31.1 Aminokyseliny, bílkoviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
Advertisements

Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Elektronická učebnice – II
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Alternativní zdroje energie
Bílkoviny a nukleové kyseliny
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Sloučeniny v organismech
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - II
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Elektronická učebnice – II
Elektronická učebnice - II
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Elektronická učebnice - I
CZ.1.07/1.1.10/
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
α- aminokyseliny a bílkoviny
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

31.1 Aminokyseliny, bílkoviny Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.1 Aminokyseliny, bílkoviny Je všeobecně známo, že potrava všech živočichů musí obsahovat bílkoviny. Bílkoviny byly prokázány v buňkách všech živých organismů! Autor: Mgr. Petra Křivánková

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.2 Co již víme? Bílkoviny Nejvíce bílkovin z rostlinné složky potravy obsahují luštěniny – čočka, hrách, soja, fazole, ale i brambory či obilniny. Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy živočichů. Živočichové na rozdíl od rostlin si neumí bílkoviny sami vyrobit z minerálních látek. Bílkoviny živočišného původu jsou nejvíce obsaženy v mase, vejci, mléce, sýrech ….

31.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? AMINOKYSELINY AMINY karboxylové kyseliny s aminoskupinou v řetězci stavební kameny bílkovin nejjednodušší dusíkaté deriváty uhlovodíků aminová skupina NH2 – Glycin Gly k. aminooctová k. aminoethanová Anilin jedovatá kapalina typického zápachu aminoskupina vázána na benzenové jádro pro výrobu barviv, léčiv Alanin Ala k. aminopropanová k. aminopropionová

31.4 Co si řekneme nového? BÍLKOVINY Funkce bílkovin Peptidová vazba Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.4 Co si řekneme nového? BÍLKOVINY Funkce bílkovin PROTEINY vznikají z různých AMINOKYSELIN makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, ale i dusíku, síry či fosforu základní látka všech organismů Pohybová (např. aktin a myozin) – jsou obsaženy mimo jiné ve svalech Stavební – (např. keratin, elastin, kolagen) – jsou obsaženy např. ve vlasech, šlachách či kloubech Ochranná – (např. imunoglobuliny) napomáhají při obraně organismu Transportní – (např. hemoglobin) – zajištění přenosu jiných látek bílkoviny Peptidová vazba z jedné molekuly aminokyseliny se reakce účastní karboxylová skupina, z druhé molekuly aminoskupina, odštěpí se voda

31.5 Procvičení a příklady Peptidová vazba Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.5 Procvičení a příklady Peptidová vazba Zapiš vznik peptidové vazby mezi glycinem a alaninem. NH2CH2COOH + HNH-CH-COOH → NH2CH2CO-NH-CH-COOH + H2O CH3 CH3 Jak vzniká polypeptid? Dipeptid glycinalanin Z jednoho nebo více polypeptidových řetězců jsou složeny bílkoviny. Většinou obsahují ještě nebílkovinné složky. Polypeptid vzniká spojením mnoha zbytků aminokyselin (n animokyselin).

31.6 Něco navíc pro šikovné Bílkoviny Denaturace Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.6 Něco navíc pro šikovné Bílkoviny Denaturace Základním znakem každé bílkoviny je pořadí aminokyselinových zbytků v jejím polypeptidovém řetězci. Záleží na prostorovém uspořádání a funkci. Změna prostorového uspořádání bílkovin na základě vnějšího zásahu – zvýšená teplota, je nevratná, bílkovina nezíská už původní strukturu ani funkci. Lepek Kasein bílkovina v mouce bílkovina v mléce Inzulin Albuminy, globuliny polypeptidový hormon bílkoviny v krevním séru

31.7 CLIL PROTEIN Amino acid Peptide bond Denaturation Amine Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 31.7 CLIL PROTEIN Amino acid Peptide bond Denaturation Amine

31.8 Test znalostí Do které skupiny látek patří anilin? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.8 Test znalostí Do které skupiny látek patří anilin? a/ aminokyseliny b/ bílkoviny c/ peptidy d/ aminy 3. Jakou funkci má keratin a elastin? a/ pohybovou b/ stavební c/ ochrannou d/ transportní Peptidová vazba vzniká mezi? a/ karboxylovou skupinou a OH skupinou b/ karboxyl. skupinou a aminoskupinou c/ aminoskupinou a OH skupinou d/ OH skupinou a CH skupinou Kasein je bílkovina obsažená v? a/ mléce b/ mouce c/ pivu d/ krvi Správné odpovědi: d b a Test na známku

31.9 Použité zdroje a citace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.9 Použité zdroje a citace http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/3D_protein.jpg/310px-3D_protein.jpg (slide 1) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Anilin.svg/80px-Anilin.svg.png (slide 3) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Glycine-skeletal.png/200px-Glycine-skeletal.png (slide 3) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/L-Alanin_-_L-Alanine.svg/140px-L-Alanin_-_L-Alanine.svg.png (slide 3) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Amidbildung.svg/450px-Amidbildung.svg.png (slide 5) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Proinsulin.gif (slide 6) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/AminoAcidball.svg/200px-AminoAcidball.svg.png (slide 7) Obrázky z databáze klipart

31.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Aminokyseliny, bílkoviny, proteiny, peptidová vazba Anotace Prezentace popisující bílkoviny, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.