Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 05 TEMA: Přírodopis 6 – Měkkýši mlži ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Tento materiál je určen pro žáky 6. ročníku, cílem je popsat životní prostředí měkkýšů, rozdělit měkkýše na plže, mlže a hlavonožce, a popsat jejich společné a rozdílné znaky, Poznat a určit některé zástupce mlžů.

3 Měkkýši Mlži

4 MLŽI Žijí ve sladké i slané vodě
Tělo je kryté vápenitou schránkou – dvěma lasturami Vnitřní strana lastur – perleť, obě části lastur jsou spojeny pružným vazem Z lastur se vysunuje svalnatá noha , která umožňuje pohyb Někteří žijí přisedle - ústřice

5 Mlži Dýchají žábrami Rozmnožování: mlži jsou odděleného pohlaví
Z oplozených vajíček se líhnou larvy, po určitou dobu žijí jako vnější paraziti na žábrách ryb. Pak se uvolňují a žijí jako dospělé škeble.

6 Škeble rybničná – stavba těla

7 Zástupci mlžů Sladkovodní: Mořští: perlorodka říční velevrub malířský
škeble rybničná Mořští: srdcovka jedlá střenka jedlá šášeň lodní ústřice jedlá slávka jedlá perlotvorka mořská

8 Škeble rybničná je největší druh měkkýše v České republice. Obývá klidné bahnité vody, větší rybníky, tůně, slepá či pomalu tekoucí říční ramena a velké bažiny. Má dvě lastury tvořené z chitinu, vápence a perleťoviny, z nichž vysunuje svalnatou nohu, s jejíž pomocí se pohybuje a zarývá do bahnitého dna. Noha je pokryta kůží, která zasahuje i na schránku. Její smyslové orgány tvoří zejména hmatové výrůstky okolo ústního otvoru a receptory vnímající látky ve vodě. Dýchá žábrami. Potravu získává filtrováním vody. Vyžaduje čistou vodu , je velmi citlivá dusíkaté látky a chemikálie. Jsou to indikátory čistoty vody. Teplota pro chov je stupňů. Není problém mít ho ve společenském akváriu /pochopitelně bez ryb, které žerou šneky a pod./. Živí se filtrováním vody - planktonem. Pokud není ve vodě dost planktonu, např. kvůli příliš výkonnému biofiltru, přikrmuje se rozdrcením tablet se spirulinou. Škeble jsou za normálních podmínek odděleného pohlaví. K oplodnění vajíček dochází uvnitř pláště a až larev tráví první rok života na žaberních lupenech rodiče. Larvy mají lepkavé vlákno a malou ozubenou skořápku. Určitou dobu cizopasí na kůži nebo žábrách ryb. Dožívá se 5-15 let, dle životních podmínek. glochidium škeble rybničné Jako všichni naši velcí sladkovodní mlži je odděleného pohlaví a množí se larvami (tzv. glochidium), které mají lepkavé vlákno a malou ozubenou skořápku. Určitou dobu cizopasí na kůži nebo žábrách ryb.

9 Velevrub malířský

10 Perlorodka říční

11 Ústřice jedlá je mořský mlž, který je hojně chován pro gastronomii. Konzumuje se maso, které je chráněnou dvojicí skořápek dorůstající velikosti až 20 cm.

12 Ústřice jedlá Ústřice patří mezi hospodářsky hojně využívané mořské plody, které se chovají na mořských farmách a to převážně pro využití v gastronomii, kde se servíruje jako delikatesa.

13 Srdcovka jedlá Její misky jsou paprsčitě rýhované a celý živočich má podobu srdce. Vyskytuje se při evropských březích, v Černém a Baltském moři.

14 Slávka jedlá

15 Slávka jedlá Žijí v příbřežních oblastech na skalách a dalších pevných podkladech přichyceni byssovými vlákny, které jsou vylučovány byssovými žlázami umístěnými ve spodní části slávek. Po celém světě jsou běžně sbírány na jídlo z přírodních i s uměle vytvořených lokalit. Slávky jsou základem pro mnohá jídla s mořských plodů

16 Největší žijící mlž

17 Zéva obrovská

18 Zéva obrovská je největší žijící mlž
dorůstá velikosti až 1,2 metru, váhy až 200 kilogramů a dožívají se více než sta let. Živí se řasami, fytoplanktonem a zooplanktonem. je jedním z nejohroženějších druhů mušlí. Největším známým exemplářem byla zéva, která byla objevena okolo roku 1917 na severním pobřeží Sumatry. Měřila 137 cm a váha obou skořápek byla 230 kg. Avšak již byla mrtvá. Dnes je tento exemplář vystaven v muzeu v Severním Irsku

19 Zdroje a citace Škeble rybničná: foto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obrázky. Office.com: vyhledávání obrázků a klipartů [online] [cit ]. Dostupné z: Perlorodka říční. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Velevrub malířský. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

20 Zdroje a citace Velevrub malířský: vnitřní strana lastur. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: wiki/Velevrub_mal%C3%AD%C5%99sk%C3%BD Ústřice jedlá. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Ústřice jedlá z přístavního města Cancale, které je známé nejlepšími ústřicemi na světě. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Srdcovka jedlá: Projekt Atlas rostlin a živočichů [online] [cit ]. Dostupné z:

21 Zdroje a citace Slávka jedlá. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Slávky jedlé. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Zéva obrovská: Aquarium Finisterrae na Coruña, Galicia, España. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Zéva obrovská a potápěč. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

22 Zdroje a citace ČERNÍK, Vladimír, Marta HAMERSKÁ, Zdeněk MARTINEC a Jan VANĚK. Přírodopis 6 pro základní školy: Zoologie a botanika. 1. vydání. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google