Architektura virtuální dětské kliniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické zdroje Ovid a jejich využití v IKEM
Advertisements

Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Rešerše v oblasti biomedicíny
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Vzdálený přístup k licencovaným elektronickým informačním zdrojům pomocí terminálového serveru DiS. T. Kopečný, A. Pop, Centrum výpočetní techniky UP v.
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Odborný poradce: Prof. MUDr.V. Mihál, CSc. Doktorský studijní program 2014/2015 Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci PRÁCE S LITERÁRNÍMI DATABÁZEMI.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc. Dětská klinika.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Inovace povinného studijního předmětu pediatrie a vytvoření multimediálního textu pro praktickou výuku B.Ludíková, V.Mihál Dětská klinika, Lékařská fakulta.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Plnotextové elektronické časopisy dostupné online v knihovně UZPI Školení infopultu Tatiana Oldřichová
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Informační zdroje pro zubní lékařství
Rešerše v oblasti biomedicíny
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Informace o projektu CÍLE PROJEKTU 1.Inovovat vzdělávání medicíny se zaměřením na znalosti obecných zásad a kritického hodnocení klinických.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
E-zdroje z projektů VaVpI Brno, 27. března Další databáze.
Adaptace klinického doporučeného postupu prevence rotavirových infekcí Případová studie Prof. MUDr. V. Mihál, CSc Dětská klinika LFUP a FN Olomouc
Elektronické informační zdroje Bc. Radmila Kouřilová.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
1 Jak získat nejlepší důkaz: Multizdrojové vyhledávání a kritické hodnocení Merck Manual of Diagnosis and Therapy Scholar Google Medline (PubMed) Cochrane.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Zvyšování zdravotní gramotnosti - možnosti veřejných knihoven PhDr. Helena Bouzková, PhDr. Eva Lesenková, Ph.D., Národní lékařská knihovna.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 5. října 2016, 13, ,00 hod. Seminární místnost,
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Univerzita Palackého v Olomouci
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje Katedra porodní asistence 18
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 4. října 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Transkript prezentace:

Architektura virtuální dětské kliniky Mgr. J. Potomková, Ph.D., Knihovna LF UP v Olomouci Prof. MUDr. V. Mihál, CSc, Dětská klinika LF UP a FN Olomouc P. Hilšer, Dětská klinika LF UP a FN Olomouc Podpořeno projektem OP VK CZ.1.07/2.2.00/28.0038 „Modernizace výuky klinického rozhodování napříč pediatrickými obory lékařských fakult v síti MEFANET“ a CZ.1.05/3.2.00/12.0225 „Informační zdroje pro medicínu a příbuzné obory“ (MEDINFO). Modernizace výuky klinického rozhodování napříč pediatrickými obory lékařských fakult v síti MEFANET

Obsah Úvod – „Big data“ Budoucí struktura Virtuální dětské kliniky http://dk.detskaklinika.cz - Vzdělávání Vzdálený přístup k licencovaným elektronickým zdrojům

Úvod (1) „Big Data“ Pokračování informační exploze zdravotnických dat Do r. 2020 se zvětší 50x ve srovnání se současným stavem Mezníkem byl Human Genome Project (1990) Zpomalit růst cen zdravotní péče, zvýšit její efektivitu, podporovat zdravý životní styl, preventivní péči a snít o personalizované medicíně. Česká společnost pro personalizovanou medicínu Personalizovaná medicína je multidisciplinární vědní obor, který se (na různých úrovních) zabývá optimalizací léčebných a diagnostických postupů u konkrétního pacienta s využitím moderních informatických metod.

