Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_335 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná endokrinologie Mezibuněčná komunikace
Advertisements

NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Centrální nervová soustava
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NERVOVÁ TKÁŇ OLGA BÜRGEROVÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nervová soustava.
4. Neuron.
Nervová soustava- úvod
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_248 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_339 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nervová soustava Nervová soustava je nadřazená ostatním soustavám
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Centrální nervový systém
Nervová soustava soustava řídící
Nervová soustava a smyslové orgány
Biologie člověka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_240 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Nervová soustava Olga Bürgerová.
Nervová soustava Nervová soustava je nadřazená ostatním soustavám
Periferní nervový systém
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
NERVOVÁ SOUSTAVA SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
6. Akční potenciál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_154 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Tkáně
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Šíření vzruchu v živém organismu
Škola Střední průmyslová škola Zlín
7. Synapse.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
3. Stavební elementy nervové soustavy.
Soustava nervová 1. část.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví Téma: Nervová soustava Jméno autora:
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Fyziologie pro bakaláře
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Přenos signálu na synapsích
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NERVOVÁ SOUSTAVA (opakování)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
KLIDOVÝ MEMBRÁNOVÝ POTENCIÁL
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Základní škola, Hradec Králové
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_335 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie Ročník 4.4. Datum vytvoření Anotace Výklad nové látky -Nervová soustava I. -Prezentace Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Nervová soustava

Hlavní funkce ovládá přímo či nepřímo činnost všech orgánů vytváří chování organismu, myšlení, řeč, vědomí sebe samého komunikuje s okolním světem

Neuron je to základní funkční a anatomická jednotka nervové soustavy není schopen se dělit ani rozmnožovat podpůrné buňky pro neurony – GLIOVÉ BUŇKY vyživují a chrání neurony

Neuron tělo  rozhoduje o vzniku a šíření vzruchu  ohraničeno plazmatickou membránou  tvořeno neuroplazmou, jádrem a jadérkem výběžky  dendrity  přijímají vzruchy z jiných nervových buněk nebo smyslových buněk  větší počet, kratší, větvené  axon = neurit  vede vzruch od těla neuronu  kryt myelinovou pochvou, která je vytvářena Schwannovými buňkami přerušována Ranvierovými zářezy - urychlují vedení vzruchu

Vznik akčního potenciálu biomembrána neuronu je polopropustná v klidovém stavu je membrána volně propustná pro ionty K + a Cl –, zato je nepropustná pro kationty Na + (které jsou vně buňky) rozdílná koncentrace iontů vně a uvnitř buňky vytváří membránový potenciál (napětí), který má např. u neuronu hodnotu přibližně –70 mV při podráždění Na + proniká do buňky a v místě podráždění se přechodně změní potenciál (u neuronů na přibližně +30 až +40 mV) VZNIK AKČNÍHO POTENCIÁLU po podráždění začnou fungovat speciální molekuly v membráně (tzv. "sodíko-draslíkové pumpy"), které vyloučí Na + vně buňky, a tím se obnoví klidový stav.

Přenos vzruchu z neuronu na neuron

umožňují přenos podráždění z neuronu na sousední buňku dojde-li do synapse podráždění, vylijí se ze synaptického výběžku váčky s neurotransmiterem (nazývaným také "mediátor"), který se uvolní do štěrbiny mezi buňkami a u sousední buňky vyvolá podráždění ve štěrbině je však neurotransmiter brzy rozložen zvláštními enzymy, aby nepůsobil příliš dlouho neurotransmiterem (mediátorem) je např. acetylcholin (na nervosvalových ploténkách) nebo adrenalin či noradrenalin (na synapsích vegetativních nervů) a mnohé další (serotonin, dopamin, vasopresin).

Zdroje PETR JAKLIN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: