Úprava popisu archivního materiálu v českém prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Spisová služba a její vazba na datové schránky
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Internetový průvodce po fondech
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Bibliografická a rešeršní činnost
Cyklus seminářů na téma: Obrazové dokumenty Změna názvu i pořadí seminářů vyhrazena.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Řešení problematiky standardizace archivních pomůcek v digitální podobě v českém archivnictví Michal Wanner odbor archivní správy a spisové služby MV.
Skartační řízení elektronicky
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Muzea, archívy a knihovny v digitálním světě. Praha Standardy - nutné zlo nebo podaná ruka.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Možnosti a formy zpřístupnění archivních fondů nebo jejich součástí veřejnosti v elektronické podobě. Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra VE.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Metainformační systém METIS na krajských úřadech ČR Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Praktické.
Národní digitální archiv Představení projektu Jiří Bernas, Miroslav Kunt, Národní archiv.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Autoritní záznamy v archivnictví Miroslav Kunt, Národní archiv (s podporou projektu VaV VE ) Konference Archivy, knihovny, muzea.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Archivnictví a spisová služba
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Aktivity CNZ Jan Heisler CNZ Historie #1 Vznik pracovní skupiny – cíl: tvorba standardu Vytvoření a předání standardu Prezentace.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Informační kulturní portál
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Reporting.
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Nové standardy v českém archivnictví
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Digitalizace sbírky matrik v SOA PLZEŇ Cheb Cheb
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Demus01 Historie Kombinovaná muzejní a archivní dokumentace sbírek v muzeích Mgr. Zdeněk Lenhart, CITeM.
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Geografické informační systémy
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Osnova I. Úvod II. Současný stav III. Právní rámec
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Úprava popisu archivního materiálu v českém prostředí Tomáš Dvořák Úprava popisu archivního materiálu v českém prostředí

Základní pravidla pro zpracování archivního materiálu, Praha, Archivní správa Ministerstva vnitra 1958, 34 s.

Základní pravidla 1958 Tvorba popisu je pojata jako jedna z činností v procesu zpracování archivního materiálu. Popis se odvíjí od způsobů pořádání, které jsou dány umělými schématy. Kritériem vlastního obsahu popisu jsou archivní pomůcky v tištěné podobě. Podle typů pomůcek a druhů archiválií se přistupuje k vymezení jednotky popisu, rozsahu popisu a k jeho vyjádření v pomůckách. Není řešena přesná forma (syntaxe) popisu archivního materiálu.

Další vývoj (1) 1960-1989 Vytvářeny institucionální metodiky (upřesnění Základních pravidel) 1975 Datakarta pro popis novodobého spisového materiálu 1981 Jednotný formulář archivního inventáře (sestaven univerzální formulář pro všechny typy archivního materiálu) 1987 Úsek automatizace ve Státním ústředním archivu (přepsáno několik inventářů do PC)

Další vývoj (2) 1990-2008 Vytvářen Archivní informační systém 1997 Pracovní skupina pro výpočetní techniku ve východočeských okresních archivech (poprvé zmíněny standardy ISAD(G), EAD; vytvořeny popisné formuláře pro typy archiválií) 2001 Autorský kolektiv ke zpracování podkladů pro nové vydání Základních pravidel (rozpracovány některé typy archiválií) 2005 Standardizace OASSS MV (sestaveno DTD pro inventáře v digitální podobě)

Projekt Projekt výzkumu a vývoje Ministerstva vnitra č. VE 20072009004 s názvem „Možnosti a formy zpřístupnění archivních fondů nebo jejich součástí veřejnosti v elektronické podobě“ Příjemce: Národní archiv (hlavním řešitelem Miroslav Kunt) Časové období: 2007–2009 Webové stránky: http://asta.nacr.cz/ Projekt představen na: - konferenci Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2008 - odboru archivní správy a spisové služby MV - výboru České archivní společnosti - jedním z výstupů teze pro výběr, zpracování a využívání elektromnických dokumentů v rámci Národního digitálního archivu

