Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Stavba počítačů.
Základní jednotka PC Obr. 1.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Sběrnice.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Základní deska angl: mainboard, motherboard
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Technické prostředky informačních systémů
PROSTŘEDKY VÝPOČETNÍ TECHNIKY
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1.
Úvod do programování a práce s počítačem
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní deska MSI Lunick Destin Ondongo 2ITb. Obsah Informace Procesor Čipset Vybavenost rozhraními (sběrnice a konektory), základní charakteristika.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ 1 _ 2 _03 Název vzdělávacího materiáluZákladní deska počítače a sběrnice Jméno autoraIng.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Mgr.Fiala Libor Základové desky
Hardware.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní deska Matherboard.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
PROCESORY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware 2.
TECHNICKÉ VÝUKOVÉ PROSTŘEDKY
Komunikace v PC.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Technologie počítačů 1. Stavba počítače © Milan Keršláger
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 6 PC TECHNIKA Obor:Elektrikář.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_07.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Technologie počítačů 1. Stavba počítače
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vnitřek skříně počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní desky Anna Daňková
Základná doska PC.
Transkript prezentace:

Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“ (Věra Pohlová, důchodkyně, anketa METRO, 1999)

Základní deska rozhoduje o tom, které periférie k PC připojíme rozhoduje o další možnosti upgrade celého počítače obstarává komunikaci periférií s CPU je to vícevrstvý tištěný spoj 2

Z jakých prvků se skládá? chipset severní most (North Bridge) jižní most (South Bridge) sloty PCI slot AGP sloty ISA sloty PCI-E CNR slot Communication and Networking Riser integrované karty baterie pro BIOS napájecí konektory(deska,větrák,…) sloty pro operační paměť BIOS PS/2 klávesnice PS/2 myš sériový port paralelní port game port USB Firewire slot pro procesor (patice) slot EIDE slot SATA slot RAID slot FDD ….. 2

2

Rozměry dnes se používají převážně jen dva rozměry základních desek, od rozměru základní desky se vyvíjí i koupě skříně (case) rok 2007 pokus o boom formátu BTX, ale neúspěšný, neuchytil se Typ desky Rozměr ATX 305*244 miniATX 284*208 2

Integrované prvky na základních deskách můžeme často vidět integrované prvky, jedná se především o : zvukové karty sítové karty modemy občas i grafické karty (mít desku s integrovanou grafikou se hodí tak pro kancelářské PC) integrované prvky většinou nejsou příliš kvalitní 2

Chipset vnitřní hodiny počítače (aktuální čas, datum) tato součástka je celým srdcem základní desky. Je na každé základní desce. Od tohoto prvku se odvíjí takt FSB, podpora procesoru atd… obsahuje : vnitřní hodiny počítače (aktuální čas, datum) generátor pracovního cyklu je zdrojem taktovacího signálu pro CPU udává takt procesoru, sběrnici a dalším komponentům PC skládá se ze dvou částí Severní most (North Bridge) Jižní most (South Bridge) 2

Chipset Severní most (North Bridge) je blíž k procesoru a zajišťuje rychlé přesuny dat mezi klíčovými oblasti PC. Je připojen k procesoru FSB sběrnicí a zajišťuje tak veškerou jeho spolupráci s ostatními částmi základní desky. Dále spojuje sběrnici AGP, jejíž frekvence je odvozena od kmitočtu FSB, protože obě strany používají stejný frekvenční generátor. Také je k severnímu mostu připojena sběrnice paměťových modulů Jižní most (South Bridge) jižní most je připojen na další periferie. Jeho parametry rozhodují o tom, jakou maximální přenosovou rychlost budou mít disky, USB a další porty na základní desce. Dále zajišťuje služby BIOSu 2

Chipset CMOS 2

Výběr základní desky použitém chipsetu patici procesoru Výběr základní desky záleží na : použitém chipsetu patici procesoru počtu a typech slotů na finanční částce rychlosti FSB (Front Side Bus) ??? (vymysleme ještě další parametry) 2

Systémový řadič obvod, který řídí společnou činnost jednotlivých obvodů základní desky a realizuje následující funkce : generuje hodinové signály vytváří adresy pro paměti RAM generuje řídící signály pro paměťový subsystém zabezpečuje RESET systému po připojení elektrického napájení nebo stisku tlačítka RESET 2