Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Jaroslav Kašpar odbor kontrakty
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Nový obchodně technický systém ČEPS, .a.s
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Bezpečný a spolehlivý partner Novinky v přípravě provozu pro rok 2008 Jaroslav JANIŠ ČEPS,a.s. Seminář SVSE-ČEPS
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Webové portály účastníků energetického trhu
Transkript prezentace:

Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS

Novelizované oblasti Definice pojmů Nové pojmy (BM, kategorie výrobců) Zpřesnění/změna definice (odchylky) Změny zúčtovací rovnice (+/-) Rezervace kapacit (týká se zejm. PDS) Přeshraniční přenosy Ceny (aukce, CBT) Předávání údajů (OTE)

Novelizované oblasti Systémové služby Definice plátců Vymezení zpoplatněných spotřeb Zpřesnění pravidel a termínů Denní trh Bilaterální kontrakty Registrace účastníků Uzávěrky bilaterálních kontraktů D-2 16:00 vnitrostátní D mezistátní

Novelizované oblasti Vymezení smluv a jejich náležitostí Burza – přístup k OTE Změna dodavatele – standardizace procesu Obchodní podmínky OTE Schválení ERÚ Přenesení odpovědnosti za odchylku Zvýšení počtu partnerů Omezení zřetězení

Novelizované oblasti Podpora CDS a Obchodní bilance Změna zúčtovací ceny Změna oceňování regulační energie Vyrovnávací trh Regulační energie ze zahraničí

Podpora CDS a Obchodní bilance Centrální evidence a podpora fakturace Podpora procesů změny zákazníka Obchodní bilance (pro potřeby řízení ES) Statistika a výhledy Nedostatečně koordinovaný proces Nevyjasněné komunikační vazby Rychlý přechod z IS OTE na CDS

Změna zúčtovací ceny Ustup od ceny OKO Nelikvidní trh byl vystaven spekulacím s cenou OTE nemá nástroje jak kontrolovat a omezovat dosažené ceny Zúčtovací cena z trhu regulační energie Trh je likvidní (9 akt. hráčů, trvale cca 600 MW) ČEPS kontroluje cenu pomocí VŘ a váhových koeficientů Spekulace je riskantní (očekávané ceny nemusí být dosaženo) Zúčtovací cena je tvořena cenou převažující regulační energie (+ nebo -) Motivace pro odchylky s opačným znaménkem

Změna zúčtovací ceny Vícenáklady V roce 2002 Cenový diferenciál mezi cenou OKO a cenou regulační energie Současná kladná i záporná regulace Od Současná kladná i záporná regulace (tj. velikost vícenákladů je signálem o míře čerpání kladné a současně záporné regulace v jedné hodině = míře nestability diagramu)

Změna oceňování regulační energie

Shrnutí výsledků po dvou měsících

Vyrovnávací trh (Balancing market) Organizovaný PPS Trh s regulační energií Jediný nakupující Nabídky kladné a záporné regulační energie Subjekty zúčtování výroba Spotřeba Výroba a spotřeba

Vyrovnávací trh Po ukončení intraday „před půl po půl“ Marginální cena Regulační energie je dodána okamžikem zobchodování = odpovědnost SZ Blokové nabídky Předpokládaný start k ???

Regulační energie ze zahraničí Rámcová smlouva na nákup regulační energie Uzavřena 1. s velkým Evropským dodavatelem Projednávají se dvě další Smlouva na dodávku PpS ze zahraničí Připraveny 2 smlouvy s obchodníky Nepřipravenost sousedních PPS na intraday obchody Podmínka – udělení licence na dovoz Spolupráce s MPO Předpokládané využití od poloviny března

Rizika RS Podstatně omezená pravděpodobnost vyhlášení RS Více poskytovatelů PpS Více podpůrných služeb ve vhodnější struktuře Prakticky odstraněna „systematická“ odchylka Možnost zajištění nákupů ze zahraničí Vyhlášení RS pouze v případě faktického nedostatku výkonu v ČR

Další novinky v provozu ČEPS Systémové a podpůrné služby Smlouvy na zbylé podpůrné služby Regulace U/Q Ostrovní provoz Start ze tmy 9 poskytovatelů PpS Rámcové smlouvy

Další novinky v provozu ČEPS Přenosové služby Měsíční a roční aukce Společné: E.ON, VE-T, APG, SEPS Jednostranné PSE Otevřené a nediskriminační Flexibilní sjednávání diagramů Rámcové smlouvy Realizační diagramy v D-1 8:00 hod (prac. dny) CBT mechanismus Vstup do Evropy Nediskriminace našich výrobců

Chystané novinky Společné denní aukce (E.ON, VE-T, APG, SEPS) + 7 denní režim zahraničních obchodů Organizační připravenost Změna Kodexu a smluv Úprava mezinárodní smlouvy + (? posun uzávěrky zahraničí ? (ERÚ, ČEPS, OTE) = Arbitráže mezi OKO a LPX (stabilita trhu)

Děkuji za pozornost