Průmysl České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZLÍNSKÝ KRAJ.
Advertisements

Najdi na slepé mapě České republiky města podle zadání.
Strojírenský průmysl Co vyrábí hutnický průmysl
Města ČR – orientace na mapě
Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ČR Autor: Mgr. Jana Závodná
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_10 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Česká republika-5 Průmysl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_73_ČR – průmysl AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM: 8.,
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Zlínský kraj - procvičování
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
Průmysl ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Společenské a hospodářské prostředí
Zpracovatelský průmysl
Průmysl ČR - Průmyslové oblasti.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Společenské a hospodářské prostředí
Spotřební průmysl Zápis poznámek Procvičení na mapkách
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, spotřební,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Partnerství Úřadu práce ve Vsetíně v projektech financovaných z Evropských strukturálních fondů.
Strojírenský průmysl Opakování – práce se slepou mapou (vodstvo)
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Zpracovatelský průmysl
Úvod do MHD Trolejbusy: úvod.
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída.
PRŮMYSL ČESKÁ REPUBLIKA.
Česká republika Vývoj hospodářství
Liberecký kraj - procvičování
Socioekonomická sféra
Sekundární sektor Průmyslová výroba ČR.
Automobilový průmysl v ČR
Jihomoravský kraj.
HOSPODÁŘSTVÍ V ČR. Vývoj hospodářství Období Rakouska-Uherska: České země průmyslově nejrozvinutější oblastí 30. léta 20. století: hospodářská krize ve.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3418 NázevMěsta ČR Téma hodinyMěsta ČR PředmětVlastivěda Ročník/y/4.A.
ČESKÁ REPUBLIKA Czech Republic. MAPA ČR Německo - Berlín Polsko - Varšava Slovensko - Bratislava Rakousko - Vídeň Počet obyvatel – Rozloha.
NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL, ZEMĚDĚLSTVÍ A SLUŽBY ČR
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Průmysl ČR energetika chemický průmysl strojírenství.
Anotace Žáci se pomocí prezentace učí orientovat v ČR. Učí se poznávat, posuzovat a chránit krajinu, ve které žijí. Seznamují se krásami naší vlasti a.
Hospodářství ČR. Vývoj hospodářství České země tvořily průmyslovou základnu pro celé tehdejší Rakousko –Uhersko V letech patřila ČR k průmyslově.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Olomoucký kraj. ELZACO spol s.r.o. Naše společnost byla založena počátkem roku 1991 s cílem podnikat v elektrotechnických oborech. Sídlem společnosti.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
KRAJE (SHRNUTÍ) I. ČÁST – ČECHY
VY_52_INOVACE_58_Průmysl ČR 2
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Hutní a strojírenský průmysl TÉMATICKÝ.
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Strojírenský průmysl ČR 2.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Průmysl ČR Číslo: EU DUM 6_13 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
VY_32_INOVACE_Vac_III_09 Sídla ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Průmyslová výroba Z čeho je vyrobena učebnice, které suroviny potřebujeme, které obory průmyslu? Struktura průmyslu Průmysl se dělí na tři odvětví: 1.
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_ INOVACE_ 19_ VLASTIVĚDA 4
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Průmysl České republiky Strojírenský Spotřební: textilní, oděvní, obuvnický, dřevozpracující, sklářský, keramický

Strojírenský průmysl strojírenství bylo již před druhou světovou válkou nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím Československa zahrnuje velké množství oborů v různě velkých závodech Všechna velká strojírenská střediska leží na dopravních tepnách, která umožňují přemísťování materiálů, výrobků a dojíždění lidí do zaměstnání. mnohdy se uplatňuje dlouhá výrobní tradice výrazně ovlivňuje hospodářský význam dané oblasti Strojírenská výroba je v ČR nejvíce soustředěna ve středních Čechách a v Praze, v Brně a okolí, v oblasti Ostravy a na střední Moravě mezi Přerovem, Olomoucí, Vsetínem a Zlínem. K dalším střediskům strojírenství patří Mladá Boleslav, Plzeň a okolí, Pardubice, Hradec Králové a v severních Čechách Liberec a Jablonec nad Nisou.

