31.1 Aminokyseliny, bílkoviny Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.1 Aminokyseliny, bílkoviny Je všeobecně známo, že potrava všech živočichů musí obsahovat bílkoviny. Bílkoviny byly prokázány v buňkách všech živých organismů! Autor: Mgr. Petra Křivánková
Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.2 Co již víme? Bílkoviny Nejvíce bílkovin z rostlinné složky potravy obsahují luštěniny – čočka, hrách, soja, fazole, ale i brambory či obilniny. Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy živočichů. Živočichové na rozdíl od rostlin si neumí bílkoviny sami vyrobit z minerálních látek. Bílkoviny živočišného původu jsou nejvíce obsaženy v mase, vejci, mléce, sýrech ….
31.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? AMINOKYSELINY AMINY karboxylové kyseliny s aminoskupinou v řetězci stavební kameny bílkovin nejjednodušší dusíkaté deriváty uhlovodíků aminová skupina NH2 – Glycin Gly k. aminooctová k. aminoethanová Anilin jedovatá kapalina typického zápachu aminoskupina vázána na benzenové jádro pro výrobu barviv, léčiv Alanin Ala k. aminopropanová k. aminopropionová
31.4 Co si řekneme nového? BÍLKOVINY Funkce bílkovin Peptidová vazba Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.4 Co si řekneme nového? BÍLKOVINY Funkce bílkovin PROTEINY vznikají z různých AMINOKYSELIN makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, ale i dusíku, síry či fosforu základní látka všech organismů Pohybová (např. aktin a myozin) – jsou obsaženy mimo jiné ve svalech Stavební – (např. keratin, elastin, kolagen) – jsou obsaženy např. ve vlasech, šlachách či kloubech Ochranná – (např. imunoglobuliny) napomáhají při obraně organismu Transportní – (např. hemoglobin) – zajištění přenosu jiných látek bílkoviny Peptidová vazba z jedné molekuly aminokyseliny se reakce účastní karboxylová skupina, z druhé molekuly aminoskupina, odštěpí se voda
31.5 Procvičení a příklady Peptidová vazba Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.5 Procvičení a příklady Peptidová vazba Zapiš vznik peptidové vazby mezi glycinem a alaninem. NH2CH2COOH + HNH-CH-COOH → NH2CH2CO-NH-CH-COOH + H2O CH3 CH3 Jak vzniká polypeptid? Dipeptid glycinalanin Z jednoho nebo více polypeptidových řetězců jsou složeny bílkoviny. Většinou obsahují ještě nebílkovinné složky. Polypeptid vzniká spojením mnoha zbytků aminokyselin (n animokyselin).
31.6 Něco navíc pro šikovné Bílkoviny Denaturace Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.6 Něco navíc pro šikovné Bílkoviny Denaturace Základním znakem každé bílkoviny je pořadí aminokyselinových zbytků v jejím polypeptidovém řetězci. Záleží na prostorovém uspořádání a funkci. Změna prostorového uspořádání bílkovin na základě vnějšího zásahu – zvýšená teplota, je nevratná, bílkovina nezíská už původní strukturu ani funkci. Lepek Kasein bílkovina v mouce bílkovina v mléce Inzulin Albuminy, globuliny polypeptidový hormon bílkoviny v krevním séru
31.7 CLIL PROTEIN Amino acid Peptide bond Denaturation Amine Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 31.7 CLIL PROTEIN Amino acid Peptide bond Denaturation Amine
31.8 Test znalostí Do které skupiny látek patří anilin? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.8 Test znalostí Do které skupiny látek patří anilin? a/ aminokyseliny b/ bílkoviny c/ peptidy d/ aminy 3. Jakou funkci má keratin a elastin? a/ pohybovou b/ stavební c/ ochrannou d/ transportní Peptidová vazba vzniká mezi? a/ karboxylovou skupinou a OH skupinou b/ karboxyl. skupinou a aminoskupinou c/ aminoskupinou a OH skupinou d/ OH skupinou a CH skupinou Kasein je bílkovina obsažená v? a/ mléce b/ mouce c/ pivu d/ krvi Správné odpovědi: d b a Test na známku
31.9 Použité zdroje a citace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.9 Použité zdroje a citace http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/3D_protein.jpg/310px-3D_protein.jpg (slide 1) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Anilin.svg/80px-Anilin.svg.png (slide 3) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Glycine-skeletal.png/200px-Glycine-skeletal.png (slide 3) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/L-Alanin_-_L-Alanine.svg/140px-L-Alanin_-_L-Alanine.svg.png (slide 3) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Amidbildung.svg/450px-Amidbildung.svg.png (slide 5) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Proinsulin.gif (slide 6) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/AminoAcidball.svg/200px-AminoAcidball.svg.png (slide 7) Obrázky z databáze klipart
31.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Aminokyseliny, bílkoviny, proteiny, peptidová vazba Anotace Prezentace popisující bílkoviny, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.