Bakteriální onemocnění člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prokaryotní organismy
Advertisements

RISKUJ – PROKARYOTA Biologie 1.ZA,SC,OS Mgr. Petra Siřínková
Co to jsou mikrobi?.
Nakažlivé nemoci Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Bakteriologie Určování bakterií.
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Jednobuněčné prokaryotní organismy
BIOLOGIE 1.E
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Antibiotika a Rezistence
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Jednobuněčné organismy 1
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Biologie 1.E
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakteriální nemoci člověka
Bakterie.
BAKTERIE Evelina Wajtrová.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie
BIOTERORISMUS Kouba Pavel AMVT-1.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
Haemophilus influenzae typu b
BAKTERIE.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tropické nemoci Vaverková Eva.
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
AZ KVÍZ Viry a bakterie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
BAKTERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
AKTIVNÍ A PASIVNÍ IMUNIZACE (VAKCINACE)
Tetanus Natálie Prokopová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie.
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Nikola Pučejdlová, VII.E
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Bakteriální onemocnění člověka

Bakterie obecně Jsou prokaryotické organizmy. Jejich buňky jsou charakteristické peptidoglykanovou buňéčnou stěnou. Jsou nalezitelné téměř všude (ve vodě,půdě,ovzduší i v symbióze s jinými organizmy). Jsou to nejrozšířenější organizmy na světě.

Tvary bakterií Nejběžnější jsou kokové bakterie. Mezi ně patří koky,diplokoky,pneumokoky(tj. obalený diplokok),stafylokoky,streptokoky,sarciny,tetrakoky. Tyto bakterie mají kulovitou strukturu. Dalšín typem jsou tyčinkovité bakterie.Mezi tyto bakterie řadíme: oválné bakterie,bacilus,diplobacilli,palisády,streptobacilli. Existují ještě speciální druhy bakterií jako vibria,monotrichia,spirila,vláknité a spirocheta.

Bakterie škodlivé pro člověka Anthrax Tetanus Tyfus Mor Cholera

Anthrax Nemoc primárně objevená u hospodářských zvířat,ale způsobuje těžké onemocnění i u člověka.Nemoc se může rozvinout do jedné ze tří variant: plicní anthrax-vysoká úmrtnost střevní anthrax-mírnější průběh kožní anthrax Častá náplň biologických zbraní.

Tetanus Nebezpečné onomocnění vyvolané bakterií Clostridium tetani. Způsobuje silné křeče a ztrátu koordinace pohybů,protože vylučují toxiny které blokují uvolnění svalového stahu. Proti ní je v Čr celoplošné očkování.

Tyfus Nebezpečné onemocnění. V překladu znamená zakalené vědomí. Má tři varianty: břišní tyfus skvrnitý tyfus návratný tyfus

Mor Težká nemoc , která trápila lidstvo v minulosti. Způsobuje ho bakterie Yersinia pestis. Je vysoce nakažlivý a útočí ve vlnách. Onemocnění má dvě formy: plicní té se také říká černá smrt. bubonická (přenášejí blechy)

Cholera Těžké průjmové onemocnění, které vyvolává bakterie Vibrio cholerae. Nejčastěji se přenáší znečistěnou vodou. Rozvinutá choroba způsobuje ztrátu tělesné vody (až 25 litrů denně). Léčí se antibiotiky,při lehčích případech stačí dostatečný přísun tekutin.

Mutace bakterií Je velice nebezpečná hlavně při velkém výskytu smrtelné bakterie , která si může vytvořit protilátky proti účinné látce a musí se hledat jíná. Např. staphylococus aureus