhat se u soudu vyslovení neplatnosti usnesení VH (žalobu může podat akcionář, člen představenstva, likvidátor, insolvenční správce, člen dozorčí rady)

 zákon stanoví, co patří do působnosti VH – např.:  rozhodování o změně stanov  rozhodování o zvýšení či snížení ZK, o možnosti započtení peněžité pohledávky vůči společnosti proti pohledávce na splacení emisního kursu  volba a odvolání členů představenstva, dozorčí rady a jiných orgánů  schválení účetní závěrky, rozhodnutí o rozdělení zisku nebo jiných vlastních zdrojů nebo o stanovení tantiém a rozhodnutí o úhradě ztráty  rozhodování o odměňování členů představenstva a dozorčí rady  rozhodnutí o zrušení společnosti s likvidací, jmenování a odvolání likvidátora, včetně určení výše jeho odměny, schválení návrhu rozdělení likvidačního zůstatku  rozhodnutí o fúzi, převodu jmění na jednoho akcionáře nebo rozdělení, popřípadě o změně právní formy  schvalování smluv uvedených týkajících se podniku a jiných významných smluv  schválení jednání učiněných jménem společnosti do jejího vzniku (valná hromada si nemůže vyhradit k rozhodování záležitosti, které jí nesvěřuje zákon nebo stanovy – rozdíl oproti s.r.o.! )

 § 191 a násl. ObchZ  výkonným orgánem společnosti  působnost  vše, co nenáleží do působnosti valné hromady nebo dozorčí rady  vně společnosti  představenstvo je statutárním orgánem – jedná jménem společnosti navenek  dovnitř společnosti  obchodní vedení společnosti (rozhodování o běžných záležitostech provozu podniku společnosti)  další funkce (svolává VH, řídí její jednání, než je zvolen její předseda, zabezpečuje zápis z VH a rozesílá jej akcionářům, má povinnost poskytovat akcionářům informace o záležitostech společnosti)  členem představenstva FO – akcionář nebo třetí osoba  18 let, způsobilá k právním úkonům, bezúhonná ve smyslu ŽZ (zákona o živnostenském podnikání) a není u ní dána překážka provozování živnosti dle ŽZ

 představenstvo je kolektivní orgán – nejméně 3 členové (výjimka pro a.s. s jediným akcionářem – stačí 1 nebo 2 členové), počet členů určí stanovy, představenstvo volí svého předsedu  členy představenstva volí zpravidla VH  vztah člena představenstva a společnosti se řídí smlouvou o výkonu funkce (chybí-li, pak přiměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě - § 566 a násl. ObchZ)  představenstvo rozhoduje většinou hlasů svých členů určenou stanovami, jinak většinou všech členů  za představenstvo jedná navenek jménem společnosti každý člen představenstva, nestanoví-li stanovy něco jiného (způsob jednání) – způsob jednání se zapisuje do OR  omezit jednatelská oprávnění mohou stanovy, rozhodnutí valné hromady nebo dozorčí rady, vůči třetím osobám neúčinné!  tzn. porušení omezení ze strany člena představenstva by vedlo k jeho povinnosti náhrady škody vůči společnosti, pokud by vznikla, tyto právní úkony však společnost zavazují!  nutno rozlišovat : omezení jednatelského oprávnění a způsob jednání představenstva navenek

 délku funkčního období jednotlivých členů určují stanovy - nesmí přesáhnout 5 let  při výkonu své působnosti se představenstvo řídí z ásadami a pokyny schválenými valnou hromadou (nikdo jim ale není oprávněn udílet pokyny týkající se obchodního vedení)  působnost vykonávají s péčí řádného hospodáře a mají povinnost zachovávat mlčenlivost o věcech, jejichž prozrazení třetím osobám by mohlo společnosti způsobit škodu  poruší-li člen představenstva své povinnosti, je povinen společnosti uhradit škodu, pokud vznikla (povinnost k náhradě škody nelze ve spol. smlouvě vyloučit nebo omezit), pokud škodu způsobilo více členů představenstva, odpovídají za ni společně a nerozdílně  členové představenstva, kteří odpovídají společnosti za škodu, ručí vůči věřitelům společně a nerozdílně za závazky společnosti, pokud odpovědný člen představenstva škodu neuhradil (ručení do výše neuhrazené škody) - ručení zaniká, jakmile člen představenstva škodu uhradí  pro členy představenstva platí zákaz konkurenčního jednání

