Kartogramy jednoduché tematické mapy s dílčími územními celky, do kterých jsou plošným způsobem znázorněna statistická data - reprezentují zásadně relativní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Počítačová grafika Nám umožňuje:
Počítačová grafika.
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Indexy pojem OA a VOŠ Příbram.
Základní statistické pojmy a postupy
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Geometrická podstata map
Digitální učební materiál
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
KARTODIAGRAM A AREÁLOVÁ METODA
VY_32_INOVACE_FOTF10360ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Kartografie.
Vendula Smékalová VŠLG
Počítačové zobrazování. Vektor Křivky Malá velikost souboru Při zvětšení zůstává kvalita.
Editace - globální úpravy - tonalita obrazu
Kartografická generalizace
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Statistika Zkoumání závislostí
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
EKO/GISO – Shrnutí.  Co je GIS?  Jaké jsou datové modely (model vlastností, model krajiny)?  Co je souřadné zobrazení, jaká se nejčastěji používají.
KARTODIAGRAM je mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou diagramy znázorněna statistická data (absolutní hodnoty!), většinou geografického charakteru.
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
MAPY.
MAPY (uč.14-15).
Barevné modely Název školy
Vedoucí diplomové práce: Ing.Tomáš Peňáz Ph.D.
Základy zpracování geologických dat
VY_32_INOVACE_FOTF10460ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
Geoinformatika Presentace diplomové práce Využití mapového serveru ArcIMS pro dynamické generování statistických map v prostředí WWW Vedoucí práce : Ing.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Kartografie v ArcGIS.
Mapování a kartografie
Kartografie Láďa Mráz.
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Počítačová grafika.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Statistika - definice Statistika je vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter. Statistika je v určitém smyslu jazykem pro.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Kartografie – tematické mapy, kartografické vyjadřovací metody
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KARTOGRAFICKÉ VYJADŘOVACÍ PROSTŘEDKY
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Statistika - opakovací test k procvičení
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Transkript prezentace:

Kartogramy jednoduché tematické mapy s dílčími územními celky, do kterých jsou plošným způsobem znázorněna statistická data - reprezentují zásadně relativní hodnoty data vztažená na jednotku plochy příslušného územního celku (např. výnos obilí na hektar, počet obyv. na km2) kvantita vyjádřena většinou barevnou stupnicí jednoduchý kartogram – pro jeden areál jedna kvantitativní charakteristika Nepravé kartogramy kartogramy znázorňující veličiny bez prostorového základu, velmi často používané ve statistické praxi (např. procento výdělečně činných z celkového množství obyvatel v lokalitě)

JEDNODUCHÝ KARTOGRAM barevná stupnice nebo rastr

NEPRAVÝ KARTOGRAM - jednoduchý barevná stupnice nebo rastr

v kombinaci s kartogramy Kartodiagram - mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou pomocí diagramů znázorněny statistické údaje - na rozdíl od kartogramů vyjadřují absolutní hodnoty (členění znaku někdy v procentech) - velmi často používané (geografie, demografie, statistika, ekonomie,…, média, propagace) - často se používají v kombinaci s kartogramy STRUKTURNÍ KARTODIAGRAM

Kartodiagramy - diagram - kvantitativní charakteristiky se zobrazují do plochy rovinného (geometrického) obrazce - nejčastěji: kruhový tvar - lokalizace diagramového znaku ... do bodu ... do plochy areálu - velikost diagramového znaku reprezentuje kvantitu - u každého kartodiagramu by měla být uvedena stupnice - velikostní stupnice může být plynulá nebo intervalová

Jednoduchý kartogram s kruhovým strukturním kartodiagramem

Jednoduchý kartogram se strukturním kartodiagramem a metodou teček

Barva v obsahu tematických map - výběr barev je důležitý, ovlivňuje srozumitelnost mapy Barevné stupnice v kartografii kvalitativní kvantitativní základní pravidlo: kvalitu zobrazujeme pomocí tónu barvy kvantitu pomocí jasu a sytosti barvy - pro výplň areálů volíme spíše méně syté barvy

Barvy (barevné stupnice) pro kvalitativní rozlišení jevů: - podle souvislosti s vyjadřovaným jevem (lesní plochy – zelená)... asociativnost barev - podle barevného kontrastu (barvy z různých částí spektra, aby se daly dobře rozlišit, např. červená, modrá, zelená, žlutá, purpurová) - nechceme–li jednu nebo více skupin dat zvýraznit, volíme stejnou světlost a sytost barevných tónů orná půda vodní plochy louky, pastviny lesní plochy

Barvy pro kvantitativní rozlišení jevů v mapě - hlavně pro barevné kartogramy obecná pravidla: - optimální je použít odstíny jedné barvy - použití více barev => pocit nesrozumitelnosti (tendence připisovat barvám jiný/kvalitativní význam) - při nutnosti použít více barevných tónů se volí barvy ze stejné části barevného spektra

Základní kompoziční prvky mapy název legenda měřítko tiráž mapové pole Název Mapové pole Název Legenda Mapové pole Legenda Měřítko Tiráž Měřítko Tiráž Mapové pole Název Mapové pole Název Legenda Měřítko Měřítko Tiráž Legenda Tiráž

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI V PRAZE V ROCE 2002 Název mapy musí obsahovat věcné, prostorové a časové vymezení zobrazovaného tematického jevu umísťuje se nejčastěji k hornímu okraji mapy dostatečně velké písmo (jednoduché, bezpatkové) v názvu se nepoužívá slovo „mapa“, „kartogram“, apod. MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI V PRAZE V ROCE 2002 věcné vymezení prostorové vymezení časové vymezení MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI V PRAZE rok 2002