MLŽI Štverka M..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Advertisements

Bezobratlí živočichové
Strunatci Chordata.
MLŽI.
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Mlži
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
KMEN: STRUNATCI Chordata
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Život se strunou hřbetní..
Základní skupiny živočichů
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Třída: Mlži Škeble rybničná: rybníky dvoustranně souměrné tělo kryté
Opakování a procvičení učiva
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Kmen: Měkkýši (Mollusca)
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Plži (Gastropoda) Měkkýši Matěj Vyskočil.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Mlži.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_205_Mlži AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 7.,
BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
MLŽI (Bivalvia) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.17/Li
MLŽI Schránku tvoří dvě lastury spojené svaly
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Kladruby
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_264.
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_257.
Kmen: MĚKKÝŠI.
POSLEDNÍ KMEN BEZOBRATLÝCH ŽIVOČICHŮ
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_10_TEMA Houbovci TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Žahavci – žahaví dravci
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
zpracovaný v rámci projektu
Měkkýši.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Škeble rybničná.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
Transkript prezentace:

MLŽI Štverka M.

Popis jsou bezobratlí vodní (mořští i sladkovodní) živočichové, patřící do kmene měkkýšů. Je známo kolem 30 000 druhů mlžů. Mlži jsou měkkýši s výraznou bilaterální symetrií a redukovanou hlavou. Plášť tvoří dva laloky, každý vylučuje jednu lasturu Mají tři otvory: přijímací, vyvrhovací a otvor pro vysouvání svalnaté nohy.

Schránka 2 lastury - leva a prava. Mezi vrcholy leží zámkové políčko. Zámek tvoří zuby. Povrch misek nese koncentrickou (přírůstkové linie, valy) nebo radiální (žebra, žebírka, linie) ozdobu – ty slouží např. k zahrabávání do sedimentu

Paleontologie Mlži se objevují ve spodním kambriu, většího rozšíření dosahují od svrchního ordoviku. Ve sladkovodním prostředí se mlži objevili na počátku karbonu. Četné dnes žijící čeledi a rody můžeme vysledovat hluboko do minulosti (křída, jura), s drobnými tvarovými a funkčními změnami V současnosti dosahují maximálního rozvoje v geologické historii s asi 8 tis. druhy.

Ekologie Mlži žijí v moři, jen malá část osídlila i sladké vody. Žijí převážně hrabavě, více či méně zaboření do sedimentu. Přechod k přisedlému způsobu života vedl k tvorbě přichycovacích orgánů Někteří mlži vrtají do pevných pokladů, který mechanicky nebo chemicky narušují

Rozmnožování Mlži jsou obvykle gonochoristé (jednopohlavní). Mají většinou nepřímý vývin, oplození je vnější. Mlži mohou mít dva druhy larev. Veliger je mořská a glochidie je sladkovodní a cizopasí na rybách.

škeble říční

rozchlipka písečná

srdcovka jedlá

zéva velká

KONEC Zdroje:http://www.biolib.cz/ http://cs.wikipedia.org/