Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropská hospodářská a měnová unie
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
1 Rizika pozdního přijetí společné měny PhDr. Jiří Malý, Ph.D. Institut evropské integrace NEWTON College, a. s. Evropské fórum podnikání, 17. září 2008.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
1.1. Zavedení eura v Estonsku na semináři k aktuálnímu vývoji v eurozóně Ing. Martina Šudřichová
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1.1. K AKTUÁLNOSTI DISKUSE O ZAVEDENÍ EURA V ČR Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Vysoká škola finanční a správní Studentské diskusní fórum Projekt.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Exit se blíží – co bude dál ?
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost ekonomická Pokrok ČR na cestě do eurozóny Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc.

Zprávy Komise o praktických přípravách na budoucí rozšíření eurozóny  3. zpráva (červen 2006): „Praktické přípravy v ČR jsou stále v počáteční fázi.“  4. zpráva (listopad 2006): konstatuje zrušení původního cílového data a schválení scénáře „velkého třesku.“  5. zpráva (červenec 2007): ČR je dobrým příkladem včasné přípravy i při nestanoveném cílovém datu (přijetí Národního plánu aj.).

Vstup nových členských zemí do EZ  ECB (2003): „[...] i když zatím euro nezavedou, budou povinny usilovat o to, aby [...] euro nakonec zavedly. Smlouva [o založení ES] předpokládá, že i) nové členské státy přistoupí v blíže neurčené době po vstupu do EU k ERM II a ii) jakmile podle hodnocení splní maastrichtská konvergenční kritéria, přijmou euro.“  Nejprve:... nespěchejte... Původní termín ČR (až) 2010 = „vyvážený a rozumný postoj“ (J. C. Trichet, 2004)  Poté (2006): „ECB poprvé zřetelně vyjádřila znepokojení nad ochlazením snah o přijetí eura v zemích střední Evropy. Banka tak mění svůj postoj z původní zdrženlivosti [...] připomněla novým členským zemím EU, že se zavázaly aktivně usilovat o přijetí eura: »Opakované odklady termínů přijetí eura jsou v rozporu se sjednanými závazky aktivně a rozhodně prosazovat zavedení eura«.“  Zkušenosti: neúspěch Litvy 2006 (inflační kritérium); nedůvěra ECB vůči Slovensku – červen 2007 (snížení inflace není dlouhodobě udržitelné).

Pesimismus v ČR vs. optimismus jinde? Fifth Report on the Practical Preparations... (Commission, )

Kurzové konvergenční kritérium  hypotetická centrální parita (průměr ): 31,20 CZK/EUR  dvouleté období: IX 2004 – IX 2006  odchylky kurzu: apreciace 10,3 %, depreciace 1,6 %  přesto však vyhodnocení: „nelze s jistotou říci... splnění »bez výrazného napětí«.“ Proč? Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií … (MF ČR a ČNB, říjen 2006)

Inflační dopady zavedení eura?  2001 → 2002 inflace poklesla.  Zvýšení míry inflace zavedením eura cca 0,1 – 0,3 p. b.  Regionální rozdíly v míře inflace. What drives inflation perceptions? (EC, 2007) KONEC