Tuberkulóza vzniklá z nejlepších úmyslů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UZ žlučníku a žlučových cest
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Protokol DOXIL-MMY-3001 Randomizovaná kontrolovaná studie s lékem VELCADE (bortezomib) v monoterapii nebo v kombinaci s lékem DOXIL v léčbě relapsu.
PNEUMOCYSTOVÁ PNEUMONIE
Nevysvětlitelná plicní apoplexie. Kletečka J. , Továrnická T
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Neobvyklý případ plicní mykobakteriózy
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Protokol MMY-3002.
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Česká myelomová skupina spolupracuje s lékaři v ČR a SR při zajištění nových léků pro léčbu nemocných s mnohočetným myelomem Jak získat mimořádně účinný.
Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
PET/CT – kdy je nejpřínosnější?
KARCINOM PRSU PO ESTETICKÉ OPERACI
Velké periporodní krvácení
Tuberkulóza Definice: TBC je granulomatózní zánět, postihující nejčastěji plíce, způsobený mykobaktérii kmene M. tuberculosis complex M.tbc complex = M.tbc.
Novák P., Liška V.,*Maňasová M.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Turnovský P., Šiller J. Chirurgická klinika Pardubice
Ladislav Lacina KPHCH, Nemocnice Na Bulovce
Avastin v klinické praxi: kazuistiky
….. Z NOVÝCH METOD CT VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE
Chyby a omyly v péči o prsy z pohledu klinika
Diagnostika infekce cévní protézy
Léčebné strategie u kolorektálního karcinomu
Onemocnění dýchacího systému
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Neobvyklá lokalizace tuberkulózy trávicího traktu
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Neobvyklá endoskopie Chirurgická klinika FN v Plzni
XLVII. Dny nukleární medicíny
Mikroexcize nádoru sliznice jícnu
Kolorektální karcinom ve stáří
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
ISCHEMICKÁ CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA NA PODKLADĚ LEIOMYOSARKOMU
Kazuistika Jana Pospíšková David Belada IV. interní hematologická klinika Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Novinky v léčbě lymfoproliferací.
Zvětšení patrové tonzily
CELIAKIE V ULTRAZVUKOVÉM OBRAZE Vavříková M., Bartušek D., Hustý J. Radiologická klinika FN Brno Lékařská fakulta MU Brno.
Játra – naše kazuistiky J. Beran, ZRIR IKEM, Praha.
Stillova choroba MUDr. Andrea Janoušková Dětské oddělení, Nemocnice Pelhřimov p.o.
Alena Holubová, Jana Radvanová Dětské oddělení, Nemocnice Třebíč, přísp. org. Jihlava
Marcela Míková Klinika rehabilitace FN a LF UP Olomouc Osudové strategie rehabilitace nemocných s „funkční“ pohybovou patologií.
Laparoskopická levostranná lobektomie Operační technika Hlavsa J., Kysela P., Kala Z. et. Al. Chirurgická klinika FN Brno Bohunice LFMU.
M ALIGNÍ MELANOM NOSU A VDN M.Svoboda, J.Fiedler ORL oddělení, NCH oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
1. Den Dopolední sezení Cvičení. Známky a příznaky Cvičení 1 3leté děvčátko přijato do regionální nemocnice s vysokými teplotami po předchozím záchvatu.
Refrakterní UC, odmítající operaci, jaký další postup
Možné a nemožné v léčbě mRCC - kazuistika
Má pacient Crohnovu chorobu?
Onkologie Jitka Pokorná.
Anaerobní G+tyčky až vlákna
Tuberkulóza a mykobakteriózy
Nejasný kolonoskopický nález
Kazuistika 1 Hoch 6 let Zdráv
CT jater – proč všem dělat CT?
Chronické zánětlivé onemocnění duodena a jejuna
Kolorektální karcinom u mladých nemocných
Č TYŘKOLKA SE ŠŤASTNÝM KONCEM, ANEB NEZTRÁCEJME ČAS pplk. MUDr. Zdeněk Jícha TC ÚVN Praha, OLZSaUM.
Kazuistika – 42 letý muž, nekuřák, těžká forma penetrující formy Crohnovy choroby kolon, komplikovaná rectovesikální píštělí a abscesy v oblasti pánevního.
Kazuistiky léčby mRCC úspěch a neúspěch
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Kazuistiky - pankreas.
NUTRIČNÍ TÝM FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC
Mimostřevní projev IBD?
Od infiltrátu přes rozpaky a komplikace k léčbě
Komplikace anti-TNF léčby
Transkript prezentace:

Tuberkulóza vzniklá z nejlepších úmyslů Lacina L.1, Kozmová K. 1, Dryák P. 2, Pauk N. 1 1) Klinika pneumologie a hrudní chirurgie, Nemocnice Na Bulovce 2) Oddělení mikrobiologie, Nemocnice Na Bulovce / Synlab czech s.r.o.

1.případ: Pacient, muž, narozen 1950 RA: otec zemřel na Hodgkinovu chorobu OA: před 11 lety resekce sigmatu a adj. CHT (FOLFIRI) pro Ca před 7 lety operace karcinomu prostaty hypothyreoza, diabetes mellitus, striktura uretry Abusus: exkuřák, abstinent PA: elektromechanik

pocit únavnosti, v noci opakovaně febrilie a pocení Vyšetřen pro: pocit únavnosti, v noci opakovaně febrilie a pocení Fyzikální vyšetření: 176cm, 75kg, norm. nález na hlavě a krku, dýchání s krepitem oboustranně, difuzně, AS prav., v P.podklíčku zaveden žilní port Laboratorní hodnoty: onkomarkery v normě, KO v normě, CRP 62 AST 1,59, ALT 2,64, GMT 3,59, ALP 4,31; jinak bioch. v normě Endoskopické metody: gastroskopie: lehčí gastritida, jinak v normě kolonoskopie: st.p. resekci rektosigmatu, jinak normální nález

PET/CT: Obě plicní křídla prostoupena mnohočetnými ložisky od 2 do 5mm, v dolních lalocích peribronchiální infiltráty

Ve všech případech typizováno jako Mycobacterium bovis-BCG Bronchoskopie: normální nález, provedena BAL a TBB z B10 vpravo výsledek TBB: kaseifikující granulomatózní proces s acidorezistentními tyčemi Podezření na relaps tumoru přehodnoceno na miliární TBC a pacient odeslán k nám k léčbě 3 sputa kultivačně pozitivní (PCR, MGIT i klasická kult.) Ve všech případech typizováno jako Mycobacterium bovis-BCG Citlivé na H,R,E,S; rezistentní na Z Quantiferon negativní Nasazena AT léčba, iniciální fáze 3M HRE, dále pokračovací fáze HR

Na začátku léčby Před propuštěním

Pacientka, žena, narozena 1956 …měsíc po dimisi předchozího pacienta… 2.případ: Pacientka, žena, narozena 1956 RA: bratr „karcinom nadledviny“ OA: karcinom rektosigmoidea, dg. před 5 lety st.p. resekci rektosigmoidea + adj. léčba Xeloda po 2 letech relaps: 1 meta v P.plíci - metastatektomie + CHT (FOLFIRI) po dalším roce nové meta do plic - CHT (FOLFIRI) + Cetuximab 2 týdny před naší hospitalizací pro progresi změněno na Mitomycin C Klinicky: „chřipkovité příznaky“, občasný kašel, noční poty

Restagingové PET/CT: „minule popsané metastatické ložisko v P Restagingové PET/CT: „minule popsané metastatické ložisko v P.plíci se zvětšilo … a přibývají další noduly suspektní z viabilní neoplazie.“ Navíc oboustranně v plicním parenchymu nespočetná miliární ložiska - nález je nespecifický.

