PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 13 2014 POLYSACHARIDY III1 PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

PaedDr. Jiřina Ustohalová
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Digitální učební materiál
Md:peelsTM Široká řada farmaceutických a lékařských chemických peelingů se složením pro nápravu hlavních projevů stárnutí, které trápí pacienty stárnutí.
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Puritans’ Pride Doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc..
Základní imunitní mechanismy
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU DODATEK 11 PŘÍRODNÍ POLYMERY Vysýchavé oleje oxidace, degradace, tepelné úpravy, FERMEŽE RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Zjasnění Hydratování Revitalizování Tři kroky ke krásné pleti Zjasnění Hydratování Revitalizování Zjasňující, revitalizující, hydratační maska.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
PŘÍRODNÍ POLYMERY Taraxacum kok-saghyz znovu na scéně!
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK PŘÍRODNÍ POLYMERY Polyfenoly: třísloviny RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o. 17.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Sloučeniny v organismech
Hormonální řízení.
PŘÍRODNÍ POLYMERY Bílkovinná vlákna III ELASTIN
PŘÍRODNÍ POLYMERY CELULÓZA DOPLNĚK 1 SEM různých papírů
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU PŘÍRODNÍ POLYMERY Taraxacum kok-saghyz znovu na scéně! RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I DOPLNĚK 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Bílkovinná vlákna I – KOLAGEN Trochu obrázků na doplnění RNDr. Ladislav.
IMMUBLEND.
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Řízení imunitního systému Kurs Imunologie. Hlavní histokompatibilní systém (MHC) objeven v souvislosti s transplantacemi starší termín: HLA dvě hlavní.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Cukry Alice Skoumalová.
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ
nemoci svalů, kostí, kloubů, zátěž,
Spektroskopie cirkulárního dichroismu -
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
PŘÍRODNÍ POLYMERY Dřevný olej, naftenát kobaltu DODATEK II K PŘEDNÁŠCE
K RÄUTERHO F KYSELINA HYALURONOVÁ + FYTOKOMPLEX Řada obličejové kosmetiky s kyselinou hyaluronovou a fytokomplexem.
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU dodatek II k lekci PŘÍRODNÍ POLYMERY Vysýchavé oleje oxidace, degradace, tepelné úpravy, FERMEŽE RNDr. Ladislav Pospíšil,
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
POLYSACHARIDY Glykany
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
PŘÍRODNÍ POLYMERY Přírodní gumy
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o.
Pojivová tkáň Vazivo Chrupavka Kost.
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Pojivová tkáň Vazivo Chrupavka Kost.
Nové trendy v patologické fyziologii
3. Vlastnosti živých soustav
PŘÍRODNÍ POLYMERY Taraxacum kok-saghyz znovu na scéně!
Fototerapie Vratislav Fabián.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/2/2019.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/13/2019.
Bílkoviny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III1 PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o

Ing. J. Dvořáková: PŘÍRODNÍ POLYMERY, VŠCHT Praha, Katedra polymerů, skripta 1990 A. Blažej, V. Szilvová: Prírodné a syntetické polymery, SVŠT Bratislava, skripta PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III 2

KYSELINA HYALURONOVÁ (KH) PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III 3 je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan, čili lineární polysacharid, o velké molekulové hmotnosti. Je složena z opakujících se disacharidových jednotek (kyselina D-glukuronová a N-acetylglukosamin). Navzdory jednoduché primární struktuře vykazuje KH velmi rozdílné biologické účinky v závislosti na velikosti molekuly a jejím prostorovém uspořádání.

KYSELINA HYALURONOVÁ (KH) PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III 4 Původně získávána extrakcí z kohoutích hřebínků DNES jsou vyvinuty syntetické biotechnologické postupy, čímž byly rozšířeny možnosti používání KH má schopnost vázat až 1000 % vody, tedy cca. 100 g vody na 1 g KH – těžko uvěřitelné! KH je schopna NANOZVLÁKŇOVÁNÍ

KYSELINA HYALURONOVÁ (KH) BIOFUNKCE PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III 5 brání prostupu virů a bakterií k buňce moduluje zánět indukcí uvolňování cytokinů a chemokinů, zháší volné kyslíkové radikály, ovlivňuje proliferaci a diferenciaci buněk brání ukládání kolagenu a tím podporuje bezjizevnaté hojení tkáně (bylo popsáno, že vyšší hladiny KH v ráně fetální tkáně jsou zodpovědné za bezjizevnaté hojení). popsaný je rovněž analgetický účinek v synoviální tekutině slouží KH díky svým

KYSELINA HYALURONOVÁ (KH) POUŽITÍ PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III 6 lokální léčbě popálenin a kožních vředů v oční chirurgii intraartikulární aplikace (tzv. viskosuplementace) u pacientů s osteoartrózou v plastické chirurgii (vyplň vrásek, vtažených jizev, zvětšení prsou) V přípravcích pro podporu hojení ran v kombinaci s jódem při hojení chronických ran, diabetických nohou a bércových vředů při léčbě nemocí kloubů koní,psů a koček jako lubrikační látka v očních kapkách nebo v roztocích na kontaktní čočky