LOGISTICKÉ SYSTÉMY 2008 - 12/14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Optimalizace stavu zásob
Advertisements

Statistická indukce Teorie odhadu.
Výpočet zásoby porostu na zkusných plochách při požadované přesnosti
Hodnocení konkurenčního postavení produktu. 2 Agregační hodnocení konkurenčního postavení KS = a * TZ + b * EZ + c * MZ PT = a*TP + b*EP + c*MP PT KS.
7 Nezaměstnanost.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
Modely řízení zásob I. Deterministické
Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
CW – 13 LOGISTIKA 19. PŘEDNÁŠKA Logistika a zásobování (1)
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
5 Systémy řízení zásob Servisní logistika
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Úvod do marketingu.
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Příklad přejímací kontroly A Příklad uvádí, jak ovlivní střední hodnota a směrodatná odchylka pravděpodobnost chyby (vadného výrobku). Ptáme se, kolik.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Novohradské statistické dny Poznámky k problematice určování počtu shluků Hana Řezanková Vysoká škola ekonomická v Praze.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
4.Kalkulace nákladů.
Korupce a veřejné zakázky
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14.
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Nákup operativní Ivan Gros odsouhlasení dodacího listu s fakturou pro účtárnu Výchozí stav: pro každou položku vybrán dodavatel uzavřena.
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ
Se stochastickou poptávkou
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
6 Řízení zásob a sortimentu analýzou ABC
Metody řízení tržních rizik
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
Význam zásob v logistických řetězcích a typy zásob
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
Cíl přednášky Seznámit se
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nauka o podniku Bod zvratu.
Čerpání zásob. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1289Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Graf čerpání.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1197 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
Kalkulace - učitel.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základy firemních financí
Simulace podnikových procesů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Příklad (investiční projekt)
Analýza kardinálních proměnných
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

LOGISTICKÉ SYSTÉMY 2008 - 12/14

Osnova přednášky Zásobovací logistika Model pevného bodu Model pevného intervalu Pojistné zásoby

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Nejistota generovaná ekonomickými podmínkami partnerů konkurencí, vládou…. Nejistota v cyklu (době) objednávky době přepravy čekání na výrobu

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Reakce na nejistotu Dodatečné zásoby ve formě pojistných Risk potenciálních ztrát z prodeje z důvodů vyčerpán ↓↓ náklady na udržování zásob x náklady z nedostatečných zásob

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Nejistota v intervalech mezi dodávkami vede k přeceňování aspektu KDY na úkor KOLIK objednávat Model pevného bodu (velikosti) objednávky x Model pevné velikosti objednávky

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Model pevného bodu objednávky Objednávka při dosažení hladiny 150 ks

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Model pevného intervalu objednávky Objednávka každých 20 dní

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby Pojistka vzhledem k Variabilitě poptávky Variabilitě cyklu doplnění Velikost pojistných zásob lze zjistit Simulací Pomocí statistických metod (na základě disponibilního výběrového souboru)

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby Požadavek na pojistné zásoby: kde: c … pojistná zásoba potřebná k uspokojení 68% pravděpodobnosti (jedna směrodatná odchylka), že během cyklu nedojde k vyčerpání zásob … průměrný cyklus doplnění zásob R … sm.odch. cyklu doplnění zásob … průměrný denní prodej S … sm.odch. průměrného denního prodej

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby Směrodatná odchylka prodeje kde: S … směrodatná odchylka denního prodeje f … četnost případů stejného denního prodeje d … odchylka případů od střední hodnoty n … počet pozorování Stejný postup lze použít pro výpočet sm. odchylky cyklu doplnění zásob

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Pro oblast trhu 1 byla zaznamenána následující historie prodeje:

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad a) Výpočet směrodatné odchylky prodeje

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad V 68% případů se denní prodej pohybuje mezi 80-120 krabicemi (100±20) V 95% případů se denní prodej pohybuje mezi 60-140 krabicemi (100±40 – dvě ) Při stanovení úrovně pojistné zásoby stačí uvažovat případy překračující stř. hodnotu

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Normální rozdělení poptávky pro oblast trhu 1 Reálně: Pojistná zásoba ve výši 40 krabic pokryje 98% případů Pojistná zásoba ve výši 20 krabic pokryje 84% případů

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad b) Výpočet směrodatné odchylky cyklu doplnění zásob

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Průměrný cyklus doplnění zásob je 10. Celková pojistná zásoba nutná pro pokrytí variability prodeje je:

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Lze tedy shrnout: V situaci, kdy se objem denního prodeje mění od 60 do 140 krabic a cyklus doplnění zásob se mění od 7 do 13 dní, umožní pojistná zásoba ve výši 175 krabic výrobci uspokojovat 84 % všech možných událostí. Pokud by se chtěl výrobce zabezpečit pro 98 % všech možností, musel by udržovat pojistnou zásobu ve výši 350 krabic.

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Různé úrovně zákaznického servisu a požadavků na zásoby (podrobněji)

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Průměrná výše zásob Plánovaná roční poptávka: 250*100 = 25000 krabic Náklady na udržení zásob: 32% (dáno) Hodnota krabice: 4,37 USD (dáno) Objednací náklady: NO= 28 USD (dáno Odtud EOQ = 1000 ks

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Průměrné zásoby při různých úrovních zákaznického servisu

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby c) Výpočet míry plnění dodávek (FR – fill rate) Vyjadřuje závažnost vyčerpání zásob (Chce-li manažer udržovat pojistnou zásobu ve výši 280 ks, jaká bude FR?) kde I(K)…servisní funkce (faktor významnosti) založená na potřebném počtu sm. Odchylek K… požadovaná pojistná zásoba / c

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad Manažer chce udržovat pojistnou zásobu ve výši 280 ks, jaká bude FR ? Průměrná míra plnění dodávek tedy činí 99,59 %. Znamená to, že pokud manažer udržuje pojistnou zásobu 280 jednotek a objednává pokaždé 1 000 jednotek, pak z každých 100 požadovaných jednotek výrobku A bude k dispozici (pro prodej) 99,59 jednotek.

Řízení zásob v podmínkách nejistoty Pojistné zásoby - příklad