Pracovní skupina pro sestavení nových Základních pravidel 2009 Bělehrádek, Josef Moravský zemský archiv Brno Dvořák, Tomáš Archiv hlavního města Prahy Hrachová, Hana Státní oblastní archiv Plzeň Kaďorek, Rudolf Národní archiv Praha Kahuda, Jan Národní archiv Praha Kalina, Tomáš Národní archiv Praha Kunt, Miroslav Národní archiv Praha Lábusová, Dorota Literární archiv PNP Michna, Radomír Zemský archiv Opava Pokorný, Radek Státní oblastní archiv Zámrsk Smitka, Jiří Státní oblastní archiv Praha Vácha, Zdeněk Archiv Národního technického muzea Wanner, Michal Odbor archivní správy a spisové služby MV

Cíle Změnit pojetí popisu archivního materiálu primárně se orientovat na digitální podobu archivního popisu (bez ohledu na typologii archivních pomůcek); prosadit tvorbu komplexního archivního popisu (přímou provázanost s popisy původců, příbuzných materiálů, všech evidenčních údajů); uplatnit princip víceúrovňového popisu (zavrhnout koncept „dvojúrovňového“ popisu a orientovat se na popis jednotky popisu na všech příslušných úrovních). Skloubit mezinárodní archivní standardy s naší praxí

Popis archivního materiálu Magistrát hlavního města Prahy II. Stavební odbor NVP (ÚNV) Odpadní vody a vytápění Ústřední čistírna odpadních vod v Bubenči Památky a kultura Palác Kinských Praha 1 č.p. Výstaviště Holešovice Výstavy o výstavbě Prahy - fond - část fondu - série (věcná skupina) - spis - série (věcná skupina) - spis - spis - spis

Cíle (2) Standardizovat formulář popisu archivního materiálu (vytvořit strukturovanou „kartu“ jednotky popisu). Standardizovat zápis jednotlivých popisných údajů (např. osobních a korporativních jmen, zeměpisných názvů, časových rozsahů, jazyka, typů archiválií, materiálu apod.). Pravidla nesmí být uplatňována retrospektivně Pravidla musí být modulární, s možností pružných změn

Navrhovaná struktura pravidel I Úvod: zdůvodnění proč, vazba na mezinárodní standardy a praxi, zohlednění elektronických dokumentů Popis instituce spravující archiválie pro tvorbu záznamů o jako východiska k průvodcům po archivech apod. (východiskem standard ISDIAH Archivní zpracování: co je archiválie, vazba na další paměťové instituce, vymezení archivního souboru, pořádací metody, pořizování reprodukcí (obecně) Archivní popis: jeho význam a zásady vycházející z mezinárodního standardu ISAD(G), důraz na hierarchii popisu, možnost různé hloubky popisu a jeho doplňování v čase, zásady prezentace popisu

Navrhovaná struktura pravidel II Popis archivního materiálu: konkrétní položky popisu a normy pro jejich tvorbu Popis původců: využití autoritních záznamů, viz další přednáška Popis speciálních typů archiválií: např. listiny, korespondence, rukopisy, matriky, staré tisky, pečetě a typářů, fotografie a grafická vyobrazení, kartografické materiály, technické výkresy, hudebniny, zvukové nahrávky, audiovizuální materiály. Využít oborových metodik a AACR2R Tvorba názvů a jmen (osobní a rodová jména, Korporativní jména, Geografické názvy): zejména pro potřebu rejstříků, snaha využít autoritních záznamů Slovník termínů, křížové tabulky (reference mezi různými standardy), úplné příklady

Děkuji za pozornost Výhled V lednu předání výsledků Ministerstvu vnitra – řada částí bude popuze naznačena Při Odboru archivní správy a spisové služby má být ustavena oficiální pracovní skupina: běh na dlouhou trať Nepředpokládáme, že některé části (zejména popis speciálních typů archiválií) budou v blízké době hotovy Děkuji za pozornost