ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Vymezení a pojetí sociální práce
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Základy veřejné správy
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Politologie jako věda Politika moc
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Sociální konstruktivismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
STÁT, NÁROD.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální vztahy.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Sociální stratifikace Ondřej Turek, 1A Čili rozdělení společnosti 2010.
Osvícenství.
Motivační témata a životní příběhy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Motivační témata a životní příběhy
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Sociální diferenciace
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Sociální stratifikace
Tržní prostředí.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Sociální stratifikace
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
7lOSnQ
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
Ekonomika životního prostředí
Sociální skupiny a role
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Socializace Kejřová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013

ČLOVĚK (homo sapiens sapiens) BYTOST SPOLEČENSKÁ –SOCIÁLNÍ, SKUPINOVÁ HISTORICKÁ – TVOŘÍCÍ DĚJINY KULTURNÍ PŘÍRODNÍ – ŘADA PŘIROZENÝCH POTŘEB, INSTINKTŮ, PUDŮ JEHO SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI KUMULATIVNĚ GENERAČNĚ NARŮSTAJÍ HLEDÁ SMYSL, SEBEREALIZACI A POZNÁNÍ JE ODKÁZÁN NA PŘÍRODU A PŘÍRODNÍ CYKLY CÍLENOU ČINNOSTÍ VYTVÁŘÍ TZV.DRUHOU PŘÍRODU – SVĚT SPOLEČNOSTI A KULTURY

PODMÍNKY EXISTENCE LIDSKÉ SPOLEČNOSTI 1/ MATERIÁLNÍ a) přírodní (biologické-pohlaví, věk, imunita, geografické-klima, nerosty, reliéf krajiny, fauna, flóra, úrodnost, demografické-hustota obyvatelstva, porodnost, úmrtnost) b) ekonomické – technické, technologické podmínky výroby (biotechnologie, nanotechnologie…), životní úroveň, dělba práce c) institucionální – např. sociální, politické podmínky, úroveň byrokratizace, charakter sociální kontroly 2/ DUCHOVNÍ – kultura, umění, věda, normy, hodnoty a hodnotová orientace, ideje

SPOLEČNOST (vymezení není jednotné) SYSTÉMOVÝ CELEK, ROZVÍJÍ SE A FUNGUJE DLE VLASTNÍCH ZÁKONŮ LIDSTVO, LIDSKÉ POKOLENÍ, LIDSKÝ ROD, LIDSKÁ SPOLEČNOST V NEJŠIRŠÍM SMYSLU ČÁST LIDSKÉ SPOLEČNOSTI , ŽIJÍCÍ V URČITÉM STÁTĚ SOUHRN JEDINCŮ TVOŘÍCÍCH VĚTŠÍ ČI MENŠÍ CELKY SPOLEČENSKOEKONOMICKÁ FORMACE ZALOŽENA NA EKONOMICKÝCH VZTAZÍCH SLOŽITÝ SYSTÉM, TVOŘENÝ LIDMI, INSTITUCEMI, ZAJIŠŤUJÍ ORGANIZ. USPOKOJOVÁNÍ POTŘEB ZVLÁŠTNÍ POSPOLITOST, NUTNOSTÍ JE STÁLÁ OBNOVA A REPRODUKCE, CÍLEVĚDOMĚ SE VYVÍJÍ SPOLEČNOST VZNIKÁ VŠUDE TAM, KDE SI ČLOVĚK AKTIVNĚ UVĚDOMUJE EXISTENCI DRUHÝCH LIDÍ, VSTUPUJE S NIMI DO VZTAHŮ, KOMUNIKUJE S NIMI, PŘESTÁVÁ BÝT RYZÍM EGOISTOU, RESPEKTUJE EXISTENCI URČITÉHO ŘÁDU – NOREM, TRADIC, KORIGUJE SVÉ CHOVÁNÍ

SOCIÁLNÍ STRATIFIKACE KAŽDÁ SPOLEČNOST SE SKLÁDÁ Z ÚROVNÍ, KTERÉ JSOU SPJATY V TERMÍNECH NADŘAZENOSTI A PODŘÍZENÍ, AŤ SE TO TÝKÁ MOCI, PRIVILEGIÍ NEBO PRESTIŽE Každá společnost má systém rozvrstvení Společnosti se značně liší v kritériích, podle nichž jsou jednotlivci přidělováni do různých úrovní SOCIÁLNÍ STRUKTURA-relativně trvalá síť sociálních vztahů, reálně existují, spojují individua v přirozené prostředí s vlastní nezaměnitelnou identitou SOCIÁLNÍ TŘÍDA-osoby, které jsou delší dobu ve stejné ekonomické situaci či ve srovnatelných ekonomických podmínkách

ZÁKLADNÍ STRATIFIKAČNÍ SYSTÉMY (dle teorie společensko-ekonomických formací K. Marxe) OTROKÁŘSKÝ SYSTÉM KASTOVNÍ SYSTÉM STAVOVSKÝ SYSTÉM SYSTÉM SPOLEČENSKÝCH TŘÍD A VRSTEV

TŘÍDNÍ SYSTÉM Nejdůležitější typ stratifikace Třídy definovány různě Jednotlivcovo obecné postavení ve společnosti je v základě určeno ekonomickými kritérii Postavení, kterého J. dosáhl je důležitější než do kterého se zrodil - sociální mobilita Symbolizace statusu Weber definoval třídu v termínech životních očekávání

RASOVÝ SYSTÉM URČUJE ŽIVOT J. MNOHEM VÍCE NEŽ TŘÍDNÍ SYSTÉM Základní sociální pozice je fixována zrozením, není teoretická možnost změny během života, odrůda kasty J. zrozený v kastě musí v ní prožít celý svůj život, se všemi omezeními v chování Rasa určuje, kde člověk může žít a s kým se může stýkat

SPOLEČNOST A MY SPOLEČNOST JE VŮČI NÁM VNĚJŠÍ Obkličuje nás, obklopuje náš život ze všech stran Jsme ve společnosti, jsme umístěni ve zvláštních sektorech soc. systému Toto umístění určuje téměř vše, co děláme, od jazyka po etiku, od náboženství, až po pravděpodobnost, že spácháme sebevraždu Společnost jako objektivní a vnější fakt vystupuje vůči nám zvlášť ve formě donucení Její instituce určují vzory našeho jednání a vytváření našeho očekávání Odměňují podle toho, jak dostojíme našim přiděleným úkolům Sankce společnosti Společnost to jsou stěny našeho uvěznění v dějinách

OBČANSKÁ SPOLEČNOST Pojem v sobě skrývá různorodou směs organizací, spolků a sdružení Profesní, náboženská, ekologická, zájmová a sociální hnutí Vznik ze snah občanů sdružovat se na obranu svých životních zájmů, které museli nejednou tvrdě prosazovat proti státní moci Stát a nadnárodní korporace nemají občanskou společnost příliš v lásce Např. firma Bosch zabránila v Jihlavě vytvoření odborové organizace a neozval se ani hlásek