Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky osídlení našeho území
Advertisements

STARÉ NÁRODY EVROPY.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
RANÝ STŘEDOVĚK.
Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Shrnutí učiva raného středověku
Stěhování národů Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Středověk raný středověk stěhování národů
Hunové a stěhování národů
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Území dnešní České republiky
Stěhování národů a barbarské státy
Raný středověk 5. – 11. století
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
Zánik západořímské říše
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Vytváření středověké evropy
Jaké téma podle vás budeme dnes probírat?
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ299 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Stěhování národů.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Raný středověk (Stěhování národů)
Časové vymezení pojmu středověk Stěhování národů
Osídlení Čech v raném středověku
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Stěhování národů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
7.1 Stěhování národů, Barbarské státy
Území dnešní České republiky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MAROBUD Markomanský král
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace GEOMETRICKÉ TVARY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Zánik římské říše Petr Machala.
Druhá mocnina Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento materiál.
Doba římská Germáni Zdroj:
Francká říše.
Raná římská republika Petr Machala.
Zápis čísla v desítkové soustavě
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Franská říše 7. ročník.
Třetí mocnina Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento materiál.
Středověk Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102.
Slované.
Dějepis Římské císařství 1.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Francká říše (Franská říše). Stěhování národů Naprostý chaos, divoké kmeny, bitvy OdoakerOdoaker Attila Bič boží Vandalové v Římě.
EU peníze středním školám
Stěhování národů Pojmem stěhování národů se obvykle označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (tzv. barbarských kmenů a jejich skupin), které probíhaly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Rozpad a zánik říše římské
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověký řím 6. ročník NG.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_19
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Slované 7. ročník.
Stěhování národů.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08
Středověk raný středověk stěhování národů
Stěhování národů Zánik římské říše.
Historické počátky středověké Evropy
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
Francká říše.
Stěhování národů Zánik římské říše.
Transkript prezentace:

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Stěhování národů

http://www.iabrno.cz/~skrdla/agalerie/holoce111.jpg Stěhování národů

Je to velký pohyb germánských a slovanských kmenů Co se skrývá za slovy „stěhování národů“ ? Je to velký pohyb germánských a slovanských kmenů napříč Evropou, který začal ve 4. stolení n.l. a skončil v 7. století n.l. Důsledky stěhování národů: Tento pohyb vedl k zániku západořímské říše, k ukončení období pozdní antiky a přechodu k ranému feudalismu.

Říše římská v roce 375 n.l. Říše římská Germánské kmeny Vandalové http://narody.ic.cz/upload/img/rim/dominat/mapavelika.jpg Germánské kmeny Anglové, Burgundi Sasové Frankové Langobardi Vandalové Ostrogóti Vizigóti Říše římská

Dva impulzy, které stěhování způsobily: Nedostatek půdy: když se germánské kmeny zarazily o hranice římské říše, přešly z kočovnictví k životu zemědělskému -- > růst populace -- > nedostatek půdy a lákavost římského bohatství -- > tlak na římskou říši --> osidlování jejího území vojenskou i mírovou cestou. Dva impulzy, které stěhování způsobily: 2. Hunové: bojovní kočovníci, kteří vtrhli z Asie do Evropy a uvedli do pohybu usazené germánské kmeny. ….. ani moc nepřeháněl  A co o Hunech napsal kronikář Jordanes ? „Šerední, špinaví, zlí. Nemilosrdní, lační kořisti. Prý potomkové čarodějek a zlých duchů z bažin. Ano, jenom tak se mohlo zrodit to malé, strašné, vychrtlé plémě.“

Vpád Hunů z asijských stepí: rok 375 n.l. http://narody.ic.cz/upload/img/rim/dominat/mapavelika.jpg Anglové, Burgundi Sasové Frankové Langobardi Hunové Vandalové Ostrogóti Vizigóti Řím 418 n.l. Ostrogóty si Hunové podrobili Vizigóti byli vytlačeni do Řecka, dále do Itálie – plení Řím, pak odchází do Galie, ale odtud je vytlačují Frankové, nakonec jim Římané dovolují se usadit v Hispánii

Následný útok Hunů na kmeny Vandalů: http://narody.ic.cz/upload/img/rim/dominat/mapavelika.jpg Hunové Anglové, Burgundi Sasové Langobardi Vandalové Frankové Vizigóti Řím 455 n.l. Vandalové ustupují přes Galii až do Hispánie. Zde je poráží Vizigóti a vyhání je do Afriky. Až v Tunisu založili mocnou říši. - roku 455 vtrhli do Říma a vyplenili ho – odtud „vandalismus“

Hunové jsou sjednoceni mocným vojevůdcem – Attilou a vedou útoky dál na západ: http://narody.ic.cz/upload/img/rim/dominat/mapavelika.jpg Hunové Anglové Burgundi Sasové Langobardi Frankové Vizigóti Řím Vandalové další germánské kmeny se dávají do pohybu: Langobardi odchází do severní Itálie a zde asimilují. Burgundi odchází do oblasti jižní Francie – Burgundsko Anglové a částečně i Sasové osidlují Anglii - Římané ustupující Germány přijímají a chystají spolu obranu!

Bitva na Katalaunských polích r. 451: V Galii (Francie) se spolu utkávají v rozhodující bitvě: Bitva na Katalaunských polích r. 451: Méně početní Římané společně s Vizigóty a Franky zaujali obranné postavení. http://paralelni-svety.bluefile.cz/img/hunove.jpg http://www.caerleon.net/spectacular/photos/img23.jpg Hunové nejprve rozdrtili pozice Vizigótů a pak se obrátili proti Frankům a Římanům čekajících na blízkých návrších. Odpočatí Římané zaplavili Huny salvou šípů a udeřili jízdou. Hunové jsou zmasakrováni a i se zraněným Attilou prchají.

Vyplenění Itálie a pád Hunů: rok po porážce na Katalaunských polích vtrhl ještě Attila do střední Itálie a vyplenil ji - včetně Říma http://media.rozhlas.cz/_obrazek/722948--attila--1-270x426p0.jpeg pak však Attila náhle začátkem roku 453 umírá - Říše Hunů se rychle rozpadá…… Attilovu honosnou hrobku údajně Hunové zaplavili odkloněným korytem řeky http://www.pohanstvi.net/svatyne/mohyla.jpg

Slované Příchod Slovanů na území uvolněná Germány: http://narody.ic.cz/upload/img/rim/dominat/mapavelika.jpg Slované Anglo-sasové Sasové Durynkové Markomani Frankové Langobardi Burgundi Byzanc Vizigóti Řím Východořímská říše Vandalové Tím končí zhruba v sedmém stolení n.l. první a hlavní fáze stěhování národů Mimochodem: Příchod Turků ve druhé fázi ukončil existenci Východořímské říše.

Děkuji Vám za pozornost A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .