VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

SÍDLA jsou základní centra lidské aktivity,
Život na venkově.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Sídla v ČR Slepé mapy sídel jsou k dispozici ZDE..
SÍDLA.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Regionalistika, regionalizace, regionalismus
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Sídla.
Určujeme podle několika hledisek:
Česká republika Sídla Jan Dušek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Úkoly pro jednotlivce (dvojici) a skupinu.
Sídla.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Sídla ČR.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY IV
Vznik řeckých městských států
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hierarchie sídel.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Sídelní struktura jako faktor regionálního rozvoje
Venkovská sídla Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Urbanizace a urbanismus
12ZADI (cvičení) Marián Svetlík ZS 2011/2012 ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ K612 Ústav dopravních systémů K612ZADI Základy dopravního inženýrství CVIČENÍ.
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Společenské a hospodářské prostředí
místem koncentrace hospodářské činnosti a ubytování obyvatelstva.
Venkov Rozvoj venkova.
Domov (bydlení).
Závěrečné opakování Geografie obyvatelstva a sídel.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
NABÍDKA POZEMKŮ BUŠTĚHRAD RFK Invest, a.s., sídlem Praha 3, Husinecká 10, PSČ , IČ: zaps. v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem.
Programy regionálního a municipálního rozvoje Mgr. Oldřich Hájek.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Hierarchie sídel.
vzájemné vztahy a specifické vlastnosti sídel Složky sídel:
Sídla.
Můj domov, má vlast Obec.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
SVĚTADÍLY - OLYMPIJSKÉ KRUHY
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výsledky projednávání
Demografie je věda, která se zabývá:
Informace o vyhlášených výzvách
Život na venkově Denisa Poskočilová 9.C. Charakteristika venkovského osídlení.
Transkript prezentace:

VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA: Sídla jsou základními centry lidské aktivity (hospodářské, bydlení atd.). Sídlem rozumíme seskupení sídelních jednotek (domů ) včetně hospodářských objektů a dopravních zařízení na určitém vymezeném území. Rozlišujeme: město, vesnici, osadu, samotu Sídla VÍCE

Charakter venkovských sídel byl změněn vzestupem populace v 19 a 20 Charakter venkovských sídel byl změněn vzestupem populace v 19 a 20. století. Dříve: zemědělství, řemesla, tradiční stavební materiál, zvyky aj. Dnes: modernizace (zánik řemesel a tradičního zemědělství apod.) a urbanizace (odliv obyvatel z vesnic). Funkce venkovských sídel: obytná, rekreační, ochranářské aj.

Základní typy venkovských sídel: A) rozptýlená (samotové osídlení) - převažuje v Americe, Austrálii. B) skupinová (skupinové osídlení) - převaha v Evropě, Africe, Asii. C) podle formy půdorysů - sídla silničního (potočního) a návesního typu. D) podle polohy – údolní, hřbetní E) dle trvání obydlení – dočasná (kočovníci – stany, iglú aj.) stálé (stavby)

Přednosti a nedostatky života na venkově Na vesnici bych nikdy bydlet nechtěl, prohlašují někteří lidé a naopak lidé z vesnic nechápou jak někdo může bydlet ve městě. Tam či tam přináší život vedle výhod i některé nevýhody: - bydlení - práce - sociální vybavení - technické vybavení - vztah k přírodě a lidem - životní prostředí Fotbalové hřiště patří neodmyslitelně k životu vesnice Důležitá výstavba komunikace a autobusové zastávky pro spojení s okolím.

Samostatné úkoly Které horské, údolní, skupinové a rozptýlené obce v regionu znáte? Použijte při hodnocení turistických map. Určete polohu vaší obce: vzhledem k reliéfu, vzhledem k nejbližšímu většímu městu. Co považujete za přednosti a nedostatky bydlení ve vaší obci (co podle vás v obci chybí)? Myslíte si, že bydlení v některé sousední obci je lepší? Proč? Popište a charakterizujte vesnici, kterou dobře znáte.