€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Účetní reforma v druhém roce
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Financování kapitol státního rozpočtu II
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ministerstvo financí ČR
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Fiskální dopady zavedení KH - předběžné
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam Český euro mýtus 1: Termín zavedení eura byl už několikrát stanoven Skutečnost: O termínu se mnohokrát hovořilo, ale oficiálně stanoven nikdy nebyl. V různých souvislostech byly zmiňovány termíny 2007, 2009, 2010 a 2012, ale žádný z těchto termínů nebyl nikdy potvrzen vládou.

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam  červen 2003: v referendu schválen Akt o přistoupení ČR k EU, včetně závazku účastnit se evropské hospodářské a měnové unie  říjen 2003: schválena první eurostrategie (podmíněně zmíněny roky 2009 nebo 2010 jako data kdy je možno očekávat zavedení eura podle ekonomického vývoje)  září 2005: guvernér ČNB, premiér a ministr financí odsouhlasí, že rok 2009 je pro přijetí eura nereálný a tedy lze očekávat spíše rok Odsouhlaseno započetí praktických příprav na zavedení eura, pod vedením MF.  únor 2006: vzniká Národní koordinační skupina, která začíná pracovat na Národním plánu zavedení eura. Jako pracovní datum pro přípravy je předpokládán rok  podzim 2005 – jaro 2006: schváleny předvolební „balíčky“. Deficit státního rozpočtu na rok 2007 následně směřuje mimo rámec daný tzv. Konvergenčním programem.  říjen 2006: vláda odsouhlasila, že nebude usilovat o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM II v roce 2007 a de facto rozhodla o tom, že rok 2010 jako termín zavedení eura padá. Dále uložila MF a ČNB do srpna 2007 předložit revizi eurostrategie.  duben 2007: vláda schválila Národní plán zavedení eura, univerzálně využitelný k jakémukoli termínu  září 2007: vláda schválila revidovanou eurostrategii – nezmiňuje žádný termín Historie nestanovení termínu zavedení eura v ČR

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam Český euro mýtus 2: Česká připravenost na euro není dostatečně vyhodnocována Strategie přijetí eura v ČR (říjen 2003, září 2007) Praktická připravenost Metodika pro zaokrouhlování Metodika pro úpravy IS … Teze Obecného zákona o zavedení eura Národní plán zavedení eura v ČR (duben 2007) Ekonomická připravenost Konvergenční program ČR (MF a ČNB => každoročně) Informační strategie k zavedení eura Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou (ČNB a MF => každoročně) Evropská komise, ECB, Rada EU Vláda ČR, ČNB Skutečnost:

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam Český euro mýtus 3: Česká ekonomika a zvláště veřejné finance nejsou na euro připraveny Skutečnost: Nemůžeme uvažovat o dnešní situaci, ale o tom, jaký bude stav ekonomiky za 4-5 let Mnohé vládou schvalované dokumenty jasně deklarují závazek fiskální konsolidace v souladu s Paktem stability a růstu v horizontu 4 let

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam Revize eurostrategie – verze září 2007:  Revize je variací na původní strategii z roku  Není vytýčena strategická cesta k přijetí eura.  Fiskální konsolidace jako primární úkol. Hlavní přínos:  Zdůrazněn cíl pro střednědobé směřování fiskálních reforem: prokazatelné směřování fiskálního deficitu tempem minimálně 0,5 % HDP ročně hluboko pod hodnotu maastrichtského kritéria (3 % HDP)  Střednědobým cílem pro fiskální směřování ČR podle paktu stability a růstu je -1 % HDP (nikoli „maastrichtských“ -3 % HDP)  Dosaženo by jej mělo být nejpozději 2013 (resp. 2012) Fiskální konsolidace a česká eurostrategie

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam Český euro mýtus 4: Je nezodpovědné stanovit termín zavedení eura Skutečnost: Stanovení termínu zavedení eura je rozhodnutím, které nutně sahá do dalšího volebního období => termín by měl být stanoven v předstihu nejméně €-4. O termínu je potřeba vytvořit konsensus tak, aby i v případě změny vlády pokračovaly přípravy na vstup do eurozóny. Stanovení termínu zavedení eura je politickým rozhodnutím, které má ale racionální praktické a ekonomické důvody Jaké důvody to jsou?

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam Fakta:  Termín není samospasitelný: diskuse nemůže být jen o datu  Kypr, Malta: stanovení termínu mělo disciplinující efekt  Projekt bez termínu = absence motivace pro všechny aktéry  Termín musí být stanoven v dostatečném předstihu (min €-4)  Je třeba uvažovat o tom jaká ekonomická situace bude v ČR za 4-5 let, nikoli jen dnes Termín: Stanovit či nestanovit?

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam Nejdříve 2012, reálně Jaký termín zavedení eura je reálný? Proč by jej měla vláda stanovit?

Petr Očko: Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura € EuroTeam 1.ČR se zavázala k zavedení eura referendem o přistoupení k EU v roce Česká ekonomika je výrazně proexportně orientovaná, naprostá většina obchodu je realizována se zeměmi eurozóny (podíl exportu na HDP je pro ČR více než 64 %, zatímco průměr EU se pohybuje pouze kolem 29 %). 3.Podnikatelský sektor (i veřejná sféra) potřebuje jistotu ohledně časování vstupu do eurozóny => efektivní plánování dlouhodobých investičních projektů (úpravy informačních a platebních systémů, změny legislativy…). 4.Vazba na eurozónu bude ještě výraznější po zavedení eura na Slovensku. Dá se očekávat, že i nová vláda v Polsku se bude zasazovat o zavedení eura. 5.Reálná konvergence české ekonomiky k EU pokračuje a struktura ekonomiky výrazně nevybočuje z průměru EU (viz např. Finsko). 6.Střednědobým cílem fiskální reformy je strukturální deficit ve výši -1 % HDP a k tomuto cíli směřuje Konvergenční program (tj. rozpočty veřejných financí musí být plánovány v souladu s ním, jinak hrozí sankce EU). Snižování fiskálního schodku na úroveň min. -1 % HDP je však především v našem vlastním zájmu. 7.Při „minimálním“ EU požadovaném úsilí snižování schodku veřejných financí o 0,5 p.b. ročně se dostaneme k deficitu veřejných financí pod 1 % HDP nejpozději v roce 2013 (příp. již 2012). Sedm důvodů pro stanovení data zavedení eura

Děkuji za pozornost. Petr Očko