KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A ATEROSKLERÓZA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživové směry Ing. A. Říhová.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Ateroskleróza.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Superfoods superpotraviny.
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A ATEROSKLERÓZA Nutriční strategie v prevenci kardiovaskulárních chorob a aterosklerózy

S prevencí aterosklerózy je třeba začít už před porodem? Hypercholesterolémie matky v době těhotenství dlouhodobě ovlivňuje vnímavost arteriální stěny dítěte k vzniku a rozvoji ateroskleróz. Znamená to tedy, že léčba matky, která povede ke snížení hladiny cholesterolu v době těhotenství, sníží i výskyt aterosklerózy u dítěte.

Co by měla obsahovat strava, aby nás ochránila ? Nenasycené mastné kyseliny Vlákninu Antioxidanty vit.E, C, A, Q10 Kys. listová, vit.B6, B12 Nízký obsah cholesterolu Potraviny s nízkým nebo středním GI

V jakých potravinách jsou obsažené? Luštěniny (sója, fazole, čočka, hrách) Obilniny a celozrnné výrobky (vločky, kaše, musli, pečivo, těstoviny) Zeleninu (syrová, mražená, sušená) Ovoce Rostlinné oleje (s mírou) Považuje se za ideální, pokud je ve stravě poměr omega-3 MK a omega-6 MK: 1/5. Prospěšnost konzumace vína v moderovaném množství je odedávna známá. Ve víně přítomné estery kyseliny vinné, vitamíny, min. látky, resveratrol a flavonoidy chrání před rizikem kardiovask. chorob, mají vliv na srážení krve i protizánětlivé účinky. Resveratrol, který buňky produkují jako odpověď na stresové vlivy- mikrobiální napadení, má vysoký antioxidativní účinek - působí antiaterogenně a antikancerogenně. Nachází se zejména ve slupce vína a zráním se jeho obsah zvyšuje (vína z vyšších a chladnějších nadm. výšek ho mají více). Je obsažen také v hroznových moštech, džemech a dalších výrobcích z hroznů. V červených vínech je jeho koncentrace 6x vyšší než v bílých. Také závisí na technologii výroby vína - vyšší obsah při maceraci slupek.

Sója chrání cévy i efektivně ovlivňuje léčbu sójová bílkovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi vláknina bobů tento účinek zvýrazňuje polynenas. MK obsahuje vit. E, A karotenoidy = antioxidanty

Olivy bohaté na Na, K, Ca esenciální omega-6, mononenas. MK vit. E ol. olej je nevhodný na smažení - snadno oxiduje v zaž. traktu mají účinky: antiseptické zrychlují stř. pasáž stimulují vyluč. žluče snižují vyluč. žal. šť. (léčba vředů)

Slunečnicová semínka, slunečnicový olej Vynikající zdroj omega-6 MK

nízké množství nasycených MK a cholesterolu Rybí maso esenciální omega-3 MK snižují TGC v krvi, ale u lidí s vysokými TGC jejich snížení vede ke zvýšení LDL jen některé druhy ryb obsahují omega-3 (losos, makrela, sleď, sardinky, pstruh, sumec) nízké množství nasycených MK a cholesterolu DD 10 dkg losos, štika a pstruh, žralok, sardinky, sleď, makrela,

Česnek snižuje hladinu cholesterolu v krvi působí jako přírodní antibiotikum působí protiplísňově

Preventivní vliv malých dávek alkoholu? Většina dosud provedených studií potvrdila příznivý vliv alkoholu na ICHS. Předpokládá se, že rozumné množství alkoholu zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a působí proti tvorbě trombů. Toxické a návykové vlastnosti alkoholu však vylučují doporučování „alkoholové prevence“.

Olestra, aneb tuk bez tuku Aby se mohly tuky z potravy vstřebat, v tenkém střevě nejprve musí být lipázou odštěpeny MK od molekuly glycerolu. U olestry je sacharóza mastnými kyselinami tak "obalena ", že místo pro odštěpení není přístupné "exekutivnímu " místu enzymu.

Nerozštěpené molekuly pak zůstávají uvnitř střeva a takto projdou tělem - není tedy využitelná jako zdroj energie. Navíc se olestra , na rozdíl od dosavadních náhražek tuku, při zahřívání nerozkládá (nepřepaluje). Olestra totiž nemá pouze samé klady, ale také některé vedlejší efekty, z nichž některé již přímo vyplývají z její povahy.

Jako každý tuk do sebe v potravě absorbuje v tucích rozpustné vitamíny (A, D, E, K), které se ve střevech mají vstřebávat stejnou cestou jako tuky, ale protože olestra projde celou trávicí trubicí, zůstávají takto i tyto vitamíny nevstřebány. Konzumace olestry může vyvolat plynatost, škrundání v břiše, průjmy až lehkou inkontinenci. Tato inkontinence byla asi nejzávažnější závada látky.

Některé důležité vlastnosti olestry Klady Žádné kalorie Žádný tuk se do těla nevstřebá Bez cholesterolu Použitelné pro fritování Chutná uspokojivě Zápory Absorbuje vitamíny A, D, E, K Absorbuje karotenoidy Řidší stolice (u některých lidí) Inkontinence (zřídka) Lehká pachuť

Jaké potraviny by měla obsahovat strava v omezeném množství? Maso a masné výrobky (preferovat bílé maso oproti červenému) Vejce Máslo a živočišné tuky Rafinované potraviny (bílý cukr, mouka, rýže)

Vejce Většina profesionálů zabývajících se výživou zastává konzervativní názor = 2 žloutky týdně včetně žloutků skrytých v potravinách (u lidí s vyšší hladinou cholesterolu 1 žloutek) a na vaječný bílek se žádné omezení nevztahuje. V 1 vejci naleznete 6 gramů vysoce kvalitních bílkovin pro stavbu svalové hmoty (proto je také mnoho potravinových doplňků vyrobeno z vajec). Žloutek je bohatý také na Fe, Zn a B vitamíny včetně kyseliny listové.

Rafinace potravin Prodlužuje se trvanlivost výrobku Zlepšuje se jeho chuť Rafinací se ztrácí většina vlákniny a vit.B Doporučení: při používání bílé mouky ji zhodnotit přídavkem obilných klíčků (umleté klíčky a otruby)

Rozšířené používání rostlinných tuků v naší stravě vedlo zejména u mužů k poměrně výraznému poklesu úmrtnosti na kardiovaskulární choroby.

úmrtnost na kardiovaskulární choroby rozdíl mezi lety 1990 a 1994 muži -22,7 %, ženy -16,2

Jaké potraviny by neměla strava obsahovat? Tučná masa Uzeniny Konzervy a polotovary (masox, polévky v sáčku) Plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky Ztužené margaríny