Primáti Kristýna Semecká 8.B 7.12.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dominik Švarc Tomáš Bouchala
Advertisements

Kristýna Mašková Ragdoll.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Sadili jsme stromy Nejdříve to byl strom „POHÁDKOVNÍK“, který měl i své kmotry: PaedDr. Zdeňka Szpaka, člena Zastupitelstva Zlínského kraje Mgr. Milenu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_539_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Předmět a očekávaný výstup
Primáti = nehetnatci (Primates)
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Primáti.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
SAVCI Mammalia.
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Kostra.
Tropický deštný les SAVCI.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Nártoun filipínský.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Jsou opice skutečně našimi předky?
Zjednodušený přehled třídění savců
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Zjednodušený přehled třídy savců
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Řád: PRIMÁTI.
SAVCI.
Živočichové tropických deštných lesů (2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
PRIMÁTI OPICE.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Poloopice Karolína Moravcová.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
PRIMÁTI OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SKUPINY PRIMÁTI? od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek ze všech skupin živočichů jsou vývojově nejpokročilejší.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
SAVCI 4 PRIMÁTI.
PES DOMÁCÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Šablona : V/2 Sada: 1/24 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_239_Primáti Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/35 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Řád: Primáti. Dělíme je na: 1.) poloopice 2.) opice.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_Opakování primáti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Delfíni.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Živorodí Placentálové.
VY_32_INOVACE_03 – Krtek obecný Přírodověda - 5. ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Panda Červená Eva Brachtlova Třída: 5.B. Škola:Hluchák.
PRIMÁTI od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Původ a vývoj člověka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Primáti Kristýna Semecká 8.B 7.12.2014

Znaky Jsou pro ně charakteristické chápavé končetiny, obvykle pětiprsté, s palcem, který se může postavit protistojné polohy vůči ostatním prstům. Drápky jsou zpravidla nahrazeny plochými nehty.

Znaky Díky úpravě kloubů od ramene až po zápěstí a dobře vyvinutým klíčním kostem se může celá končetina volně pohybovat a ohýbat v různých směrech, což u většiny ostatních savců není samozřejmostí.

Znaky Dalším významným znakem primátů je vysoce rozvinutý mozek. Čichové laloky koncového mozku se velmi zmenšily, což souvisí se zkrácením obličejové části lebky a relativně špatným čichem. Většina primátů vidí barevně. Sluch není nejlepší, zato hmat je díky hmatovým polštářkům na prstech velmi dobrý. Primáti rodí obvykle jediné mládě, s čímž souvisí i dlouhá doba mateřské péče, pozdější dospívání a dlouhověkost

Mládě orangutana

Zástupci Lemur Kata Komba Ušatá poloopice Kočkodan Zelený Makak Magot opice

Lemur Kata Lemur kata se snadno pozná na první pohled podle dlouhého huňatého ocasu s černými a bílými kruhy. Patří k takzvaným pravým lemurům, kteří se vyskytují pouze na Madagaskaru. Lemur kata a člověk měli pravděpodobně společného předka, žijícího před 50 miliony let. Od té doby se lemur kata spolu s dalšími lemury vyvíjel na Madagaskaru zcela odděleně a zachoval si řadu původních znaků.

Lemur Kata

Komba Ušatá Žijí v samičích skupinách v suchých lesnatých krajinách a v savanách. Mají velké oči ,uši a dlouhý ocas . Velké oči jim slouží k dobrému nočnímu vidění a velké, na čtyřikrát ohýbatelné ušní boltce ji zase zaručují výborný sluch což je nepostradatelný předpoklad pro noční lov hmyzu. Mají silné zadní končetiny, které jim umožňují velice rychlý skákavý běh, a dlouhý ocas jim pomáhá v kormidlování. Nejpodstatnější složku potravy tvoří hmyz.

Komba Ušatá

Makak Magot V potravě dává makak magot přednost rostlinné stravě. Nejraději má plody, nepohrdne však ani listím. Hlava je v poměru k ostatní části těla celkem výrazná. Průměrný věk jeho dožití je 15-20 let. Výjimeční však nejsou ani jedinci, kteří se dožijí 29 let.

Makak Magot

Totožnost: Primáti s Člověkem

Zdroje http://www.zivocich.com/clanky/zivocich-jmenem-clovek/d:taxonomie-cloveka http://www.petrcunderlik.cz/dzungli-bornea-jedinecni-orangutani-a-nosate-opice/ http://www.prirodovednecentrumhk.cz/view.php?cisloclanku=2012120001 http://svet-zvirat.7x.cz/temata/lemur-kata