Úvod (2) „Big Data“ Definice: 2012 celosvětový objem zdravotnických dat = 500 petabytes (1015 bytes) Strukturovaná – nestrukturovaná – polostrukturovaná Data Informace Znalosti M. Leach, vrchní ředitel pro informace na MIT a Harvardu Dostupnost Shromažďování a zpracování pro tvorbu znalostí. Zdroj: Feldman B. et al. Big Data in Healthcare - Hype and Hope. 2012. http://www.west-info.eu/files/big-data-in-healthcare.pdf

Virtuální dětská klinika Budoucí struktura Podpora pregraduálního a celoživotního vzdělávání v oboru dětského lékařství Všeobecné informace E-Učebnice Časopisy Databáze E-Learning Virtuální pacient Vybrané zahraniční zdroje Náměty na rozšíření obsahu zasílejte na adresu: jarmila.potomkova@upol.cz

E-Učebnice Thieme E-Book Library Elsevier E-Library 62 titulů Read Offline/On your desktop, laptop or iPad iPublish Central Reader Register Elsevier E-Library 18 titulů Illustrated Textbook of Paediatrics. International Edition. 4. vyd., 2012. Nelson Essentials of Pediatrics. 6. vyd., 2011. Sign Up for More – New Registration V. Mihál a kol. Vybrané kapitoly z pediatrie – aktualizované a rozšířené vydání. Olomouc: 2012 Zpracováno v programu FlipViewer

ČASOPISY AAP Grand Rounds : An Official Journal of the American Academy of Pediatrics Zahraniční lékařské časopisy na LF UP v Olomouci – předplatné 2013 Nakladatelské kolekce online Annual Reviews – Biomedical/Life Sciences Collection BMJ Journals Online Collection Karger Journal Collection Current LWW High Impact Collection + Current Opinion In… SpringerLink České lékařské a zdravotnické časopisy – výběr, některé zdarma Zahraniční časopisy z oboru pediatrie s impakt faktorem

DATABÁZE Volně dostupné a licencované Bibliographia Medica Čechoslovaca Bibliographia Medica Slovaca Biomedical & Life Science Collection – multimediální výuka Cochrane Library Dynamed MEDLINE/PubMed Nursing@Ovid Proquest Health&Medical Complete Scopus UpToDate Web of Knowledge

E-LEARNING Původní tvorba Dětská radiologie Portál NOE – Tutoriály Medicína založená na důkazu Portál Mefanet Kazuistika založená na důkazu ve výuce pediatrie Pediatrická kazuistika Probíhající projekt CZ.1.07/2.2.00/15.0305 „Inovace povinného studijního předmětu pediatrie a vytvoření multimediálního textu pro praktickou výuku“ Zkušební testy z pediatrie Portál NOE

VIRTUÁLNÍ PACIENT SimJunior LaerdalMedical Znalost základních vyšetřovacích a léčebných algoritmů umožňuje rychlou a správnou orientaci a volbu terapeutických postupů u kriticky nemocných pacientů. Snižuje se tak možnost chybných nebo pozdních rozhodnutí v situaci ohrožení života. SimJunior nabízí interaktivní výuku pediatrie: nácvik správného vyšetřovacího, rozhodovacího a léčebného postupu u stavů, kde je jiná možnost pouze v rovině teoretické. Podpora výuky: první pomoci, resuscitace, úrazové a neúrazové stavy, stavy bezvědomí, jejich rychlá diagnostika a schopnost zajištění kriticky nemocného. Ukázka

Vybrané zahraniční zdroje Multimédia PEDIATRIC EDUCATION CASE BASED PEDIATRICS MARTINDALE VIRTUAL CENTER VIRTUAL PEDIATRIC HOSPITAL : A Digital Library of Pediatric Information VIRTUAL PEDIATRIC PATIENTS PSYCHOMOTORICKÝ VÝVOJ MEDICAL VIDEOS : PSYCHOMOTOR DEVELOPMENT MEDICO TUBE: Library of Medical Educational Videos Berne University - Switzerland 

Licencované zdroje UPOL Přístup přes terminálový server CVT Pro učitele LF na klinických pracovištích v rámci počítačové sítě FNOL Stáhnout soubor TS_Database.rdp umístěný na stránkách Knihovny LF (Terminálový server): http://www.lf.upol.cz Pověření: UP\jmeno Správci sítě LF UPOL připraví seznamy pro školské sekretářky klinik Heslo: rodné číslo bez lomítka, pokud nebylo změněno RemoteApp – připojení Praktická ukázka v závěru semináře DiS. T. Kopečný, A. Pop, správci počítačové sítě LF UPOL