Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří Vorlíček, LF MU Brno
Advertisements

O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Domácí ošetřovatelská péče
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Cesta domů Rok 2011 očima čísel Valná hromada sdružení 2012.
Zpracovala: Mgr. Hana Adamčíková Bc. Urszula Szromková
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Léčebna dlouhodobě nemocných v Ostravě - Radvanicích
Komunitní péče.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Domácí péče Home care.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Lucie Bankovská Motlová
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
NDP aneb Národní akční plán
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Hodnoty v péči o seniory
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Národní diabetologický program (NDP)
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů Limity, současné možnosti a hlavní problémy mobilní specializované paliativní péče na základě zkušeností mobilního hospice Cesta domů Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů

Mobilní specializovaná paliativní péče (Mobilní hospic nebo Domácí hospic) jedna z forem specializované paliativní péče poskytována ve vlastním sociálním prostředí pacienta určena pro pacienty v terminálním stádiu onemocnění poskytuje ji tým odborníků se speciálním vzděláním poskytovaná péče je komplexní

Indikace pro mobilní specializovanou paliativní péči vyčerpány všechny dostupné možnosti léčby, doporučena paliativní terapie onemocnění pacientovi působí vážné tělesné a psychické obtíže, vyžadující lékařskou a sesterskou intervenci 7dní v týdnu, 24 hodin denně při obvyklém průběhu nemoci lze očekávat, že má pacient před sebou život v řádu několika týdnů hlavními pečovateli jsou rodinní příslušníci, přičemž aspoň jedna osoba je připravena převzít zodpovědnost za kontinuální pečovatelskou službu u pacienta pacient souhlasí s poskytovanou péčí

Pacient Cesty domů všechny věkové skupiny – 30% pacientů je v produktivním věku 93% pacientů má onkologickou diagnózu pacient je převážně imobilní, inkontinentní jeho stav je nestabilní, vyžaduje často rychlou intervenci lékaře nebo zdravotní sestry 24 hodin denně, 7 dní v týdnu potřebuje především kvalitní léčbu bolesti a dalších symptomů

Zastoupení pacientů dle věku v roce 2006

Činnost zdravotnických pracovníků domácího hospice lékaři léčba bolesti, symptomů a komplikací v rámci paliativní péče řešení krizových situací pravidelné návštěvy pohotovostní návštěvy konziliární návštěvy konzultace s jinými specialisty zdravotní sestry pracují samostatně dle potřeb pacienta na základě konzultací s lékařem Cesty domů psycholog krizové intervence řešení komunikačně složitých situací

Problémy péče o terminálního pacienta v současnosti nestabilní zdravotní stav, náhlá zhoršení, komplikace… absence stále dostupné kvalifikované lékařské a ošetřovatelské paliativní péče volání RZS, převážení nemocných, neprospěšné hospitalizace na akutních lůžkách

Především však terminální pacient nedostává péči, kterou potřebuje, přestože jsou na jeho léčbu vynakládány nemalé finanční prostředky.

Cesty k řešení integrace mobilního hospice do zdravotního systému – jedna z forem poskytování zdravotní péče v ČR vytvoření úhradového mechanismu pro tento typ péče … pochopení, že specializovanou paliativní péči lze vykonávat i v domácím prostředí…

Možnosti úhrady mobilní specializované paliativní péče platba paušálem na pacienta/den, jak je běžné v zahraničí nebo vytvoření nových lékařských a sesterských kódů pro týmy mobilní specializované paliativní péče (s indikací a převzetí pacienta do péče MH )

Co získá rozvojem této péče stát, zdravotní pojišťovny, my všichni ? zpřehlednění nákladů snížení nákladů koordinaci poskytované paliativní péče vyplnění mezery ve zdravotnickém systému zvýšení kreditu zdravotní péče u nás i v EU a hlavně…

…a hlavně se zkvalitní péče o ty, jejichž čas je opravdu velmi krátký.

….protože „…péče v přirozeném domácím prostředí je základem kvalitní péče o umírající vůbec..“ (Doporučení Rec 2003 Výboru Ministrů Rady Evropy členským státům)

Několik čísel a úvah na závěr… v roce 2006 umírá stále 95 % onkologických pacientů a 98% všech pacientů jinde než v zařízeních SPP víme kde tito nemocní tráví závěr života a jaká je úroveň péče o ně ? podle výzkumu veřejného mínění z roku 2003 si 80% respondentů přeje zemřít doma, 75 % z nás však umírá v nemocnicích, LDN, DD… specializovaná paliativní péče v současnosti nabízí svou službu cca. 1,5 % umírajících v ČR …kde budeme my, naši nejbližší trávit své poslední dny?

…jak byste to chtěli Vy ?