Největší podíl na celkové strojírenské výrobě mají obory: • dopravní strojírenství • výroba strojů a zařízení pro průmysl • elektrotechnika a elektronika Dopravní strojírenství má dlouholetou tradici. Elektrické lokomotivy se vyrábí v Plzni (Škoda), motorové v Praze (ČKD = Českomoravská Kolben Daněk) a vagóny ve Studénce a v Ostravě (ČKD Vagónka). Naše největší automobilka je v Mladé Boleslavi (Škoda Auto), zaznamenala vstup zahraničního kapitálu Volkswagen. Nákladní automobily se vyrábí v Kopřivnici (Tatra), Liberci a Mnichově Hradišti (Škoda Liaz) a Praze (Daewoo Avia). Autobusy se montují ve Vysokém Mýtě (Karosa), tramvaje a metro v Praze, Trolejbusy v Ostrově nad Ohří, motocykly v Divišově (Jawa), letadla v Praze (Aero Letňany), Vodochodech (Aero) a Kunovicích (Let). Velké loděnice jsou v Praze, Mělníku a Děčíně (České loděnice). Výroba traktorů je soustředěná v Brně (Zetor)

Elektronika a elektrotechnika Těžké strojírenství zajišťuje také výrobu výrobních prostředků pro vlastní potřebu i potřebu ostatních odvětví a oborů průmyslu: Zařízení pro chemický průmysl: strojírny v Brně (KPS) a Děčíně (Ferox) Zařízení pro elektrárny: Plzeň, Praha, Blansko (ČKD) Textilní strojírenství: převážně soustředěno do oblastí textilní výroby, při níž zpravidla vzniklo. Významným střediskem je Liberecko (SVV Elitex Liberec, Elitex Chrastava – výroba strojů a zařízení pro tkalcovny, pletárny a textilní tiskárny) a Třebíč. Šicí stroje se vyrábí v Brně (Zetina) a Boskovicích (Minerva). Elektronika a elektrotechnika -závody Tesla v Praze -televizory se vyrábí v Rožnově pod Radhoštěm (Tesla Television), zabezpečovací zařízení v Lanškrouně, rozvaděče v Kolíně, radary v Pardubicích a speciální lékařské přístroje ve Valašském Meziříčí - Na střední Moravě se rozvíjí elektrotechnická výroba ve Vsetíně a v Mohelnici

Spotřební průmysl Spotřební průmysl představuje skupinu odvětví vyrábějících převážně předměty určené ke krátkodobé či dlouhodobé spotřebě. Textilní průmysl Současný textilní průmysl využívá ve velké míře i chemické vlákna.Největšími středisky jsou Liberec(vlnařství), Náchod,Dvůr Králové a Krnov(bavlnářství).Mimo tuto oblast má bohatou tradici vlnařské výroby Brno. Oděvní průmysl Na textilní průmysl navazuje průmysl oděvní.Jako mladší odvětví je koncentrován do několika velkých středisek. Tradičním centrem je Prostějov (OP Prostějov Profashion), další známé firmy jsou Matsport, Jitex, Litex

Obuvnický průmysl Zlín (BAŤA), Brno, Třebíč, Prostějov Dřevozpracující průmysl zpracování dřeva - severní Morava (Vrbno p. Pradědem), …………………………..Českomor. vrchovina nábytek – jižní Morava (Rousínov, Koryčany (Koryna)) sport. potřeby – Nové Město n. Moravě (Sporten), ………………………..LION Horažďovice, Passvilan Lanžhot hudební nástroje – Krnov (varhany), AMATI Kraslice, …………………………….PETROF Hradec Králové papírny – Štětí, Větřní, Česká Kamenice Sklářský průmysl Hlavní oblastí sklářské výroby jsou stále severní a severozápadní Čechy. Světoznámým střediskem výroby bižuterie je Jablonec nad Nisou (Jablonex). Keramický průmysl vyrábí z jílu, lupků a dalších surovin. Je rozvinut především v okolí Plzně a Rakovníka, na Moravě jsou největším střediskem Velké Opatovice.

Zdroje: http://referaty-seminarky.cz/ http://maturita.cz/default.asp Zeměpis v kostce