Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Zákon o sociálních službách
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ohroženým domácím násilím
Lidé kolem nás…….. Speciální mateřská škola Blanická 16 Olomouc
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Péče o osoby s afázií.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rekondiční pobyt osob po cévní mozkové příhodě Skokovy 2.9. –
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Denní stacionáře.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
9. Tvorba individuálního plánu
Sociálně terapeutické dílny
Gerontopsychologie v praxi
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Pedie Co mají společné?.
Péče o osoby s afázií.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Mgr. Vendula Baboučková

A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost, solidarita

 Sociální služby  Zdravotnictví  Školy  Půjčovna pomůcek  Bazar kompenzačních pomůcek

Představuje jeden ze základních pilířů uceleného systému rehabilitace a prostupuje všemi oblastmi odborné práce centra ARPIDA, o.s. Sociální služby centra ARPIDA jsou zajišťovány: denním stacionářem pro děti s těžkým kombinovaným postižením při centru ARPIDA osobní asistencí pro klienty centra ARPIDA ranou péčí - čtrnáctidenní socio-rehabilitační pobyty dětí s rodiči v centru ARPIDA sociálně terapeutickými dílnami a chráněnými pracovními místy při centru ARPIDA sociální rehabilitací - modelovým chráněným bydlením při centru ARPIDA

služby osobní asistence umožňují dětem školního věku s tělesným a kombinovaným postižením bezproblémově plnit povinnou školní docházku, neboť jsou v důsledku stupně a rozsahu svého zdravotního postižení na tuto pomoc odkázány. osobní asistence neřeší vlastní výuku a vzdělávání, které jsou záležitostí škol a školských zařízení při centru ARPIDA, ale právě díky osobní asistenci je umožněno dětem a žákům s tělesným a kombinovaným postižením účastnit se plnohodnotným způsobem výuky, vzdělávání a volnočasových (zájmových) aktivit a ovšem i dalších přidružených aktivit a terapií. těžiště služby osobní asistence spočívá v zabezpečování běžných úkonů péče o vlastní osobu (zejména úkony sebeobsluhy), v zajištění osobní hygieny klientů, jejich pohybu v areálu centra a poskytování stravy.

sociální rehabilitace v rámci modelového cvičného bydlení spočívá zejména v nácviku samostatného způsobu života. Tomuto účelu slouží 2 cvičné bezbariérové byty, kde jsou modelovány situace běžného každodenního života, které se učí klienti za pomoci osobní asistence adekvátním způsobem zvládat. Služby poskytované v rámci sociální rehabilitace jsou propojeny se službami v rámci sociálně terapeutických dílen a zejména pak se službami osobní asistence. Služba modelového cvičného bydlení je poskytována v turnusech, jejichž délka je mj. závislá na stupni a rozsahu postižení klientů (zpravidla 3 měsíce). Je realizována v úzké spolupráci s denní činností dvouleté praktické školy při centru Arpida, do níž jsou zařazováni zejména absolventi škol při centru Arpida, kteří byli vzděláváni dle vzdělávacích programů zvláštní a pomocná škola, resp. základní škola praktická a základní škola speciální včetně tzv. rehabilitačního vzdělávacího programu.

-zajišťuje realizaci léčebných prostředků uceleného systému rehabilitace, v jehož duchu jsou realizovány následující služby: čtrnáctidenní rehabilitační pobyty dětí s rodiči - rodiče bydlí s dětmi v garsonkách centra ARPIDA a společně s nimi se účastní realizace všech prostředků uceleného systému rehabilitace (zejména prostředků léčebných a sociálních) individuální léčebný tělocvik (LTV) - indikuje jej vedoucí lékař centra, dětský neurolog, realizován je speciálně vyškolenými fyzioterapeuty pod supervizí rehabilitačního lékaře centra skupinový léčebný tělocvik ergoterapie -je terapie motoricko - intelektuelních funkcí a sociálních schopností z cílem dosažení samostatnosti v osobním,sociálním a pracovním životě. S možností použití bohatého spektra různých materiálů, je jedním z hlavních polí ergterapeutické práce také cílený trénink vnímání a senzibility. Ergoterapie obsahuje také poradenskou činnost a to s hlavní orientací nejen na pacienta ale také na jeho rodinné příslušníky, jak i sestavení a adaptaci vhodných pomůcek na individuální potřeby pacienta. Cílem ergoterapeutické intervence je docílit prací v interdisciplinárním týmu zlepšení funkčního poškození pacienta, zabránění progrese a vzniku sekundárního poškození. vodoléčba (hydroterapie) hipoterapie

zajišťuje výchovu a vzdělávání dětí a žáků s tělesným (motorickým) a kombinovaným postižením sdružuje mateřskou školu, základní školu, základní školu praktickou, základní školu speciální včetně rehabilitačního vzdělávacího programu, střední školu – dvouletou praktickou školu, přípravný stupeň základní školy speciální, školní družinu, speciálně pedagogické centrum, stanici zájmových činností a školní jídelnu