PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Z KÁČKA DO L É ČEBNY „DLOUHÁ“ CESTA AT KONFERENCE – , SEČ Zuzana Hrdličková K-centrum Mladá Boleslav, Semiramis o.s.
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Jak se uplatnit na trhu práce
Dobrý den, sledujete prezentaci Nízkoprahového denního centra Racek, Kopřivnice. „Máš č as?“ Ob č anské sdružení.
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Manažerské dovednosti a vedení podniku Č
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
PRVOKONTAKT Fórum terénní práce, Tomáš Žák, Hana Viktorová, Pavla Pohlreichová, Miroslav Giljan.
Naděžda Špatenková Charita Ostrava, 26. listopadu 2009.
Komunikace mezi generacemi
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:19. září 2012 Číslo.
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
Ambulantní léčba ___________________________________
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Teorie motivace Adéla Furiková.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Ambivalence sociální práce (Dilema mezi pomocí a kontrolou)
„Řízení lidských zdrojů /HR/ je jedním z hlavních úkolů managera a nikdo to za něho nemůže udělat“ Roman Vacho© City Hotel Park Dolný Kubín.
Fáze poradenského procesu
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Překročili jsme Rubikon? Jsme již nezvratně na cestě od ústavů k poskytování služeb v běžné komunitě? 1.března 2011 Hradec Králové Individuální projekt.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Sociálně terapeutické dílny
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
O spolupráci terénních programů různého zaměření
MOTIVACE Zora Syslová.
Psychologie dospělých
Festival lokální ekonomiky 2016
Pro koho tu přednášku děláme? zdroj: duarte.com
Terezie Mertlíková, ředitelka
Podpůrná opatření včera, dnes a zítra
Edukace jako pomoc ve stáří
Priority Policie České republiky na rok 2012
Úvod do problematiky sociální politiky
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Transkript prezentace:

PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková

Představení, cíle workshopu Kdo jsme Cíle workshopu

Modelová situace Nazev prezentace, autor, centrum, Laxus o. s. Klient: - 45 let - 25 let užívá heroin - 6 neúspěšných pokusů o léčbu - 2x zařazen do substituce – neúspěch - 4x ve VTOS - žije na ulici - má hepatitidu typu C - nemá partnerku - s rodinou není v kontaktu několik let, rodina odmítá kontakt - nemá legální příjem - nemá dlouhodobou pracovní zkušenost - do KC chodí 10 let

Práce v KC – motivace ke změně Nazev prezentace, autor, centrum, Laxus o. s. Motivace ke změně – tak jsme nastavení, na to jsme zvyklí, v tom je nám dobře Změna – bezpečnější braní, zlepšení zdravotního stavu, stabilizace sociální situace, začlenění do běžné společnosti I drobná změna znamená úspěch – motivace pro pracovníka Navíc se jedná o požadavek standardů a veřejnou zakázku CO KDYŽ TO NEJDE?

Klienti Nazev prezentace, autor, centrum, Laxus o. s. Někteří klienti nejsou nadšeni, když se je snažíme k výše uvedeným změnám motivovat. Kteří to jsou?

Klienti Nazev prezentace, autor, centrum, Laxus o. s. -Dlouhodobé braní -Opakované VTOS -Opakovaná léčba -Nefunkční vztahy -Neexistující zázemí -Podlomené zdraví Naše motivační strategie najednou nefungují – výsledkem je rozladěný klient a frustrovaný pracovník. Potřeby se zjevně nepotkávají.

Co s tím? Nazev prezentace, autor, centrum, Laxus o. s. měníme optiku přístupu ustupujeme z rozvojových cílů – přeformulováváme je na cíle udržovací udržení stávajícího stavu nebo zpomalení propadu – jedná se o princip HR ve všech oblastech života – zmírnění škod u některých klientů je to funkční, jedná se o zcela legitimní cíle a způsoby práce, které do KC patří CO KDYŽ TO ZNOVA NEFUNGUJE?

Doprovázení Nazev prezentace, autor, centrum, Laxus o. s. Co těmto klientům můžeme a umíme nabídnout? Co od nás chtějí a o co si umí říct? KLID KLIENTA = NEKLID PRACOVNÍKA Klient zdánlivě nic nechce, přesto KC vyhledává PROČ?

Diskuse 1

Nazev prezentace, autor, centrum, Laxus o. s. Potkáváte takové klienty? Dostáváte nebo nedostáváte se do situací, kdy veškerá snaha o motivaci selhává? Jak takové situace zvládáte, jak se v nich cítíte? Jak na Vaše snahy reagují klienti? Jsou udržovací cíle pro Vás přijatelné? Patří podle Vás „spolubytí“ do káčka?

Vědomí smrti Někteří klienti zcela vědomě směřují ke smrti Chceme a můžeme se s nimi o tom bavit? Co jim v takové situaci můžeme nabídnout? Kde je hranice? Jak to poznáme?

Jak se nám s tím pracuje? Je to téma, které je „na hraně“ – odborně i lidsky Kdo se tématu konce cesty bojí víc? Pracovník? Klient?

Odborná rovina - klient klient: bere drogy, má pocit, že by měl se sebou něco dělat, cítí, že mu to nejde, že už nechce – přesto o tom nemluví, bojí se naší i vlastní nejistoty, skrývá před námi skutečné potřeby a vytváří pseudotémata (aby byl pracovník rád, že klient něco chce, a on může dělat to, co umí) Personifikace klientových smutných zážitků a nezdarů do pojmu DROGA, ZÁVISLOST

Odborná rovina - pracovník pracovník: Má strach, že dělá málo, že nepracuje Je pod tlakem veřejné zakázky

Lidská rovina - klient a pracovník strach z reality strach z bolesti a ze smrti neschopnost smíření absence spirituality možnost zklidnění a obohacení některými hodnotami pokora, respekt, jedinečnost praktická rovina - pochopení

Diskuse 2 Patří tohle do káčka?

Díky za pozornost! Richard Hanus, Eva Mifková Semiramis o. s. Laxus o. s.