První Slované na našem území

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Počátky osídlení našeho území
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Život prvních Slovanů u nás
Sámův kmenový svaz 623 – 658 n.l..
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Opakujeme – české země 1 Dějepis 2. stupeň
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Dávní Slované Eliška Rybová.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Příchod Slovanů a Sámův kmenový svaz
Slované Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Velká Morava.
Příchod Slovanů do Evropy
zpracovaný v rámci projektu
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod
SLOVANÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Osídlení Čech v raném středověku
VY_32_INOVACE_151 pro 4. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Nejstarší dějiny ČR – Příchod Slovanů duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Sámova říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
První státní útvary na našem území
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
SÁMOVA ŘÍŠE LENKA VENCLOVÁ 7.ROČNÍK.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
Slované.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Slované na českém území a Sámova říše
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Sámova říše Slované. Slovanské etnikum Oblast i doba vzniku slovanského etnika byly dlouho nejasné a stále jsou předmětem mnoha sporů. První nezpochybnitelné.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.8 Slované. Druhá vlna stěhování národů Název sady: Raný.
Kmenový svaz západních Slovanů. Mapa (1) Franský kupec Sámo (2)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.9 Sámova říše
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Opakování národních dějin (1)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
První Slované na našem území Sámův kmenový svaz
Druh učebního materiálu
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ČAS4
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_19
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.07_samova _rise Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_161_ Přicházejí Slované
Slované 7. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
Transkript prezentace:

První Slované na našem území - příchod Slovanů - Sámova říše

Slované První písemné zprávy o Slovanech pocházejí až ze 6. století z pera byzantského historika Prokopia z Kaisareie. Byli označováni jako Slovieni, Sclavini, Veneti nebo Venedi

mezi řekami Vislou a Dněprem a jeho přítokem řekou Prypjatí. Slované se jako etnikum konstituovali někdy v době bronzové v oblasti smíšených lesů : mezi řekami Vislou a Dněprem a jeho přítokem řekou Prypjatí.

Z této tzv. pravlasti se ve druhé etapě stěhování národů v 6. - 7 Z této tzv. pravlasti se ve druhé etapě stěhování národů v 6.- 7.století rozšířili na obrovské plochy střední, východní a jihovýchodní Evropy, kde potom vznikly dnešní slovanské národy.

Mapa přesunu slovanských kmenů

Slované pěstovali pšenici, žito, mák, řepu, zelí, jablka, hrušky. Sbírali houby, lesní plody, med, znali některá koření a také chmel. V osadách chovali krávy, ovce, koně, prasata a také drůbež.

Slované žili v chatrčích, které stavěli z přírodního materiálu – kámen, dřevo, hlína, na střechu používali rákos. Uprostřed obydlí bylo otevřené ohniště. Chatrče byly často zahloubené v zemi.

Slovanské obydlí

Oděv Slovanů

Sámova říše Roku 623 vzniká na našem území obranný svaz Slovanů proti nepřátelům – Avarům a Frankům. V čele stál franský kupec Sámo. Vynikal údajně odvahou a vojenskou silou. Těšil se značné autoritě mezi Slovany.

Pokus o rekonstrukci Sámovy podoby

Mapa Sámovy říše

Slované se pod jeho vedením ubránili Avarům, kteří neustále plenili slovanská území. Avaři měli pověst obávaných válečníků.

Avarští bojovníci

Pod vedením Sáma bojovali Slované také s Franky – bitva u Vogastisburku (neznáme jeho lokalizaci) Asi po 35 letech se říše rozpadá a nemáme o Slovanech více zpráv.

Fredegarova kronika O životě Slovanů se dovídáme nejen z vykopávek a nálezů, ale i ze zpráv kronikářů, nejvýznamnějším byl Fredegar.

Otázky a úkoly: 1. Se zemědělstvím a obživou Slovanů souvisí některá stará, dnes už neužívaná slova. Pokus se tato slova přiřadit ke správnému výkladu:

BRAH PRAŽMO BRŤ * Nedozrálé obilí pražené na ohni, jedlo se bez další úpravy ještě v 15. st. * Dutý kmen osazený rojem včel * Ohrádka z proutí nebo kůlů, někdy opatřená lehkou střechou. Sloužila k ukládání snopů obilí.

PRAŽMO BRŤ BRAH * Nedozrálé obilí pražené na ohni, jedlo se bez další úpravy ještě v 15. st. * Dutý kmen osazený rojem včel * Ohrádka z proutí nebo kůlů, někdy opatřená lehkou střechou. Sloužila k ukládání snopů obilí.

Otázky a úkoly: 2. Pokus se doplnit Fredegarovu kroniku:

„ Roku … nebo 624 spojil se muž jménem …, národností Frank z kraje senonského, s větším počtem kupců a vydal se k …, aby provozoval obchod.Slované již tehdy počali povstávat proti …, a když je takto vojensky napadli, … Sámo táhl s nimi ve vojsku a Slované, vidouce … Sámovu, když nesmírné množství Avarů bylo mečem Slovanů pobito, zvolí si ho nad sebou králem a … let jim šťastně kraloval.“

„ Roku 623 nebo 624 spojil se muž jménem Sámo, národností Frank z kraje senonského, s větším počtem kupců a vydal se k Slovanům, aby provozoval obchod.Slované již tehdy počali povstávat proti Avarům, a když je takto vojensky napadli, kupec Sámo táhl s nimi ve vojsku a Slované, vidouce prospěšnost Sámovu, když nesmírné množství Avarů bylo mečem Slovanů pobito, zvolí si ho nad sebou králem a 35 let jim šťastně kraloval.“

Podařilo se vám splnit úkoly? Tak to už víte základní informace o Slovanech a můžeme pokračovat dál. směr Velká Morava

Zdroje: Čapek V., Pátek J.: Dějepis pro SOŠ, Scientia 2001 Bauer I.: Středověk. Pracovní sešit z dějepisu, Nakladatelství Tobiáš 1993 www.slovane.ic.cz www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/dokumenty-osobnosti-71 www.lovecpokladu.cz www.ao-institut.cz/texty/Ceske-dejiny/ing/mapa-prichodu-slovanu.jpg www.agroweb.cz/files/Rostlinka/mak www.priroda.cz/pozadi/mak.jpg www.dejepismysteria.cz