Dějiny významných států a národů v Evropě V

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Přemyslovští králové a jejich doba
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20.
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.7/1.4.00/ Šablona: III/2VY_32_INOVACE_110 Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Mgr. Michaela Psíková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Vratislav II Petr Mrkvička.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_1D.7.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
První přemyslovští králové
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
o králi Přemyslu Otakaru II.
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poslední Přemyslovci Lubomír Berka.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
VY_32_INOVACE_1D.7.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
7.A Dějepis. císařští = ghibellinové Severní Itálie papežští = guelfové.
Poslední Přemyslovci Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vládě posledních Přemyslovců v.
Přemysl Otakar II. Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Český stát královstvím, vláda posledních Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Poslední Přemyslovci Označení materiálu:
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Dějiny významných států a národů v Evropě V Dějiny českých zemí

zdroje a prameny učebnice Dějepis 7 pro základní školy Středověk a raný novověk, SPN, Praha, 2009 Wikipedie

Dějiny českých zemí - úvod dějiny našich zemí je třeba vždy vnímat v kontextu zbytku Evropy je třeba si uvědomit, že někteří čeští panovníci už měli královský titul dědičně čeští králové vždy ovlivňovali Svatou říši římskou národa německého a byli jí ovlivňováni

Poslední Přemyslovci udržení dědičného královského titulu a zavedení primogenitury = prvorozenectví mělo obrovský vliv ustaly boje o moc mezi jednotlivými potomky panovníků země se mohla nerušeně rozvíjet schopní čeští panovníci mohli ovlivňovat dění v Svaté říši římské nalezení bohatých zdrojů stříbra v okolí Jihlavy a Kutné Hory přineslo obrovské bohatství především panovníkům Přemysl Otakar I. i jeho následovníci Václav I. i Přemysl Otakar II. upevnili panovnickou moc panovníci výrazně omezili moc šlechty bohatství králů umožnilo výraznou expanzi především na jih

Přemysl Otakar II. Přemysl Otakar II., řečený král železný a zlatý (kolem roku 1233 – 26. srpna 1278, Suché Kruty), byl pátý král český z rodu Přemyslovců (korunován 1261), druhorozený syn krále Václava I. a Kunhuty Štaufské.

Územní vývoj za posledních Přemyslovců

Přemysl Otakar II. 1253 – 1278 území rozšířil až k Jaderskému moři připojil Chebsko, Rakousy, Korutany, Štýrsko a další území účastnil se i křížové výpravy do Litvy založil tam město Královec (dnešní Kaliningrad) patřil mezi nejmocnější evropské panovníky nazýván „králem železným a zlatým“ snažil se získat i korunu krále Svaté říše římské

Volba římského krále Volba římského krále probíhá od roku 1189 sborem kurfiřtů ve Frankfurtu. Po dvojvolbách císařů v počátcích voleb se ustálil počet kurfiřtů v 13. století na 7 (arcibiskup mohučský, trevírský a kolínský; falckrabě rýnský, vévoda saský, markrabě braniborský a král český), což bylo následně i uzákoněno Karlem IV. ve Zlaté bule (1356). Římský král po volbě podstoupil korunovační cestu do Říma. Kurfiřti si ovšem snažili udržet poměrně velkou moc a proto často volili slabé panovníky. Císaři tak často vládli pouze titulárně. Císařská moc byla navíc omezena institucí lenního přímusu, tedy zákazem připojení uprázdněných lén k své vlastní doméně. To omezovalo možnost sjednocování Říše v rukách jednoho vládce.

Přemysl Otakar II. – Snaha o získání císařské koruny kurfiřti v Říši se právem obávali, že pokud by byl Přemysl Otakar II. zvolen římským králem, přenesl by svůj styl vlády i do Říše zvolen byl proto Rudolf Habsburský byl považován za slabého panovníka, který bude snadno pod vlivem říšských knížat Přemysl odmítá volbu uznat a propuklo tak nepřátelství Rudolf využívá nespokojenosti některých šlechtických rodů v Čechách, především Vítkovců

Rudolf I. Habsburský Rudolf I. (v rodové posloupnosti jako habsburský hrabě IV.) Habsburský (1. května 1218, Limburg – 15. července 1291, Špýr) byl římským králem v letech 1273–1291.

Přemysl Otakar II. – Snaha o získání císařské koruny spolu s Vítkovci Rudolf donutil Přemysla, aby se vzdal všech území, která během vlády získal zůstaly pouze Čechy a Morava syn Václav byl zasnouben s Rudolfovou dcerou Jitkou Přemysl odmítal nastalou situaci nechat být 26. 08. 1278 bitva na Moravském poli (u Suchých Krut) nedaleko Vídně Přemysl poražen a zabit

Dějiny českých zemí za posledních Přemyslovců I - zápis dějiny našich zemí je třeba vždy vnímat v kontextu zbytku Evropy je třeba si uvědomit, že někteří čeští panovníci už měli královský titul dědičně čeští králové vždy ovlivňovali Svatou říši římskou národa německého a byli jí ovlivňováni udržení dědičného královského titulu a zavedení primogenitury = prvorozenectví mělo obrovský vliv ustaly boje o moc mezi jednotlivými potomky panovníků země se mohla nerušeně rozvíjet schopní čeští panovníci mohli ovlivňovat dění v Svaté říši římské nalezení bohatých zdrojů stříbra v okolí Jihlavy a Kutné Hory přineslo obrovské bohatství především panovníkům

Dějiny českých zemí za posledních Přemyslovců I - zápis Přemysl Otakar I. Václav I. i Přemysl Otakar II. upevnili panovnickou moc panovníci výrazně omezili moc šlechty bohatství králů umožnilo výraznou expanzi především na jih Přemysl Otakar II. 1253 – 1278 území rozšířil až k Jaderskému moři připojil Chebsko, Rakousy, Korutany, Štýrsko a další území patřil mezi nejmocnější evropské panovníky

Dějiny českých zemí za posledních Přemyslovců I - zápis nazýván „králem železným a zlatým“ neúspěšně se snažil získat i korunu krále Svaté říše římské zvolen byl proto Rudolf Habsburský byl považován za slabého panovníka, který bude snadno pod vlivem říšských knížat Přemysl odmítá volbu uznat a propuklo tak nepřátelství spolu s Vítkovci Rudolf donutil Přemysla, aby se vzdal všech území, která během vlády získal Přemysl odmítal nastalou situaci nechat být 26. 08. 1278 bitva na Moravském poli (u Suchých Krut) nedaleko Vídně Přemysl poražen a zabit

Dějiny Českých zemí za posledních Přemyslovců I- shrnutí Proč bylo udržení dědičného královského titulu a zavedení primogenitury tak důležité? Proč nebyl Přemysl Otakar II. zvolen za římského krále? Proč se některé šlechtické rody postavily proti Přemyslovi? Jak skončil spor Přemysla Otakara II. s Rudolfem Habsburským?