Ve všech případech typizováno jako Mycobacterium bovis-BCG Bronchoskopie: normální nález v dohledné části bronchiálního stromu TBB: normální plicní tkáň BAL ze středního lobárního bronchu: pozitivita z MGIT na mykobakterie Potvrzeno MGIT a PCR pozitivitou 4 vzorků sputa (a v jednom případě i klasickou kultivací) Ve všech případech typizováno jako Mycobacterium bovis-BCG Citlivé na H,R,E,S; rezistentní na Z Quantiferon negativní, Mantoux negativní Iniciální fáze v kombinaci HREZ Během hospitalizace na TBC jednotce podán chemoterapeutický cyklus Mitomycinu a v cytostatické léčbě pokračovala i po dimisi.

Pacientka, žena, narozena 1951 …2 měsíce po dimisi předchozí pacientky… 3.případ: Pacientka, žena, narozena 1951 RA: otec zemřel na Ca střeva v 68 letech OA: karcinom sigmatu, dg. před 4 lety st.p. resekci sigmatu + 12 cyklů adjuvantní chemoterapie (FOLFOX) za rok operace srůstu, ale recidivu tumoru nikdy neměla Klinicky: Během 4 měsíců několik opakujících se epizod subfebrilií až febrilií a suchého mírnějšího kašle

Bronchoskopie s TBB a BAL Rovněž primárně vyšetřována pro podezření na relaps tumoru. PET/CT Bronchoskopie s TBB a BAL MGIT pozitivita z BAL granulomy (bez nekróz) z TBB 3 další pozitivní vyšetření MGIT, vždy Mycobacterium bovis-BCG Quantiferon negativní, Mantoux test: 5mm

…4. případ jsme dosud na naší klinice neměli Identifikace Mycobacterium bovis-BCG v mikrobiologické laboratoři Nemocnice Na Bulovce zjištěno pohlaví narozen vzorek odkud 12/2008 muž 2008 léze po očkování FN Motol 3/2009 muž 1940 moč Nem. Na Homolce 9/2010 žena 2010 hnis FN Motol 10/2010 muž 2010 pustula po očkování FN Motol 3/2011 žena 2010 punktát z kloubu Nem. Bulovka 10/2011 muž 1950 sputum Nem. Bulovka 1/2012 žena 1956 BAL, sputum Nem. Bulovka 5/2012 žena 1951 BAL, sputum Nem. Bulovka 7/2012 žena 1955 BAL Nem. Na Homolce 11/2012 žena 1972 stěr z rány Nem. Na Homolce 2013 žena 1943 sputum Nem. Na Homolce

Závěr: Všichni popisovaní pacienti prodělali léčbu kolorektálního karcinomu Onkologická onemocnění byla i v RA Ve všech případech se onemocnění projevilo jako miliární rozsev Ve všech případech byla identifikace Mykobakteria konfirmována Národním referenčním centrem pro TBC Podobný diagnostický průběh

Závěr: Naši pacienti byli narození v letech 1950, 1951 a 1956 V roce 1948 bylo v Československu zavedena vakcinace proti TBC, od roku 1953 plošné očkování novorozenců a doočkování starších ročníků. Předpokládáme, že uvedení pacienti byli očkováni a ev. přeočkováni. (proto celou kazuistiku nazýváme „Tuberkulóza vzniklá z nejlepších úmyslů“) V literatuře jsme nenalezli údaje o systémových BCG infekcích u dospělých vyjma případů imunologické BCG léčby Ca močového měchýře Vzhledem k potvrzení typizací nezávislým pracovištěm laboratorní chybu nepředpokládáme.

Závěr: Děkuji za pozornost ! Naši pacienti byli narození v letech 1950, 1951 a 1956 V roce 1948 bylo v Československu zavedena vakcinace proti TBC, od roku 1953 plošné očkování novorozenců a doočkování starších ročníků. Předpokládáme, že uvedení pacienti byli očkováni a ev. přeočkováni. (proto celou kazuistiku nazýváme „Tuberkulóza vzniklá z nejlepších úmyslů“) V literatuře jsme nenalezli údaje o systémových BCG infekcích u dospělých vyjma případů imunologické BCG léčby Ca močového měchýře Vzhledem k potvrzení typizací nezávislým pracovištěm laboratorní chybu nepředpokládáme. Děkuji za pozornost !