Česky psaná literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura do doby Karla IV.
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_02Sada: 03 Ověření ve výuce: 23.října 2011 Datum:
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Literární druhy a žánry
VY_32_INOVACE_01_CJL_020_Zrn
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Mastičkář.
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obecné poučení o literatuře
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Evropská středověká literatura
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Počátky česky psané literatury Mgr. Ludmila Růžičková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Soubor testů 2 Mgr. Ludmila Růžičková
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Soubor testů 1 Mgr. Ludmila Růžičková
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Gotika.
Období česky psané literatury 7. ročník
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_DĚJINY.
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Středověká literatura - úvod
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Literatura vlády Karla IV.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
Počátky česky psané literatury (2)
Rytířská hrdinská epika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_10
Česká literatura středověku
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

Česky psaná literatura 13.-15.století

1) od 2. poloviny 13. století do 1. poloviny 14. století žánrově pestrá: světská lyrika (milostné písně – svítáníčka) a české drama (do té doby jen latinské) sociální satira, naučná literatura (slovníky, dějepisná literatura) Na starší tradice navazují legendy spor - formou hádky se řeší odpovědnost za hřích typické je zesvětštění (laicizace) literatury

a) duchovní lyrika Ostrovská píseň Kunhutina modlitba Spor duše s tělem Kunhutina modlitba

b) světská rytířská epika Alexandreida (asi 1300) P.S. 62 veršovaný rytířský epos  původně asi 8 500 veršů, zachována třetina osmislabičný verš, sdružený rým námět: makedonský král Alexandr Veliký – život a skutky předloha: latinsky psaná francouzská skladba autor asi příslušník vysoké šlechty Alexandr – vzor pro ideálního českého panovníka paralela a děním v českých zemích protiněmecký postoj autora

c) kroniky Dalimilova kronika (1310-1314) P.S. 61 Č 164 zachycuje období Jana Lucemburského neznámý autor název Dalimilova ze 17.století epická báseň, sdružený verš vlastenecký charakter, reakce na nástup Jana Lucemburského od stavby babylonské věže, mytické české dějiny, po vládu Jana Lucemburského Autor zdůraznil potřebu statečnosti a národního uvědomění není příliš historicky přesná