Časové vymezení pojmu středověk Stěhování národů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STARÉ NÁRODY EVROPY.
Advertisements

Arabská říše … vznik a vývoj.
Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Stěhování národů Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Středověk raný středověk stěhování národů
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Vývoj Evropy v období vrcholného a pozdního středověku
Zánik říše západořímské
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Území dnešní České republiky
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ Název školy
Stěhování národů a barbarské státy
Raný středověk 5. – 11. století
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
Snaha o obnovu antické říše
Zánik západořímské říše
Historie Starověkého Řecka
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Vytváření středověké evropy
Jaké téma podle vás budeme dnes probírat?
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Stěhování národů.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Raný středověk (Stěhování národů)
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Území dnešní České republiky
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Antický Řím Dějiny impéria.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Zánik římské říše Petr Machala.
Doba římská Germáni Zdroj:
Bitva u Poitiérs Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Francká říše.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Franská říše 7. ročník.
Středověk Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102.
Slované.
Dějepis Římské císařství 1.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Francká říše (Franská říše). Stěhování národů Naprostý chaos, divoké kmeny, bitvy OdoakerOdoaker Attila Bič boží Vandalové v Římě.
EU peníze středním školám
Stěhování národů Pojmem stěhování národů se obvykle označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (tzv. barbarských kmenů a jejich skupin), které probíhaly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Rozpad a zánik říše římské
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověký řím 6. ročník NG.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_19
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Slované 7. ročník.
Stěhování národů.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Středověk raný středověk stěhování národů
Stěhování národů Zánik římské říše.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Historické počátky středověké Evropy
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Francká říše.
Stěhování národů Zánik římské říše.
Transkript prezentace:

Časové vymezení pojmu středověk Stěhování národů VY_32_INOVACE_24-01 Počátek středověku Časové vymezení pojmu středověk Stěhování národů

Časové vymezení pojmu STŘEDOVĚK Počátek středověku : zánik Západořímské říše roku 476 Konec středověku : a) 1492 – objevení Ameriky + dobytí poslední arabské pevnosti Granada na Pyrenejském pol. b) 1453 – pád Východořímské říše a ovládnutí Byzantské říše Turky c) 1526 – v českém prostředí – konec vlády Jagellonců a počátek vlády Habsburků

Stěhování národů Rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů) koncem starověku a počátkem středověku. Pohyb germánských a slovanských kmenů začínající ve 4.století a končící koncem 7. století.

Příčiny stěhování národů Primitivní způsob obdělávání půdy vedl k jejímu rychlému vyčerpání. Demografické změny – růst počtu obyvatelstva, pastevectví nahrazeno zemědělstvím. Sociální příčiny – kmeny hledají nový životní prostor i na území říše římské, bojovníci vysoká prestiž ve vlastních kmenech. Tlak jiných kmenů na jejich stávající území.

Mapa stěhování národů Autor: Neznámý, Název: Mapa stahovania narodov.png Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mapa_stahovania_narodov.png

Hunové a počátek stěhování národů Od pol. 4. století se tlačili Hunové ze stepí střední Asie do jižního Ruska, čímž způsobili pohyb četných germánských kmenů. V roce 375 podlehli Hunům nejprve východní Gótové. Tato událost je tradičně označována jako začátek stěhování národů.

Hunové a Attila Podíleli se nejvýznamněji na stěhování národů a výrazně přispěli k zániku Západořímské říše. Původně asi z Mongolska – nájezdy na Čínu, Góty, Balkán a taky do centra Evropy. Největší moc za vládce Attily = Bič boží. Za jeho vlády říše zahrnovala území od Volhy až k římským hranicím na Rýnu. Po jeho smrti rozpad říše. Velká porážka na Katalaunských polích roku 451.

Říše Hunů v době jejího největšího rozsahu Autor: Neznámý, Název: Huns empire.png Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Huns_empire.png

Zajímavosti ze života Hunů Většinu života trávili v koňském sedle. Dokonale ovládali své koně, učili se od dětství. Postrachem celé Evropy pro své dokonalé jezdecké umění a střelbě z luku za jízdy. Celý život se nemyli a ohromně zapáchali. Voda byla posvátná, umýt se v ní by znamenalo její zneuctění. Čím více jizev na obličeji, tím větší vážnost.

Gótové Gótové západní – Vizigóti východní – Ostrogóti

Ostrogóti Roku 375 přivodil jejich posun vpád kočovných Hunů od černomořských stepí. Bojovníci Ostrogótů byli na hlavu poraženi. Poté začali Ostrogóti, kteří přece jen přežili, ustupovat před tlakem Hunů na západ. Zájem o Itálii – vojevůdce Odoaker vyvrátil Řím roku 476. Krátká existence Ostrogótské říše, etnikum rozptýleno.

Ostrogótské království Autor:Geuiwogbil , Název: Ostrogothic Kingdom.png Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ostrogothic_Kingdom.png

Vizigóti Vizigótská říše je označení zaniklé barbarské říše, ta na území rozpadajícího se římského impéria v Galii (dnešní Francie), postupně se rozšířila na Pyrenejský poloostrov do Hispánie. Říše existovala jen mezi lety 419 – 711. Roku 711 se vylodili na jihu muslimové z Afriky, Vizigóti jim nebyli schopni čelit. Barbarská říše zanikla obsazením území Araby.

Vizigótská říše Autor:ru:User:Asta, Název:Visigoth migrations.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Visigoth_migrations.jpg

Vandalové Jejich sídla jsou doložena v 1. století n. l. mezi Odrou, horní Vislou a pohořím Sudety, především na území dnešního Slezska. Složitá cesta na sever Afriky, zde barbarská říše Vandalů ( ? 406 - ? 533 vyvrátili Byzantinci). Ataky na Řím 455, pojem vandalismus. Vandalové neznali písemnictví, nic se písmem po nich nedochovalo.

Anglové, Sasové Anglové - západogermánský kmen, v 1. stol. původní sídla na území severního Německa a části Dánska. Část Anglů v původních sídlech, část spolu se Sasy a dalšími kmeny pronikali na Britské ostrovy, podrobili si domácí keltské obyvatele a v 6. a 7. století vytvořili první státní celky. Vytvořili jednotný stát se Sasy, nazvali jej Anglie a sami sebe pak Anglosasy.

Říše římská a barbarské kmeny Autor:Andrei nacu, Název: Roman Empire 125.svg Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roman_Empire_125.svg

Frankové Frankové - od 3. stol. volný svaz západogermánských kmenů, stabilní územní pozice. Ve 4. století se obnovily vpády Franků do římské říše, ti je nebyli schopni odrazit, proto vyjednávali. Franská říše nejstabilnější ze všech barbarských říší.

Franská říše 481 - 814 Autor:Sémhur, Název:Frankish Empire 481 to 814-de.svg Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frankish_Empire_481_to_814-de.svg

Na závěr : Ve výkladu jsme se zabývali vymezením pojmu STŘEDOVĚK a příčinami stěhování národů. Sledovali jsme trasy a vývoj jednotlivých etnik (barbarských států ). Byli to : a) Hunové d) Vandalové b) Ostrogóti e) Anglové, Sasové c) Vizigóti f) Frankové

Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková