LOKALIZACE KOSMICKÉHO SMETÍ Pavel Pokorný. Co je kosmické smetí?  Všechny člověkem vytvořené objekty na orbitě, které již nejsou používané  Členění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing)
Advertisements

Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Počet letounů : 12 Počet vozidel : 3 Počet vrtulníků : 3 Počet lidí : 58 Počet budov : 4 Rozloha : 589 km2 Terminál : bez terminálu.
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čtyři velké observatoře Great Observatories Program Compton Gamma Ray Observatory Chandra Space Telescope Spitzer Hubble Space Telescope.
© Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952
První pomoc Zhodnocení stavu vědomí
Můj pohled na techniku není jen o počítačích a jiných vymoženostech,které člověk používá denně a je na nich závislí ale i o technice,která pomáhá našemu.
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Šablona: ICT PRV ČAJZ Složky potravy- pracovní listy Anotace: základy zdravého způsobu stravování Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Horákovský hrad František Křivánek.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
 Dílna 5.  Téma: Kosmonaut  Návštěva unikátní výstavy v Praze.
Vesmírný odpad (Vesmírné smetí).
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Geostacionární družice
Kosmonautika.
Global Positioning Sytem
Vesmírná technologie 2 Její vývoj a historie..
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rakety.
Chování ve městě Člověk a jeho zdraví Šablona: ICT PRV ČAJZ Chování ve městě Anotace: bezpečné chování v lese, přechod pro chodce, injekční stříkačky.
Připravili Ondřej Horský a Vojtěch Barták
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: duben 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ JIŽNÍ AMERIKA ARGENTINA A BRAZÍLIE.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru
Družice Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
Jakub Weinstein: DRUŽICE.
Rychlost.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ STŘEDNÍ EVROPA SLOVENSKO A ČESKO.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Pří_141_Rozmanitost přírody_Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zatmění Slunce.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ Jan Dušek.
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Stavba těla živočichů Savci
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
 Matěj Kytka  IX.A ISS  Základní informace  Historie  Lidé na ISS  Věda a výzkum  Shrnutí  Zdroje MIR  Základní informace  Plánovaný vývoj.
Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
Nafukovací kosmické stanice
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Gravitační zákon velikost gravitační síly.
Umělá kosmická tělesa.
Transkript prezentace:

LOKALIZACE KOSMICKÉHO SMETÍ Pavel Pokorný

Co je kosmické smetí?  Všechny člověkem vytvořené objekty na orbitě, které již nejsou používané  Členění podle původu:  Fragmenty satelitů (42%)  Koncové stupně raket (17%)  Nefunkční kosmické lodě (22%)  Pozůstatky z misí (19%)

Proč smetí hledat?  Cca objektů nad 10 cm  Případná srážka by měla katastrofální následky  Jsou sledovány a evidovány  Cca objektů mezi 1 a 10 cm  Nelze se proti nim chránit ani se jim vyhnout  Obtížně sledovatelné  Několik milionů objektů pod 1 cm  Lze se proti nim chránit, mohou přesto způsobit vážné škody na funkčních objektech  Obtížně sledovatelné

Jak smetí hledat?  Radar a optické měření  Rozlišení objektů nad 0,5 cm  Objekty nad 10 cm jsou sledovány Na základě získaných dat se mohou funkční objekty odpadu vyhnout  Mezinárodní spolupráce  Zkoumání objektů vracejících se na Zemi  Objekty pro 0,1 cm  Data získány analýzou objektů jako jsou raketoplány, stanice MIR a ISS, Hubble Telescope  Long Duration Exposure Facility Objekt vypuštěný NASA pro zkoumání chování materiálů v kosmu

Jak zabránit vzniku  Vypuštění/spálení zbývajícího paliva koncových stupňů raket  Nehrozí exploze  objekt zůstane jako celek  Navedení satelitů na sestupnou dráhu  Rychlejší zánik v atmosféře  Vyvedení satelitů na „orbitální hřbitov“  Zvláště u objektů v geostacionární orbitě  Snazší je vyvedení než změna na sestupnou orbitu

Materiály  Přednáška „Lokalizace kosmického smetí“   Prof. Ivan Procházka  Orbital Debris Education Package, NASA Orbital Debris Program Office  12 Feb 2009, 20:00 UTC   "Space debris." Wikipedia, The Free Encyclopedia.  12 Feb 2009, 20:30 UTC 