DOBRODRUŽNÁ LITERATURA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Advertisements

Tematická a kompoziční složka literárního díla
Digitalizace výuky Příjemce
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Rozbor uměleckého textu
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Romantismus Lukáš Rozsypal.
VY_32_INOVACE_ČJK44060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Science fiction & fantasy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Samuel Beckett - Čekání na Godotta
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
FANTASTICKÁ LITERATURA
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 29. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
SCI - FI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
John Ronald Reuel Tolkien
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA Mgr. Michal Oblouk
Napětí v literatuře.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Obecná charakteristika literatury Mgr. Michal Oblouk
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Světová literatra mezi světovými válkami
DETEKTVINÍ LITERATURA
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
TEORETICKÁ ČÁST VYPRAVOVÁNÍ. Vypravování – útvar slohového postupu vyprávěcího Využití  v umělecké literatuře – základ epických děl (povídek, románů,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Dobrodružná literatura Mgr. Jana Křehlíková. O. Chaloupka: Kapitoly „Z aspektu čtenářského zaměření můžeme tedy vymezit dobrodružnou literaturu co nejšířeji.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Městská knihovna Sezemice Sezemice. Nejžádanější žánry v knihovně Romány historické Romance Detektivky Thrillery,horory, sci-fi Naučná literatura Dětská.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_19_LITERATURA PRO DĚTI_DETEKTIVNÍ PŘÍBĚH ČÍSLO PROJEKTU:
ROMÁN Žánr velké epiky delší časový úsek Pozadí společenských událostí doby Druhy románu: společenský, dobrodružný, fantastický, sci-fi, milostný, psychologický,
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
OBECNÁ CHARAKTERISTIKA LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY MGR. MICHAL OBLOUK.
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Alchymista Paulo Coelho.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
7. ročník Michaela Hantková
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Rozdělení fantastické literatury
anglická spisovateľka
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

DOBRODRUŽNÁ LITERATURA CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

DOBRODRUŽNÁ LITERATURA epický žánr v centru stojí střet člověka s životními překážkami základní princip = napětí dynamický děj, dějové zvraty prostředí často exotické, něčím zajímavé moment překvapení, hrozící nebezpečí slouží převážně pro zábavu čtenáře

ŽÁNRY DOBRODRUŽNÉ LITERATURY mořský román pirátský román stopařský román špionážní román objevitelský román historický román cestopis detektivka

ŽÁNRY DOBRODRUŽNÉ LITERATURY robinsonáda indiánka mayovka kovbojka horor sci-fi fantasy western

CHARAKTERISTIKA ŽÁNRŮ Cestopis = popis autorovy cesty do cizích zemí Detektivka = zápletka je založena na zločinu, po jehož pachateli, způsobu provedení nebo motivu pátrá detektiv Robinsonáda = ústředním námětem je postava trosečníka a problémy, které musí řešit

CHARAKTERISTIKA ŽÁNRŮ Horor = cílem je vyvolat pocit strachu a děsu Sci-fi = vědeckofantastický žánr, vyskytují se v něm moderní technologie nebo neznámé formy života, děj je často zasazen do vesmíru nebo budoucnosti

CHARAKTERISTIKA ŽÁNRŮ Fantasy = umělecký žánr založený na užití magie nebo jiných nadpřirozených prvků Western = žánr americké dobrodružné literatury, hlavními postavami bývají kovbojové, indiáni a zlatokopové, příběhy se odehrávají na Divokém západě