 § 197 a násl. ObchZ  kontrolní orgán, povinný orgán (na rozdíl od s.r.o.)  musí mít alespoň 3 členy (pokud dle stanov více členů, počet musí být vždy dělitelný třemi)  voleni valnou hromadou (má-li společnost více než 50 zaměstnanců, 1/3 členů volí zaměstnanci)  dozorčí rada volí svého předsedu  délku funkčního období jednotlivých členů určují stanovy - nesmí přesáhnout 5 let  členem pouze FO (způsobilost stejná jako u členů představenstva)  člen nesmí být zároveň člen představenstva, prokuristou nebo osobou dle zápisu v OR oprávněnou jednat jménem společnosti  na členy se vztahuje zákaz konkurence  dozorčí rada rozhoduje souhlasem většiny svých členů  o odpovědnosti platí totéž co v případě členů představenstva

 působnost dozorčí rady:  členové se účastní valné hromady a jsou povinni seznámit valnou hromadu s výsledky své kontrolní činnosti  dozorčí rada svolá VH, jestliže to vyžadují zájmy společnosti  dohlíží na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti společnosti  nahlíží do všech dokladů a záznamů týkajících se společnosti a kontrolují, zda účetní zápisy jsou řádně vedeny v souladu se skutečností a zda se podnikatelská činnost spolčenosti uskutečňuje v souladu s právními předpisy, stanovami a pokyny valné hromady  přezkoumává účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty a předkládá své vyjádření valné hromadě  stanovy mohou určit, že dozorčí rada volí a odvolává členy představenstva

 stanoví-li tak stanovy, bude valná hromada usnášeníschopná, i pokud nebudou přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá hodnota nebo počet (v případě kusových akcií) přesahuje 30 % základního kapitálu  nyní: pro usnášeníschopnost nutná přítomnost akcionářů, kteří mají akcie, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje 30 % základního kapitálu (stanovy mohou určit přísnější pravidlo)  akcionáři mohou svolit ke konkurenčnímu jednání člena orgánu společnosti (i pouhým mlčením)  nyní: zákaz konkurence je kogentní - nelze jej vyloučit ani se souhlasem všech akcionářů

 možnost volby mezi monistickým a dualistickým modelem správy akciové společnosti  monistický systém = správní rada (namísto dozorčí rady) a statutární ředitel (namísto představenstva)  dualistický systém = představenstvo a dozorčí rada  nyní: pouze dualistický systém  stanovy mohou určit, že představenstvo má méně něž tři členy  nyní: představenstvo má nejméně tři členy  stanovy mohou určit, že dozorčí rada má méně něž tři členy  nyní: dozorčí rada má nejméně tři členy  odstraněna povinnost volby 1/3 členů dozorčí rady zaměstnanci  nyní: má-li a.s. více než 50 zaměstnanců, volí 1/3 jejich členů zaměstnanci  členem orgánu může být i právnická osoba, vykonává-li svoji působnost prostřednictvím fyzické osoby  nyní: členem orgánu může být pouze FO

 Bejček, J., Hajn, P., Kotásek, J. a kol.: Nástin obchodního práva I. Úvodní část. Soutěžní právo. Obchodní společnosti a družstva. Brno: Masarykova univerzita, ISBN  Eliáš, K., Pokorná, J., Dvořák, T. a kol.: Kurs obchodního práva. Obchodní společnosti a družstva. 6. vydání. Praha: C.H.Beck, ISBN

 Eliáš, K. a kol.: Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou. Ostrava: Sagit, s. ISBN  Havel, B. a kol.: Zákon o obchodních korporacích s aktualizovanou důvodovou zprávou. Ostrava: Sagit, s. ISBN